1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Öğrenciler ‘askerlik’ten mutsuz
Öğrenciler ‘askerlik’ten mutsuz

Öğrenciler ‘askerlik’ten mutsuz

Öğrenciler, yapılan düzenleme ile düz ve meslek lisesi mezunları arasında ‘ayrıcalık’ yapıldığını savunarak, üniversite mezunlarının askerlik süresine yönelik hiçbir değişiklik yapılmamasını eleştirdi…

A+A-

YENİDÜZEN, Meclis Genel Kurulu’nda onaylanan Askerlik (Değişiklik) Yasası’nı düz lise öğrencilerinin yanı sıra meslek lisesi öğrencileri ve üniversite öğrencilerine sordu, ‘değişiklikler’ ile ilgili nabız tuttu…

Ayşe GÜLER-Didem MENTEŞ

Meclis Genel Kurulu’nda oyçokluğuyla onaylanan Askerlik (Değişiklik) Yasası, meslek lisesi ve düz lise öğrencilerini ‘ikiye böldü’, üniversite öğrencilerini memnun etmedi.

Meslek lisesi öğrencilerinin, üniversiteye gidecek olan öğrencilerin 12 ay çavuş olarak askerlik yapacak olmasına rağmen, eğitimine devam etmeyeceklerin de er olarak 12 ay askerlik yapacağını, bu noktada haksızlık olduğunu vurguladı.

Bazı öğrenciler ise meslek lisesinden mezun olduktan sonra üniversiteye gitmeyeceğini belirterek, askerlik süresinin 12 aya düşürülmesini olumlu karşıladı.

YENİDÜZEN, düz lise öğrencilerinin yanı sıra meslek lisesi öğrencileri ve üniversite öğrencilerinin nabzını tuttu, ‘değişiklikleri’ değerlendirdi.

“Yasa herkese eşit şekilde hazırlanmalıydı”
Öte yandan düz lise öğrencileri ise meslek lisesi mezunlarına ‘ayrıcalık’ tanındığını savunarak, yapılan düzenlemeleri eleştirdi.
Askerlik Yasası’nda düz lise mezunları için herhangi bir düzenleme yapılmamasının yanlış olduğunu dile getiren öğrenciler,  “Yalnızca meslek liselerine bir ayrıcalık sağlanması adil bir durum değildir. Yasa herkese eşit şekilde hazırlanmalıydı” şeklinde konuştu. .

“Üniversite öğrencileri için tatmin edici düzenleme yok”
Bunun yanı sıra yapılan düzenlemede kendileri için tatmin edici olmadığını savunan üniversite öğrencileri, meslek lisesinden mezun olanların askerlik süresinin kısaltılacağını ancak düz lise öğrencilerinin ise 12 ay askerlik yapabilmek için üniversite eğitimi alacağını dile getirdi.  
Bazı üniversite öğrencileri ise yasanın hem iyi hem de kötü tarafları olduğunu ifade ederek,
“Yasaya bağlı olarak meslek lisesinden mezun olanlar 12 ay askerlik yaptıktan sonra ara eleman sayısı artırılacak. Ancak ülkemizde bazı gençler askere gitmemek için üniversite tercihinde bulunuyorlar, şu anda inanılmaz derecede üniversiteye girecek öğrenci sayısında azalma yaşanacak” şeklinde konuştu. Bazı öğrenciler de profesyonel askerliğin hayata geçmesi gerektiğini savundu.

 


MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİ NE DEDİ?

Öner Kaan:

“Üniversite eğitimi almayacak kişiler için yapılan düzenlemeyi olumlu olarak karşılıyorum. Ancak eğitimime üniversitede devam edeceğim için benim adıma hiçbir şey değişmedi. Bu yüzden meslek lisesi mezunları adına yapılan çalışmaların, üniversite mezunları için de yapılması gerektiğini düşünüyorum.”

