1. YAZARLAR

  2. Salih Sarpten

  3. Okullar Ne Öğretmeli?
Salih Sarpten

Salih Sarpten

Okullar Ne Öğretmeli?

A+A-

Okulların en temelde iki işlevi vardır:

1. Çocukları bir üst eğitim kademesine hazırlamak…
2. Çocukları çağdaş yaşamın koşullarına hazırlamak…

Ne yazık ki okullarımız bu işlevleri çoktan kaybetmiş durumdadır…
Sınavlara endeksli bir eğitim yapılanmasıyla nedeniyle okullar, çocukları üst öğrenime hazırlama işlevlerini dershanelere ve özel derslere devredilmiştir…

Öte yandan ortaöğretim veya mesleki teknik öğretim okullarımızdan hatta üniversitelerimizden mezun olan her öğrencinin gelir getiren bir işe yerleşmelerini sağlayacak becerilere sahip olduklarını da söylemek mümkün değildir… Bu nedenle onları çağdaş yaşam koşullarına hazırlayamadığımız da gün gibi ortada…

Okullarımız bugünün koşullarda işlevlerini yitirdikleri bu kadar açıkken, gelecekle ilgili çok daha derin sıkıntılar yaşayacağımızın da sinyalini veriyorlar… Çünkü Dünya değişiyor: daha çok otomasyon, daha çok küreselleşme, daha farklı demografik değişimler, daha farklı çalışma mekanları her geçen gün artıyor… Bu nedenle de gençlerimiz; daha çok etkileşimci, daha çok dijital okur-yazarı, daha çok sosyalleşmiş ve çok daha fazla evrensel değerlere sahip olmalı…

Oysa bugünün gençleri dijital okur-yazarlığın dışında, gelecekte ihtiyaç duyulacak çok az sayıda özellikle tanışmış durumda… Gençler 21 yaşına ulaştıkları anda;  200.000 mesaj ya da e mail göndermiş, 20.000 saat TV izlemiş, 10.000 saat telefonda konuşmuş, 10.000 saat video oyunu oynamış ama 5000 saatinin altında okumaya zaman ayırmış durumda olmaktadırlar… Dahası sosyalleşmeden, ekip çalışmasından, olaylara ve olgulara eleştirel bakmaktan çok uzakta bir eğitim almaktadır…

Eğitim bilimi literatürüne bakıldığında; iş verenlerin, genç mezunları işe aldıklarında gördükleri en önemli eksiklikler ve gelecek 5 ile 10 yıl içerisinde önem kazanacak beceriler tabloda gösterilmiştir. Dikkatle incelendiğinde, eğitim sistemimizin tabloda gösterilen hiçbir beceriyi odağına almadığı aşikar…

Bütün bunlar, Kıbrıs Türk Eğitim sisteminin; başkalarının görüşlerine tahammül etmeyi, her türlü ayrımcılığı reddetmeyi, çok kültürlülük, sosyal ve duygusal öğrenmeyi içermesi gerektiğini kaçınılmaz kılıyor… Tam da bu durumu destekler nitelikte “V. Milli Eğitim Şurası” kararlarına baktığında da aynı paralellikte alınmış kararlarla dolu olduğu rahatlıkla görülebilir… 

Söz özü: Okullarımız işlevlerini yitirmiş durumdadır. Bugünün ve geleceğin koşullarına göre okullarımızı yaşaması gereken dönüşümlerin neler olacağı ve yeniden yapılandırma gerekliliği de ortadadır… Bu dönüşüm için gereken adımlar kararlılıkla atılmalıdır. Aksi halde eğitimdeki statüko, diplomalı işsiz bireyler yetiştirmeye devam edecektir… 

----------------------------------------
 

Buraya Dikkat
 

Kıbrıslı Türkler İçin AB Burs Programı

Avrupa Komisyonu, Kıbrıs Türk Toplumunu, Avrupa Birliği’ne yakınlaştırma hedefi doğrultusunda, Kıbrıs’ın kuzeyindeki Kıbrıslı Türk öğrencilere, mezunlara ve profesyonellere 2014-2015 öğretim dönemi için yeni bir burs programı açıkladı.

Burs programıyla Kıbrıslı Türk bireylerin; belirli bir alanda bilgi ve becerilerini artırarak, onlara Avrupa Birliği’nde eğitim fırsatları sunarak deneyimlerini geliştirmek ve Avrupa Birliği’ne yakınlaştırılması amaçlanıyor…

Yapılan duyuruda; bir AB üyesi ülkede lisans, yüksek lisans, doktora veya kısa dönem eğitim programlarına, araştırma ve eğitimlere katılım için 3 farklı tipte burs verileceği belirtildi. Farklı hedef grupları için belirlenen 3 farklı burs tipi şöyle:
A Tipi Burs: Bir lisans eğitim programının bir akademik yılına yönelik burslar.
B Tipi Burs: Yüksek lisans eğitimin bir akademik yılına yönelik burslar (Master veya Doktora veya doktora sonrası programlar).
C Tipi Burs: Dil eğitimleri dahil kısa dönem eğitim programları, akademik araştırma veya mesleki kurslar, veya eğitim programlarına yönelik 2 ile 6 ay arası sürecek burslar.
Açıklamada bireylerin üç burs türünden sadece bir tanesi için tek bir başvuru yapabilecekleri, birden fazla burs tipi için yapılan başvuruların reddedileceği belirtiliyor. Okul, konaklama ücretleri ve seyahat masraflarına katkı olacak şekilde toptan sabit bir miktar olarak toplamda  100 adet burs verilmesi hedeflenmektedir. Son tarihin 30 Mayıs 2014, saat 17:00 olarak belirtilen başvurular için daha detaylı bilgiye “www.abburs.eu” web sitesinden elde edilebilir…

---------------------------------------------------------------

Gülmece


Bu Kadar Fark İçin...

İki tavuk konuşmaktadır:
Birincisi : - “Ben senden değerliyim. Cinsim bulunmaz. Çünkü yumurtalarım seninkilerden iki kat daha büyük.”
İkincisi  :  - “Ne önemi var ki bunların”  diye yanıt verir.
Birincisi : - “Ama benim yumurtalarımın tanesi 95 kuruş, seninkiler ise 90 kuruşa satılıyor.”
İkincisi : - “Bu kadar fark için o kadar zorlanmaya değmez...”

Bu yazı toplam 4027 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar