1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. OKULLARDA KAOS!
OKULLARDA KAOS!

OKULLARDA KAOS!

YENİDÜZEN, su depolarında koli basili bakterisi görülen devlet okullarından bazılarını ziyaret etti, okul müdürleriyle görüşerek, yapılan çalışmaları yerinde izledi… Okullarda tam bir kaos yaşanıyor… 

A+A-

Didem MENTEŞ

Devlet okullarının su depolarında yapılan tahlillerinde suların kirli çıkması ardından, temizlik çalışmaları başladı.  İlk nazarda ilkokul, ortaokul ve lise olmak üzere toplam 40 okulun depolarında koli basili bakterisi tespit edilmesi üzerine, Sağlık Bakanlığı ve Eğitim Bakanlığı harekete geçerken, ‘depolarında’ bakteri çıkan okullar da ‘kendi imkanları’ dahilinde hummalı bir çalışma başlattı.

Tahlil sonuçlarının olumsuz çıktığı kendilerine önceki sabah bildirilmesi üzerine acilen temizlik çalışması başlatan okul müdürleri, öğrencilerin suları kullanmaması için dün çeşitli önlemler aldı.

Bazı okul müdürleri, tahlillerin daha önce neden yapılmadığını sorgulayarak, Sağlık Bakanlığı’na sitemde bulundu.

İlk nazarda ilkokul, ortaokul ve lise olmak üzere toplam 40 okulun depolarında koli basili bakterisi tespit edilmesi üzerine, Sağlık Bakanlığı ve Eğitim Bakanlığı harekete geçerken, ‘depolarında’ bakteri çıkan okullar da ‘kendi imkanları’ dahilinde hummalı bir çalışma başlattı.

Depolar boşaltıldı, temizlik yapıldı

YENİDÜZEN, su depolarında koli basili bakterisi görülen okullardan bazılarını ziyaret etti, okul müdürleriyle görüşerek, yapılan çalışmaları yerinde izledi.

Lefkoşa’da su depolarında kirlilik görülen Şht. Doğan Ahmet İlkokulu ve Şht. Ertuğrul İlkokulu’nda dün köklü bir temizlik yapıldı. Şht. Ertuğrul İlkokulu’nda önceki gün depolar boşlatılarak, öğrencilerin kullanmaması için önlem alındı. Şht. Doğan Ahmet İlkokulu’nda da öğrencilere uyarı yapılarak, suların kullanılmaması sağlandı. Her iki okulda öğle saatlerinde temizlik ekipleri depoları boşaltılarak, klorlama yapıldı. Atatürk İlkokulu’nda ise yer deposu olduğu için temizlik yapılmadığı ancak 5 tonluk yeni depo alımı için düğmeye basıldı. Okul tuvaletleri hizmetliler tarafından sıklıkla temizlendi.

Diğer bölgelerde temizlik çalışması yapıldı

Girne 23 Nisan İlkokulu’nda ise depolar boşaltılarak, temizlik çalışması yapılırken, bugün de Girne Belediyesi tarafından klorlama işlemi yapılacağı belirtildi.

Esentepe İlkokulu’nda ise sadece ana okul bölümüne ait depodaki sularda kirlilik görülürken, bu suyun kullanılmaması için gerekli önlemler alındı.

Yenierenköy İlkokulu’nda ise kirli sular depolardan boşaltılarak, temizlik çalışması yapıldı.

Tahlil sonuçlarının olumsuz çıktığı kendilerine önceki sabah bildirilmesi üzerine acilen temizlik çalışması başlatan okul müdürleri, öğrencilerin suları kullanmaması için dün çeşitli önlemler aldı.

Sağlık Bakanlığı’na sitem edildi

Bazı okul müdürleri, tahlillerin daha önce neden yapılmadığını sorgulayarak, Sağlık Bakanlığı’na sitemde bulunurken, kendi bütçeleriyle bu temizlik çalışmalarını yaptıklarını ifade etti.

Girne 23 Nisan İlkokulu Müdürü Osman Fırat, Sağlık Bakanlığı’nın söz konusu tahlilleri okul başlamadan önce yapması gerektiğine dikkat çekerek, tepkisini dile getirdi.

Şht. Ertuğrul İlkokulu Müdürü Hasan Eren ise Sağlık Bakanlığı’nın tahlilleri daha önce yaptığını ancak geç açıkladığını duyduğunu belirterek, bu konudaki rahatsızlığını dile getirdi.

YENİDÜZEN’e konuşan Sağlık Bakanı Müsteşarı Kemal Deniz Dana, gerekli tüm önlemlerin alınması için çalışmaların yapıldığını aktararak, tahlillerin 19- 25 Eylül’de yapıldığını, doğrulama testleriyle birlikte sonuçların elde edildiğini ve herhangi bir zaman kaybı olmadığını ifade etti.

