1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Okullar eğitime hazır değil!
Okullar eğitime hazır değil!

Okullar eğitime hazır değil!

Böyle giderse, 15 Eylül’de devlet okullarında yeni eğitim yılı yine eksikliklere başlayacak. Okullar fiziki açıdan eğitime hazır değil… Birçoğunda inşaat var… Kimi okullarda ise moloz yığınları dikkat çekiyor, tadilata ihtiyaç duyulan okul sayısı fazla…

A+A-

 

• 5 OKUL MÜDÜRSÜZ…KTOEÖS’ün tespitlerine göre ortaöğretimde eğitim veren okulların 5’inde müdür, 14’ünde ise müdür muavini görevi doldurulmadı. 65 öğretmenin yanı sıra 10 da rehber öğretmen eksikliği bulunuyor. İdari kadrolarında da sıkıntı yaşanan okullarda 12 sekreter, 44 hademe ihtiyacı olduğu tespit edildi

• İLKÖĞRETİMDE EKSİKLİKLER…6 özel eğitim merkezi ile birlikte ilköğretimde bulunan 112 okulun 62’sinde en kısa sürede tadilat ve tamirat yapılması gerekiyor.  KTÖS’ün tespitine göre; okullarda 28 adet ek sınıf ihtiyacı olduğu belirlenirken, 13 okulda müdür ve 16 okulda müdür muavini eksikliği bulunuyor. Öte yandan 78 rehber öğretmeni, 71 özel eğitim öğretmeni ve 9 özel ders öğretmeni ihtiyacı da var.

Ayşe GÜLER

Yeni eğitim yılının başlamasına kısa bir süre okullardaki eksiklikler giderilemedi.

Hem alt yapı hem de öğretmen eksikliği konusunda sorunlar yumağı olan okullarda her yıl olduğu gibi bu yıl da ilk ders zili eksikliklerle çalacak.

3 aylık yaz tatilinin ardından 15 Eylül’de 2015-2016 eğitim yılına ‘merhaba’ diyecek olan öğrenciler tamirat çalışmalarının arasında eğitim alacak.

Okullar sorunlu

Eğitim Bakanlığı’na bağlı birçok okulda ciddi alt yapı sorunları yaşanıyor. Bazı okullarda tamirat ve tadilat çalışmaları devam ederken, bazıların da ise hiçbir çalışmanın başlamaması dikkat çekiyor.

Binlerce öğrencinin eğitimlerini sürdürdüğü ilk ve orta eğitimdeki okulların hali içler acısı durumda.

Özellikle Lefkoşa’da Bayraktar Ortaokulu’nda tadilat çalışmaları devam ederken, inşaat çalışmaları nedeniyle okul yıkık dökük.

Bazı okullarda ise ‘hijyen’ konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Okuldaki su depolarından yerlere su akarken, bazıların da ise tuvalet, kantin ve ambar sıkıntısı yaşanıyor.


Ortaöğretimde 5 okulda müdür yok

KTOEÖS’ün tespitlerine göre; şu anda ortaöğretimde eğitim veren okulların 5’inde müdür, 14’ünde ise müdür muavini görevi doldurulmadı.

65 öğretmenin yanı sıra 10 rehber öğretmen eksikliğinin bulunduğu okullarda 210 bölüm şefi, 41 atölye şefi, 4 kadın kurdu öğretmeni ve 10 tane de özel eğitim öğretmeni eksikliği bulunuyor.

Okulların idari kadrolarında da sıkıntı yaşanıyor. 12 sekreter, 44 hademe ihtiyacı olduğu tespit edildi.

--------------------------------------------------------

KTÖS tespitleri…

'112 okulun 62'si tadilat istiyor'

6 özel eğitim merkezi ile birlikte ilköğretimde bulunan 112 okulun 62’sinden kısa sürede tadilat ve tamirat yapılması gerekiyor.  KTÖS’ün tespitine göre; okullarda 28 adet ek sınıf ihtiyacı olduğu belirlenirken, 13 okulda müdür ve 16 okulda müdür muavini eksikliği bulunuyor.

Öte yandan 78 rehber öğretmeni, 71 özel eğitim öğretmeni ve 9 özel ders öğretmeni ihtiyacı da var.

6 yeni okul ihtiyacı

İlköğretim, okul öncesi ve özel eğitimde 6 yeni okula ihtiyaç duyulduğu tespit edildi.
Yapılacak yeni okullarında 3’ünün Mağusa’da, geriye kalan 3’ünün ise Lefkoşa, Girne ve Karpaz’a inşa edilmesi gerektiği belirlendi.

Öte yandan eğitim yılına kısa bir süre kala Alayköy İlkokulu ve Gönyeli Fazıl Plümer Anaokulu’nun yeni okul binalarının tamamlanması gerektiği tespit edildi.

7 okulda ‘genel tamirat’ tespiti

Sendika, 7 okulda genel tamirat yapılması gerektiğini tespit etti. Alt yapı olarak oldukça kötü durumda olan Esentepe İlkokulu, Çayırova İlkokulu, Barış İlkokulu, Şht Tuncer İlkokulu, Güzelyurt Maarif Anaokulu,  Serhatköy İlkokulu ve Atatürk Öğretmen Akademisi’nin okulların açılmasına kısa bir süre kala acilen genel tamirattan geçmesi vurgulandı.

