1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. "Okullar sorunlu açılacak"
Okullar sorunlu açılacak

"Okullar sorunlu açılacak"

Maviş, okulların 15 Eylül’de sorunlu açılabileceğini, öğretmen ihtiyacının karşılanması gerektiğini kaydetti.

A+A-

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Eğitim Sekreteri Burak Maviş, sendika olarak okulların açılmasına bir ay kala CTP-UBP hükümetini eğitimdeki sorunları çözmeye davet etti.

Yazılı bir açıklama yapan Maviş, okulların 15 Eylül’de sorunlu açılabileceğini, öğretmen ihtiyacının karşılanması gerektiğini kaydetti.

İlk aşamada 19 yetki ile okulların 39 öğretmen ihtiyacı karşılanmasına rağmen, 11 okulun öğretmen ihtiyacının devam ettiğini belirten Maviş, hükümet programlarında dört yaşın yaygınlaştırılması tavsiyesi olmasına rağmen 14 yeni öneri ile ilgili net cevap alınmadığını ifade etti.

Maviş, 29 okulda geçici yetki kullanılması ve bunun şimdiden planlanması gerektiği konusunda yetkilileri uyardı.

13 okulda müdür ve 16 okulda müdür muavini eksikliği olduğu ve bir an önce terfi sınavları ile bu boşlukların doldurulması gerektiğini belirten Maviş, “İlkokullarda eksikliği tespit edilen 24 kadro yerine Maliye Bakanlığı’nın 19 öğretmen kadrosu yetkisi vermesi ve bunun sebebinin de diğer kadroların polis teşkilatına kullanılmak istenmesi bir ironidir” ifadesini kullandı.

İstihdam bekleyen 100 civarı özel eğitim öğretmeninin işsiz, alanı dışında çalıştığını kaydeden Maviş, geçtiğimiz yıl TC’den görevli 22 özel eğitim öğretmeni getirildiğini belirtti.

Maviş’in açıklaması şöyle devam etti:

“Tüm uyarılarımız ve eylemlerimize rağmen entegrasyon zihniyeti ile bu yıl bunlara ek olarak 7 tane daha özel eğitim öğretmeni getirilmiştir. Hükümetin bu yanlış politikadan vazgeçmesi ve planlı olarak 13 öğretmen özel eğitim merkezlerine, 4 tane var olan kaynak odaların geliştirilmesine, 30 tane hiç özel eğitim öğretmeni olmayan okulların ihtiyacının karşılanmasına ve 9 tane özel ders öğretmeni ile branş derslerinin yapılabilmesi için, toplamda özel eğitim için 71 özel eğitim öğretmeni ve 9 özel ders öğretmeni ataması yapması gerekir”

Maviş, ilkokul, okul öncesi ve özel eğitim okullarında okul psikologu veya rehber öğretmen bulunmamasını da eleştirerek, okullarda her 250 öğrenciye 1 öğretmen düşecek şekilde toplamda 78 rehber öğretmen ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

“ÖĞRETMEN YARDIMCILARI GÜVENCESİZ VE KADROSUZ ÇALIŞIYOR”

Maviş, geçtiğimiz yıl 50 civarı öğretmen yardımcısının 4 yaş sınıflarında kadrosuz, güvencesiz ve düşük maaşla çalıştırıldığını belirterek, hem öğretmen yardımcılarının çalışma koşulları bakımından, hem de ailelerden ücret talep edilmesi noktasında anayasal suç işlendiğini ifade etti.

Maviş, bu sorunu ortadan kaldırmak için yasadaki 100 öğretmen yardımcısı kadrosunun münhal gösterilmesini talep etti.

Okulların toplamda 14 hademe ihtiyacının okullar açılmadan giderilmesi gerektiğini belirten Maviş, “Bununla birlikte okullarımızın 4 sekreter ihtiyacı varken, Eğitim Bakanlığı’nın işlerinin yürümesi ve etkin değerlendirme yapabilmesi için iki uzman ve beş denetmen ihtiyacı da giderilmelidir” ifadesini kullandı.

“EK DERSLİKLER VE TAMİRATLAR HALEN BAŞLAMAMIŞTIR”

Maviş, 28 ek sınıf ihtiyacı edildiğini, ayrıca 62 okulda da çeşitli sebeplerle tadilat ve tamirat ihtiyacının planlanıp, karşılanması gerektiğini belirtti.

Merkez İhale Komisyonu’nun değişen tüzüğü neticesinde ihalelerin geciktirildiğini ve okulların ihtiyaçlarının halen karşılanamadığını kaydeden Maviş, okulların inşaatlarla açılma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu ifade etti.

ÖNERİ VE KADRO İHTİYAÇLARI LİSTESİ EKLİ DOKÜMANLARDA

(TAK)

Bu haber toplam 1419 defa okunmuştur