1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Öğrenciler SOKAKTA!
Öğrenciler SOKAKTA!

Öğrenciler SOKAKTA!

“Öğrenciyiz haklıyız kazanacağız!”, “Torpillere son!” ,“Parasız, bilimsel, demokratik eğitim hakkımız!”, “Eğitim hakkımız engellenemez!”

A+A-

Kendilerine “Liseli Öğrenciler Konseyi” ismi veren gençler bugün saat 13:05’te Lefkoşa Türk Maarif Koleji (TMK) önünde basın açıklaması yaptı.
Okul zili çaldıktan sonra TMK önünde toplanan gençler, “son dönem yapılan adaletsiz uygulamalar ve eğitim sistemindeki yanlışları protesto etmek için” bir araya geldiklerini duyurdu.

Eylemde, “Adil şartlarda eğitim istiyoruz! Alacağız” pankartı açan gençler, “Öğrenciyiz haklıyız kazanacağız!”, “Torpillere son!” ,“Parasız, bilimsel, demokratik eğitim hakkımız!”, “Eğitim hakkımız engellenemez!” sloganları ile okul önünde açıklama yaptıktan  sonra yürüyüş ile eylemlerini sonlandırdı.

“Liseli Öğrenciler Konseyi”nin basın açıklamasının tam metni şöyle:


“Yeni eğitim yılının başlamasıyla öğrenciler olarak biz , yine bir çok sorunla karşı karşıya kaldık.

Okullarda restorasyonun yapılmaması , kitapların hali hazırda bulunmayışı ve pahalılığı , bazı ders sınıflarının açılmayışı , okulun öğrenciden gayri resmi olarak kayıt parası talep etmesi , adaletsizlik ve torpilin yaygınlaşması bunlardan sadece bazılarıdır.

Eğitim sisteminin bozuk yapısından kaynaklanan bu sorunların bir kaçı Lefkoşa Türk Maarif Koleji (TMK)’nde de görülmektedir.
Torpil aracılığıyla birçok öğrenci el altından Lefkoşa Türk Maarif Kolejine nakledildi.

Farklı bölgedeki TMK okullarından olsun , yapılan nakil ve kayıt işlemlerinin Lefkoşa TMK'daki giriş taban puanları ile denkliği bulunmamaktadır.
Bizler bu adaletsiz uygulamanın karşısındayız.

Bizler sadece eğitim aldığımız lisemizde değil "tüm eğitim kurumlarımızda var olan" torpil ve adaletsiz uygulamaların karşısındayız.
Ve bu bozuk yapıyı biz öğrencilerin ve eğitim emekçilerimizin iradesiyle değiştireceğiz.

Son dönemlerde bu adaletsizliği dile getirmemize karşın , biz öğrenciler üzerindeki idari baskılar artmıştır.Eğitim hakkımız engellenmektedir!
Bunun yanı sıra açılması söz verilen sınıflar açılmamıştır.

Açılmayan eksik sınıf sayısına rağmen; yapılan torpil nakilleri sınıf kontenjanını aşarak derslerin sağlıklı ve verimli işlenmesine engel olmuştur.
‘Göç yasasının' geçmesiyle , eşit işe eşit ücret alamayan mağdur duruma düşürülen eğitim emekçilerimiz , okullara dahi atanamamaktadırlar.
Bu gün Lefkoşa Türk Maarif  Kolejinde ve diğer bazı liselerde bulunduğu gibi , öğretmen açığı sorunu vardır.

Bundan da öte yine farklı bir sorunumuz olarak okulumuzda uygulanan üniforma giyim kuralları dar gelirli arkadaşlarımıza da zorla dayatılmak istenmekte ve üniforma paraları dar gelirli arkadaşlarımızın her zamanki gibi cep'lerinden ödetilmeye çalışılmaktadır.

Sosyal bir devlette yaşıyorsak ve eğitim parasız anayasal hakkımızsa okulda giyeceğimiz üniformalarımız tepeden tırnağa okul tarafından karşılanmalı ve ulaşım ücreti de bizden talep edilmemelidir!

Bu eylemimizdeki taleplerimiz yalnızca TMK için değil tüm eğitim kurumlarımız için geçerlidir. Çünkü ayni sorunlar oralarda da yaşanmaktadır.
Günümüzde çarpık eğitim yapısı hakkımız olan eğitimi bizlere ya tam olarak vermemekte yada parayla satmaya devam etmektedir.

Bizler adaletsizliklerle torpilin kol gezdiği , eğitimi parayla satan , öğrenciyi öğretmeni ve velileri mağdur eden  ve birbirine düşüren eğitim yapısını istemiyoruz! Hakkımız olan demokratik, özgür ve "insanca koşullarda" verilen eğitimi söke söke alacağız !”

Bu haber toplam 2241 defa okunmuştur