1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 'Öğrenci sayısı artıyor, sistem yok, planlama yok'
'Öğrenci sayısı artıyor,  sistem yok, planlama yok'

'Öğrenci sayısı artıyor, sistem yok, planlama yok'

YENİDÜZEN ilk ve orta eğitimde, devlet ve özel okullardaki öğrenci sayılarını araştırdı. Geçen , bir senede % 3.3 artış

A+A-

Didem MENTEŞ

Ülkede giderek artış gösteren nüfus ile birlikte okullardaki öğrenci sayısındaki yükseliş de dikkat çekiyor. Kasım ayına girilmesine rağmen okullardaki yoğunluk nedeniyle Girne bölgesinde 80’nin üzerinde çocuk halen eğitime başlayamazken, ülke genelindeki öğrenci sayısı 50 bini aşmış durumda.

Eğitim ve Kültür Bakanlığı’ndan alınan resmi verilere göre geçen yıla oranla bu yıl okullarda eğitim gören öğrenci sayısında % 3.3’lük bir artış görülüyor.

51 BİN ÖĞRENCİ… 2017- 2018 eğitim yılında devlet ve özel okullarda toplam 51 bin 37 öğrenci eğitim görüyor. Eğitim Bakanlığı’nın resmi verilerine göre geçen yıla oranla bu seneki öğrenci sayısının toplamında yüzde 3.3’lük bir artış yaşandı

51 bin 37 yeni öğrenci

Devlet ve özel okullardaki eğitim ile ilgili olarak tartışmalar sürerken, YENİDÜZEN resmi verilere dayanarak devlet ve özel okullarındaki öğrenci sayılarını analiz etti.

Eğitim Bakanlığı’nın verilerine göre ilk ve orta eğitimde geçtiğimiz yıl toplam 49 bin 373 öğrenci eğitim gördü. 2017- 2018 yeni eğitim yılında ise toplam bin 571 yeni öğrenci kayıt yaptırarak, geçen yıla oranla yüzde 3.3’lük bir artış yaşandı.

2017- 2018 eğitim öğretim yılında devlet ve özel okullarda eğitim gören öğrenci sayısı toplam 51 bin 37’ye yükseldi

İLKÖĞRETİMDE % 1.6 ARTIŞ… Bu yıl ilköğretimde eğitim gören öğrenci sayısı toplam 30 bin 252 olarak belirlenirken, geçen sene bu rakam 29 bin 773 olarak kayıtlara geçti. İlköğretimde geçen yıla oranla öğrenci sayısı % 1.6 oranında arttı

İlköğretimde % 1.6’lık artış

Bu yıl ilköğretim kademesinde devlet ve özel okullarda eğitim gören öğrenci sayısı toplam 30 bin 252 olarak belirlenirken, geçen yıl bu rakam 29 bin 773 olarak kayıtlara geçti. İlköğretimde geçen yıla oranla öğrenci sayısı % 1.6 oranında artış gösterdi. Bakanlığın verilerine göre bu yıl ilköğretimdeki devlet okullarında 20 bin 452 öğrenci eğitim görürken, özel okullarda 9 bin 900 öğrenci ders başı yaptı. Bu öğrencilerin toplamı kayıtlara 30 bin 252 olarak kayıtlara geçti.

ORTAEĞİTİMDE %6 YÜKSELME…  Eğitim Bakanlığı’nın verilerine göre 2017- 2018 yeni eğitim yılında genel ortaöğretimde ders görecek öğrenci sayısı 20 bin 785 olarak kayıtlara geçti. Geçen yıl ortaöğretimde 19 bin 600 olan öğrenci sayısında bu yıl % 6’lık artış yaşandı.

Ortaöğretim öğrenci sayısı % 6 arttı

Eğitim Bakanlığı’nın verilerine göre 2017- 2018 yeni eğitim yılında genel ortaöğretimde ders görecek öğrenci sayısı 20 bin 785 olarak kayıtlara yansıdı. Geçen yıl 19 bin 600 olan öğrenci sayısında bu yıl % 6 oranında bir artış görüldü. Bu yıl meslek liseleri dışında ortaöğretimde toplam 17 bin 450 öğrenci eğitim görürken, sadece devlette eğitimi olan meslek liselerinde ise toplam 3 bin 335 öğrencinin ders başı yaptığı verilere yansıdı.

Öğrenci sayısı değişebilir

Bu arada eğitim uzmanları ilerleyen günlerde öğrenci sayılarının yeni kayıtlarla birlikte değişebileceğine dikkat çekti. Okullarda eğitim gören öğrencilerin uyrukları, ikamet ettikleri bölgelerin de Aralık ayına doğru listelenebileceğini ifade etti. Öte yandan devlet ve özel okullardaki öğretmen sayılarının da ileriki günlerde tam olarak kayıtlara geçeceği öğrenildi.

YENİDÜZEN’e değerlendirme yapan eğitim uzmanı Salih Sarpten, eğitim sistemindeki öğrenci sayılarının her geçen gün artıyor olmasının beklendik bir durum olduğunu ancak bu duruma yönelik vizyoner bakış açısıyla hazırlanmış, bir eğitim planlamasının görülemediğini dile getirdi

Sarpten: “Önemli olan stratejik bir planlamayı hayata geçirmek”

YENİDÜZEN’e değerlendirme yapan eğitim uzmanı Salih Sarpten, eğitim sistemindeki öğrenci sayılarının her geçen gün artıyor olmasının beklendik bir durum olduğunu ancak bu duruma yönelik vizyoner bakış açısıyla hazırlanmış, bir eğitim planlamasının görülemediğini dile getirdi. Sarpten, “ Örneğin Girne gibi kontrolsüz ve çarpık büyüyen kentlerde yine kontrolsüz ve dengesiz bir biçimde öğrenci sayılarının aratacağı aşikardır. Esas olan bu olguları öngörebilmek, kısa, orta ve uzun vadede öğrenci sayısı artışından, ortaya çıkacak olumsuzlukları karşılayacak stratejik bir planlamayı hayata geçirmektir” dedi.

 

 

 

Bu haber toplam 2491 defa okunmuştur