Kadir Koyuncu:

“Meslek lisesi mezunları için askerlik süresi 3 ay kısaltıldı ancak üniversite mezunları için hiçbir düzenleme yapılmadı. Bu yüzden geçmişteki düzenleme ile yeni düzenleme arasında pek fazla değişiklik olduğunu düşünmüyorum. Yapılan düzenlemeler tatmin edici düzeyde değildir. Sadece meslek lisesi mezunları için değil, üniversite mezunları için de adım atılmalıydı.”

Uğur Mumcu:

“Bu düzenleme bizi aşağıladı. Meslek lisesi öğrencileri az okuyan ya da beceriksiz olarak görülebilir. Ancak durum sandıkları gibi değildir. Meclis’ten geçen yeni düzenlemelerin adaletsiz olduğuna inanıyorum. Ben meslek lisesinde okuyorum ancak üniversitede eğitim almaya devam edeceğim. Üniversite mezunları için de düzenleme yapılıp, askerlik süresi kısaltılmalıydı.”


Bertu Efendi:
“Askerlik yasasının tatmin edici olduğunu düşünmüyorum. Meslek Lisesi’nden mezun olup üniversiteye gidecek olan kişiler 12 ay çavuş olarak askerlik yapacak, gitmeyecek olanlar da er olarak 12 ay yapacak. Üniversitede okuyacak olan diğer öğrencilere haksızlık yapıldığını düşünüyorum. Madem 12 ay yapılacak bazıları için üniversiteye gitmeye gerek kalmadı. Burada aslında meslek lisesinden mezun olanlara daha erken iş bulma konusunda bir şans verildi. Genel anlamda diğer liseden mezun olanlara baktığımızda bir haksızlık var. Bu nedenle yasanın tatmin edici bir tarafı yok”
Çağan Dağyaran:
“Yasa bana göre iyi. Mezun olduktan sonra üniversite okumayı düşünmüyorum. Bu nedenle askerliğin 12 aya düşürülmesi oldukça iyi olmuş. Çünkü bazı öğrenciler sırf askerliği 12 ay yapsın diye üniversiteye gidiyor. Şimdi mezun olanlar erkenden iş bulma şansına da sahip oluyor. Gençler için avantajlı bir durum. Ben bu yasadan yararlanmayı düşünüyorum”

 

DÜZ LİSE ÖĞRENCİLERİ NE DÜŞÜNÜYOR?

Volkan Tabur:

“Askerlik süresi ile ilgili düz lise mezunlarına yönelik değişiklik yapılmamasını doğru bulmuyorum. Biz daha çok sıkıntı çekiyoruz, daha çok çalışıyoruz. Fakat yapılan düzenlemeden sadece meslek lisesi mezunlarının yararlanması adil değildir. Eşit düzenleme yapılması gerektiğine inanıyorum. Üniversite mezunu, meslek lisesi mezunu ya da düz lise mezunu olarak ayrım yapılmamalıydı.”


Yaşar Kızıltan:

“Düzenlemenin yanlış olduğuna inanıyorum. Böyle bir düzenleme tüm lise mezunlarını kapsamalıydı. Düz lise veya meslek lisesi ayrımı yapılmamalıydı. Eğer böyle bir ayrım yapılacaksa, yeni bir düzenlemeye gidilmemeliydi. Atılan adımlar tatmin edici değildir, eşitsizlik yapıldığını düşünüyorum.”


Mert Güçkan:

“Yeni düzenlemeler, adaletsizlik içeriyor. Meslek lisesi ve düz lise mezunları için eşit şekilde hareket edilmeli, ayrımcılık yapılmamalıydı. Askerlik yapılmalı ancak bu düzenleme yanlıştır. Tatmin edici olduğunu düşünmüyorum.”

Doğukan Güneş:

“Talebimiz eşit bir düzenlemeydi ancak yapılan uygulamaların adaletsiz olduğunu inanıyorum. Askere gidilmesine karşı değilim. Fakat eşit şekilde adım atılması gerektiğini düşünüyorum. Düz lise ve meslek lisesi mezunları arasında ayrımcılık yapıldı.”

