Okuyorum

Okuyorum

Okuyorum

A+A-

 

Bu hafta yeni kitaplardan oluşan bir seçki hazırladım sizlere… Bunun yanında Oya Baydar’ın yeni kitabı ‘O Muhteşem Hayatınız’ kitabını ve ‘Tozkoparan’ isimli kitapları bitirdim. İlerleyen zamanlarda sizlere onları da tanıtmak istiyorum.
Mutlu haftalar…

Yurdagül Akcansoy

YENİ ÇIKANLAR

Dip
Beste Sakallı, Söylem Ajans ve Basım Hizmetleri

“Hiç dibe vurdunuz mu? Ben vurdum. Yaşananlar gözümün içine kadar girdi, nefeslerini duydum, ama hiçbir olacağı durduramadım. En çok da ölüm’ü. Bu süreçte öğrendim ki, yaşananlara ne kadar yakın durursanız durun, onlara yalnızca tanıklık edebilirsiniz. Ne değiştirebilirsiniz, ne engelleyebilir.”

Beyaz Türkler Küstüler
(Orda hala Kimse Var mı? 5. Kitap)
Alev Alatlı, Everest Yayınları

Beyaz Türkler Küstüler'in başkişilerinden Mehmet Sedes, efsanevi Günay Rodoplu'nun trajik hikâyesini anlatan kişi, 70'li yılların TİP kökenli militanı. İkinci eşi Meral, aynı yılların THKP-C militanı; anneleri Mübeccel Atiye, '40'h yıllardan, Behice Boran, Niyazi Berkes, Muzaffer Şerif Başoğlu'nun DTCF'den arkadaşı. Amiral bir eş, Prof. Ayhan Songar, Prof. Recep Doksat'la içli dışlı bir muhit; Mübeccel Atiye hocanın temsil ettiği "orijinal beyaz Türk" 1940'lı yılların "laik-hümanist" eğitiminin şekillendirdiği Nişantaşı-Ayvalık tipolojisi…

Savaş Alanı Olarak Tarih
(20. Yüzyılın Zorbalıklarını Yorumlamak)

Enzo Traverso, Ayrıntı Yayınları

“1989 yılının 9 Kasım'ında Berlin Duvarı'nın yıkılışıyla, XX. yüzyıl birdenbire duruverdi. Daha bir gün öncesine kadar şimdiki zamanda çırpınıp duran her şey aniden tarihe karışmış gibiydi. Bu kesintiden derinden etkilenen tarihyazımı, paradigmalarını gözden geçirmek, yöntemlerini sorgulamak, alanlarını yeniden tanımlamak zorunda kalacaktı. Soğuk Savaş'ın donmuş bölünmeleri, yerlerini "akışkan" bir dünyaya bırakıyordu. Yeni küresel tarihçilik ise, bloklar hâlinde bölünmüş bir yüzyıldan çok, gezegen ölçeğinde ekonomik mübadele ağlarına, demografik geçişlere, kültürel melezleşmelere ilgi duymaktaydı. Uzun döneme odaklanmış olan yapısal tarih, olumsallıkları ve muammalarıyla birlikte olayın gölgesinde kaldı. Son olarak, bellek, geçmişin algılanışının ayrıcalıklı bir prizması hâline geldi.”

 

Asi Şehirler
David Harvey, Metis Yayınları

ABD'de 2001'den beri spekülatif bir biçimde şişirilmekte olan gayrimenkul ve ona bağlı finans sektöründe 2008'de iktisadi bir kriz patlak verdi ve kısa sürede tüm Avrupa'yı girdabına aldı. Asi Şehirler, neo liberal iktisat tarafından kurgulanan kriz anlatısı ile krizin kendi üzerlerinden telafi edildiği kitlelerin konumu arasındaki makasın giderek açıldığı
bu zaman kesitini tahlil ediyor. Bir ayağı sokakta olan kitap, doğrudan eylem lehine uzun vadeli bir kavramsal analiz de sunuyor.

Estetik
Christopher Kul-Want, NTV Yayınları

Algı ve duygularımız aracılığı ile deneyimlememizin doğasına ilişkin felsefe dalı estetiktir. Estetik çalışması; felsefi, sanatsal ve edebi uygulamaları ile Romantik dönemin hemen başında el üstünde tutulur hale geldi. O zamanlar farkına varılan şey estetiğin şimdi ile olan ilişkisiydi.
Estetik günümüzde sadece akademik bir çalışma alanı değil aynı zamanda duygu üzerine kurulu felsefi bir yaşam kurmak için gerekli bir araçtır. Elinizdeki kitap Platon'dan post modernist düşünürlere kadar çok geniş bir soruşturma alanını kapsayan bir rehberdir.


Boş Koltuk
J.K.Rowling, Doğan Kitap

Barry Fairbrother kırklı yaşlarının başında beklenmedik bir şekilde hayata gözlerini yumar. Bu ani ölüm yaşadığı kasabanın halkı için büyük bir şok olacaktır.
Arnavut kaldırımlı meydanı ve eski kilisesiyle Pagford, sıradan bir İngiliz kırsalı gibi görünse de bu tatlı görüntüsünün ardında bir savaş sürmektedir. Zenginler fakirlerle, gençler ebeveynleriyle, kadınlar kocalarıyla, öğretmenler öğrencileriyle sürekli bir çatışma halindedir. Pagford kesinlikle göründüğü gibi bir yer değildir.
Belediye Meclisi'nde Barry'den boşalan koltuk, kasabanın görüp göreceği en büyük savaşın tetikleyicisi olacaktır.


Güzel Eşya Alelade Dünya
Tuncer Erdem, Yapı Kredi Yayınları

“Güzel Eşya, Alelade Dünya'da, bir kenara atılmış eşyayı, dünyanın alelade hallerini göstermeyi iş edinmiş, çekingen ama cüretkâr bir anlatıcının öykülerine kulak veriyoruz. İzleyip anlattığı, çizerek de işaret ettiği şeylerin kendisini fark edip etmediğini içten içe merak eden, zaman zaman da anlattığı öykünün içine girip olayın seyrine müdahale etmeye kalkan bir anlatıcı var karşımızda. Arzusu, perde arkasından konuşan sıradan bir anlatıcı olarak kalmayıp kendi varlığını dünyaya hissettirmek.”

 


KİTAP DÜNYASI…

İlk olarak 1992’de yayımlanan ve bir bilimkurgu başyapıtı olarak nitelendirilen Kıyamet Kitabı, Türkçe’ye çevrildi.

Nobel'li yazar Orhan Pamuk'un İletişim Yayınlar'ndan ayrılarak Yapı Kredi Yayınları'na geçeceği iddia edildi.

Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü’nü bu yıl Avluda Kuş Sesleri adlı yapıtıyla İzmirli şair Halim Yazıcı’ya verildi.

Bu haber toplam 1366 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 99. Sayısı

Adres Kıbrıs 99. Sayısı