Öğretmenlerin sağlıklı eğitim verebilmeleri, öğrencilerin ise eğitimlerine devam etmeleri için çalışmaların okulların açılmasından önce hayata geçip tamamlanması gerekiyor.

Öğretmen odası, tuvalet, kantin eksiklikleri…

Okullarda tespit edilen ihtiyaçlarda özellikle öğretmen odası, tuvalet, kantin gibi ‘hayati eksiklikler’ göze çarpıyor.

Birçok okulda ‘ek derslik’ ihtiyacı belirlenirken, bazılarında ise oyun alanı, kapı ve pencere tamiratı ile dış cephesinde tadilat yapılması gerekiyor.

İhtiyaç listesi kabarık…

Okullardaki eksikliklere dayalı KTÖS’ün belirlediği ‘ihtiyaç listesi’ ise oldukça kabarık. Listenin tamamı şöyle:
“Hamitköy İlkokulu’nda dört yaş grubu için sınıf, bahçe duvarının yapımı, Gazi İlkokulu tuvalet yapımı, demir pencerelerin değişimi, Çağlayan İlkokulu’nda 3 adet ek sınıf ihtiyacı, okulun tadilatı, spor odası, tribün tamiratı, Şht. Hüseyin Akil İlkokulu’nda tuvalet ve kantin ihtiyacı, Lapta İlkokulu’nda ek derslik ve kafeterya ihtiyacı, Alasya İlkokulu’nda öğretmen odası, branş odası, iki sınıf, okul kantini, öğretmen tuvaleti ihtiyacı, Ağırdağ –Dağyolu İlkokulu’nda 4 yaş için ek derslik ihtiyacı, Çatalköy İlkokulu’nda ek derslik ihtiyacı, Esentepe İlkokulu’nda genel tamirat, 23 Nisan İlkokulu’nda oyun alanı ihtiyacı, Erdal Abit İlkokulu’nda öğretmen odası, 4 yaş grubu için ek derslik ihtiyacı,  Yedidalga İlkokulu’nda öğretmen odası, dört yaş grubu için ek derslik, Girne Karakum Anaokulu Eski binaların tadilatı, Haspolat İlkokulu’nda2 ek derslik, öğretmen odası ihtiyacı, Şht. Ertuğrul İlkokulu Öğretmen odası ihtiyacı, Gelibolu İlkokulu’nda çatı değiştirilmeli, Şht. Yalçın İlkokulu’nda ek derslik ihtiyacı, Yeniyüzyıl İlkokulu’nda öğretmen odası ihtiyacı, Gaziköy Anaokulu’nda öğretmen odası ve ek derslik ihtiyacı , Beyarmudu İlkokulu’nda öğretmen odası ihtiyacı, Görme Engelliler Okulu’nun  özgün bir yapıya kavuşturulması gerekmektedir.  Şht. Osman Ahmet İlkokulu’nda ek derslik ihtiyacı, Dörtyol İlkokulu’nda çatı tamiri, Eşref Bitlis İlkokulu’nda ek derslik ihtiyacı, İnönü İlkokulu’nda 4 yaş grubu için ek derslik ihtiyacı, Tatlısu İlkokulu’nda öğretmen odası ihtiyacı, Türkmenköy İlkokulu’nda 4 yaş grubu için ek derslik ihtiyacı, Dikmen İlkokulu’nda ek derslik ihtiyacı, Büyükkonuk İlkokulu’nda ek derslik ve öğretmen odası ihtiyacı, Çayırova İlkokulu’nda okulun genel tamiratı, Atatürk Öğretmen Akademisi Okulu’nda genel tadilatı, kapalı spor salonu ihtiyacı,  Şht. Tuncer İlkokulu’nda genel tamirat, Şht. Hasan Cafer İlkokulu’nda kapı ve pencereleri tamiri, Barış İlkokulu’nda genel tamirat, Girne Maarif Anaokulu’nda dış cephesi boyanma ihtiyacı, öğrenci sıralarının yenilenmesi, Yeni Boğaziçi İlkokulu’nda ambar ihtiyacı, tuvalet tamiratı Şht. Doğan A. İlkokulu’nda okul basketbol sahası zemini değişmeli, okulun doğu cephesini komşu evlerle olan sınırının duvarla örülmeli, öğrenci tuvaletlerinin bakım ve onarımının yapılmalıdır. Lefkoşa Özel Eğitim Merkezi Oyun alanı ihtiyacı, asansörlü otobüs ihtiyacı, okulun asansör ihtiyacı, Şht. Menteş Zorba İlkokulu Okul öncesine uygun tuvalet, projeksiyon ve akıllı tahta, okul iç-dış cephe boyası, 10 adet öğretmen sandalyesi, satranç takımı ve satranç panosu spor malzemeleri  ve bilgisayar ihtiyacı, Kumyalı İlkokulu’nda bilgisayar, fotokopi makinesi, öğretmen tuvaleti, her sınıfa akıllı tahta ihtiyacı,  Güzelyurt Maarif Anaokulu genel tadilat,  Serhatköy İlkokulu genel tadilat ihtiyacı.”

Bu haber toplam 2304 defa okunmuştur