Dana: “Bir zaman kaybı olmadı”

Bu arada YENİDÜZEN’e konuşan Sağlık Bakanı Müsteşarı Kemal Deniz Dana, Mağusa bölgesindeki okullarla ilgili tahlil sonuçlarının henüz çıkmadığını, sonuçlar alındığı zaman basına duyurulacağını aktardı. Gerekli tüm önlemlerin alınması için çalışmaların yapıldığını aktaran Dana, tahlil sonuçlarının çıkmasıyla ilgili bir zaman kaybı olmadığını da ifade etti. Dana, 19 ila 25 Eylül tarihleri arasında okullardaki depolardan numunelerin alındığını, Devlet Laboratuvarı’nda 26 Eylül’de çalışmalara başlandığını aktararak, 48 saat içerisinde ilk sonuçların alındığını aktardı. İlk sonuçların kötü çıkması nedeniyle doğrulama testleri yapıldığını aktaran Dana, 11 Ekim’de kesin sonuçların çıkmasıyla durumun açıklandığını ve bir zaman kaybı olmadığını dile getirdi.  


Sağlık Bakanlığı: “Su kullanımları durduruldu”

Su depolarında koli basilliye rastlanan 40 okuldaki 42 su deposu bugün boşaltılıp temizlenerek temiz suyla doldurulacak. 
Sağlık Bakanlığı, Girne, Lefkoşa ve İskele bölgelerindeki 40 ilkokul, ortaokul ve lisede bulunan 42 su deposunda, koli basili mikrobuna rastlandığı ve bu okullarda su kullanımının durdurulduğu açıklandı. 
Sağlık Bakanlığı’nın okullarda yaptığı su denetimlerinin sonuçları önceki gün bakanlığa ulaştı. 
Sağlık Bakanlığı açıklamasında, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’yla da görüşülerek alınması gereken tedbirlerin belirlendiği, Bakanlığın söz konusu okullarda su kullanımını durdurduğu kaydedildi.
Dün sabahtan itibaren depolar boşlatılıp, ilaçlanarak yerine temiz su doldurulacağı belirtildi.

Depolara temiz su konulana kadar öğrencilerin söz konusu depoları kullanmasına izin verilmeyeceği açıklandı.
 

Koli basili nedir?

E.coli olarak da isimlendirilen koli basili insanların ve hayvanların bağırsaklarında bol miktarda bulunan ve yüzden fazla çeşidi olan bir bakteri… Bakterinin bazı çeşitleri gıdalar ve sular ile bulaşan salgınlara neden oluyor ve bağırsak enfeksiyonu yapıyor.
 

Bazı okul müdürleri, tahlillerin daha önce neden yapılmadığını sorgulayarak, Sağlık Bakanlığı’na ise sitemde bulundu.


Eğitim Bakanlığı: “Okullarda gerekli önlemler alındı”

Eğitim ve Kültür Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan su analizlerinde bazı okulların depolarında koli basili bakterisi tespit edildiğini, gerekli önlemlerin alındığını duyurdu.
Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada,  “Bakterinin tespit edildiği okullarımızın okul idareleri ile görüşülmüş ve gerekli bütün önlemler ivedilikle alınmıştır” denildi.
Açıklamada, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve ilgili birimlerinin okullardaki  çalışmaları devam ettireceği,  gerekli kontrollerin ve denetimlerin de Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı tarafından sürdürüleceği de vurgulandı.
 


 

Okul müdürleri ne dedi? Okul müdürleri ne dedi?

Şht. Doğan Ahmet İlkokulu Müdürü Ahmet Miralay:
“Sağlık Bakanlığı durumu dün (önceki gün) 10:30’da bildirdi. Ben hemen Lefkoşa Belediyesi’ne gittim. Konuyla oldukça ilgilendiler. Rutin tahlil yaptıklarını, şebeke suyundan olmadığını söylediler. Bizim depo damdadır. Yukarı çıkıp baktığımız zaman kapağının üzerinde olmadığını gördüm. Oraya kim hangi amaçla çıkar bilemem. Tabi bu arada deponun temizlenmesi için ilgili şirketi aradım. Depoları temizlettik. Çocuklarımız bu sürede suları kullanmadı. Çeşmeleri zaten içme suyu olarak kullanmıyorlar. 300 tane çocuğun sorumluluğu üzerimizde. Bugün sadece bu konuyla ilgilendik.”

Şht. Ertuğrul İlkokulu Müdürü Hasan Eren:
“Benim bildiğim belediye her yıl temizler. Bizim kuyu suyumuz vardı, Türkiye’den su geldikten sonra biz 2 yıldır o kuyu suyunu kullanmadık. Çok muhtemeldir ki o kuyu suyundan dolayı bazı bakteriler üreyebilir. Sularda koli basili olduğunu Sağlık Bakanlığı bize dün (önceki gün) bildirdi. Tahlil sonuçlarına göre bizde 0.4 koli basili çıktığı belirtildi. Az miktar da olsa biz gerekli tedbirleri aldık. Sularımızı hemen boşalttık, çocukların kullanmaması için önlemlerimizi aldık. Tüm depolarımızı olduğu gibi temizlettik. Temiz su takviye edeceğiz. Ama şöyle bir şey var bu tahlil sonuçları bir hafta önce falan çıktığını duydum. Eğer öyleyse bu durum üzücü. Bizlere anında sonuçlar verilseydi daha iyi olacaktı”

Atatürk İlkokulu Müdürü Mehmet Özbilgehan:
“Sağlık Bakanlığı yetkilileri geldi durum tespiti yaptı. Eğitim Bakanlığı yetkilileri de geldi. Eğitim Bakanlığı gerekli çalışmayı yapacak. Biz eski bir okul olduğumuz için su depomuz yerin altındadır. Bunu temizlemek de mümkün değil.  Bakanlık süratle büyük depoyu değişecek. 5 tonluk yeni bir depo koyacağız ve yer deposunu iptal edeceğiz. Yukarıdaki depoları da klorladık ve bu hafta içerisinde yıkanacaklar. Bizde içme suyu çeşmemiz yok. Çocukların sadece tuvaletlerde kullanabileceği çeşmeler var. Çocuklara bugün suları kullandırmadık, depolar klorlandıktan sonra ellerini yıkamasına fırsat vereceğiz. Zaten çocuklar bu konuda uyarıldı, ailelere gerekli yazılar yazıldı. Bu yönde bir tedbir aldık”

Girne 23 Nisan İlkokulu Müdürü Osman Fırat:
“Okulların hangi tarikte açılacağı bellidir. Sağlık Bakanlığı Müsteşarlığı da bunu bilir. 8 Eylül’de öğretmenler geldi, 15 Eylül’de çocuklar okula başlar. Sağlık Bakanlığı o zaman nerede? Tahlilleri daha önce yapması gerekmez mi? Okullara bütçe yok. Sıfır bütçeyle okulları yönetiriz. Nasıl yönetiriz? Hizmet karşılığı yönetiriz. Dışarıda okul kıyafeti satan firmalardan kâr payı isteriz. Yasa eğitim 15 yaşa kadar zorunlu, 18 yaşa kadar da ücretsizdir der ama nerede? Benim görevim eğitimdir. Tahlili ben mi yapacağım? Her sene başı biz depoları temizleriz. Sağlık Bakanlığı zamanın da görevini yapması gerekirdi. Biz depomuzu kendimiz boşalttık. Yeni suyla doldurduk. Girne Belediyesi yarın (bugün) gelip klorlama yapacak. Hafta sonu olmasını istedik ki çocuklar okulda olmasın. Kontrol altına aldık”

Yenierenköy İlkokulu Müdürü Meryem Özbolat:
“Sağlık Bakanlığı’ndan yazılı bir rapor gelmedi sadece dün Sağlık Bakanlığı yetkilisi geldi. Sularımızın yüksek oranda kirli olduğunu ve kullanımının hemen durdurulması gerektiğini söyledi. Eğitim Bakanlığı’na bu konuda bilgi verdik. Depolarımızı boşalttık. Bugün (dün) de Yenirerenköy Belediyesi’nin yardımıyla depolarımız yıkanıp, temizlendi. Belediyenin yarın (bugün) bize su verebileceği belirtildi. Haberi alır almaz dünden (önceki gün) öğrencilerimize gerekli uyarıları yaptık. Çocuklarımıza daha farklı yöntemlerle temizlik yapılmasını önerdik. Tabi bu arada sağlıkla ilgili bir sıkıntımız olmadığını da belirtmek isterim. Biz her yık depolarımızı temizliyoruz. Okul açıldığı zaman sularımızı dolduruyoruz. Rutin bir şekilde gelinip tahlil yapılıyor ama bu sefer temizlenen depolarda suyumuz kirli çıktı. Sanırım bu sorun okul depolarından kaynaklanmıyor.”

Esentepe İlkokulu Müdürü Mehmet Karaali:
“Öncelikle şöyle bir düzeltme yapayım. Girne sağlık ekibinde ölçüm yapan yetkili ilkokulun deposunda kirlilik olmadığını söyledi. Okul öncesinde bizim 2 bina vardır bunun su ölçüm değerleri de sıfırdır. Sadece ana okul tarafındaki bir depoda var ama zaten o daha önceden belliydi. Biz onu ilk günden beri kullandırmıyoruz. Depo değişine kadar çocuklara su verilmesi için velilere yazı gönderdim. O suyu kullandırmıyoruz. İlkokulun suyu şebekeden Türkiye’den gelen sudur. Bunun değerleri sıfırdı, çocuklara sadece bu sudan kullandırıyoruz. Sadece ana okulun deposu değişmesi lazım, şebekede bir sıkıntı yoktur, temizdir”

kb1.jpg
Şht. Ertuğrul İlkokulu’nda temizlik ekipleri depolardaki suyu boşalttı, temizlik yaptı

kb2.jpg
 Şht. Doğan Ahmet İlkokulu’nda dün öğle saatlerinde kirli sular boşaltılarak, temizlendi bazı depolara not düşüldü

kb3.jpg
Çocuklar okullarda suları kullanmadı farklı önlemlerle temizliklerini sağladı

 

Bu haber toplam 3016 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
İlgili Haberler