Batu Karabiberoğlu:

“Askerlik Yasası’nda düz liseler için herhangi bir düzenleme yapılmaması yanlıştır. Yalnızca meslek liselerine bir ayrıcalık sağlanması adil bir durum değildir. Düz liseden mezun olan ve üniversiteye gitmeyecek olan gençler için eşitlik içermiyor. Yasa herkese eşit şekilde hazırlanmalıydı. Askerlik gereklidir ve ne kadar az olursa o kadar da iyidir”

Ömer Pekmez:

“Askerlik Yasası anladığım kadarıyla eşit haklar tanımıyor. Meslek lisesi ve düz liseden mezun olanların ne farkı var. Bizden mezun olup üniversiteye gitmeyecek olan kişiler var, onların ne kabahatı var ki 15 ay askerlik yapsınlar. Bunu düşünerek bir düzenleme yapılmadı. Bana göre askerlik profesyonelce yapılmalıdır”

Mehmet Türker:

“Okullara göre ayırım yapılması doğru bir uygulama değil. Düz liseden mezun olan ve üniversite okumayacak olanların suçu ne. Meslek lisesinden çıkanlar iş bulacak diye bu hak tanıyorsa, bu eşitsizliktir. Meslek lisesinden mezun olanlara bazı üniversitelere sınavsız giriş hakkı tanınıyor ama biz o sınavlara girip çıkıyoruz. Askerlikte de şimdi mezun olanlara 12 ay, düz liseden mezun olanlara da 15 ay hak verilerek eşitsizlik yapılıyor”

 

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ NE DEDİ?

Mehmet Özyay:

“Ben yapılan düzenlemelerden ziyade, profesyonel askerliğin hayata geçmesi gerektiğini düşünüyorum. Askerdekilerin maaşları artmalı. Üniversite mezunlarına yönelik askerlik süresinin kısaltılmaması doğru değildir.

Ali Eniz:

“Yurt dışında askerlikle ilgili sınavlar var. Burada da böyle bir uygulama hayata geçebilir. Üniversite mezunları için de askerlik süresi kısaltılmalıydı. Örneğin, çavuş 8 ay, erlerin 12 ay askerlik yapmaları için imkan sağlanabilirdi.”

Sami İsak:

“Türkiye’deki sistem, ülkemize de getirebilir diye düşünüyorum. Örneğin Türkiye’de
çavuşlar kısa dönem 6 ay askerlik yapıyor. 12 ay ise rütbeli olarak askerliğini tamamlıyor ve maaş alıyor. Böyle bir sistem bizde de uygulanabilir. Şu anda yapılan düzenleme eşit değildir. Erlerin askerlik süresi 12 aya düşürüldü ancak üniversite mezunları için adım atılmadı.”

İbrahim Çağaloğlu:

“Askerlik Yasası’nda üniversitede okuyan öğrenciler için tatmin edici bir düzenleme yapılmadı. Yasayla insanlar okumaktan kaçacak. Çünkü çoğu öğrenci askerlikten kaçmak için üniversiteye başvuruyor. Meslek lisesinden mezun olanlar bu hakkı kazanacak ama düz liseden gelenler mecburen üniversiteye yazılacak. Üniversitedekiler de ayrılabilecek. Biz bu yasadan pek bir şey anlamadık. Ben askerliğin tamamen kalkmasını istiyorum. Savaş falan yok, barış olsun istiyoruz zaten ne askerliği?”

Aytuğ Türkoğulları:

“Yasanın hem iyi hem de kötü yönleri var. Ülkemizde meslek sahibi kişilere ihtiyaç duyulmakta. Yasaya bağlı olarak meslek lisesinden mezun olanlar 12 ay askerlik yaptıktan sonra ara eleman sayısı artırılacaktır ve en azından gençler iş bulabilecektir. Yasanın kötü tarafı ise ülkemizde bazı gençler askere gitmemek için üniversite tercihinde bulunuyorlar, şuanda inanılmaz derecede üniversiteye girecek öğrenci sayısında azalma yaşanacak”

Bu haber toplam 4226 defa okunmuştur