1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. NÜKLEER TEHDİDİ
NÜKLEER TEHDİDİ

NÜKLEER TEHDİDİ

Türkiye Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, Mersin-Akkuya’ya yapılması planlanan nükleer santralle ilgili KANAL SİM’e konuştu

A+A-

YENİDÜZEN (özel)

Türkiye Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, Türkiye’de Mersin ilçesinin Akkuyu bölgesine yapılması planlanan nükleer santralde olası bir kaza durumunda Kıbrıs’ın en fazla etkilenecek bölgeler arasında yer aldığını vurguladı.
Bozoğlu, santralle ile ilgili hazırlanan ÇED Raporu’nda ciddi eksiklikler olduğunu dile getirerek, raporda olası bir kaza durumunda ne gibi önlemlerin alınacağı ya da radyasyonun hangi bölgeye dağılacağına dair çalışmanın bulunmadığına dikkat çekti.
Kanal Sim’de Haber Ajansı programında Hıfsiye Ruh’un konuğu olan Bozoğlu, Akkuya’daki nükleer santral ve risklerini değerlendirdi, birçok noktaya dikkat çekti.

ÇED Raporu ile ilgili hukuki süreç başladı…

ÇED Raporu ile ilgili hukuki süreç başlatıldığını ifade eden Bozoğlu, bu konuda toplumsal muhalefetin daha çok harekete geçmesi gerektiğini dile getirdi. 
Bozoğlu, hukuki süreç ile ilgili de bilgi vererek şöyle konuştu: “bilirkişi atanacak. Bizim iddialarımızı değerlendirecek, ona göre bir karar verilecek. Nükleer santral, Rusya’nın ekonomik yapısı, politik nedenlere göre şekillenebilir. Santralin kurulması 10 yıl alır”

“Kaza durumunda Mersin ve Kıbrıs ciddi şekilde etkilenecek”

Bozoğlu, olası bir kaza durumunda santralin 4 günde hangi bölgelerin etkileneceğine dair yaptıkları çalışmalara da değindi.
Kaza sonucunda Mersin bölgesi ve Kıbrıs’ın çok ciddi şekilde etkileneceğini vurgulayan Bozoğlu, “Nükleer santral yapıldığı ve olası bir kaza yaşandığı takdirde özellikle kış aylarında Kıbrıs ciddi şekilde etkilenir. Yaz aylarında da etkilenir ancak kış ayındaki gibi bir etki söz konusu olmaz. Bu durum hava akımından dolayıdır” şeklinde konuştu.

“ÇED sürecine Kıbrıs dahil edilmedi”

Bozoğlu, ÇED Raporu ile ilgili sürece Kıbrıs’ın dahil edilmemesine değinerek, “bu zamana kadar iki ülke arasında konuşulmaması çok büyük eksiklik. Ne Türkiye ne de Kıbrıs’a bilgi verilmedi. Nükleer santral yapılırsa Kıbrıslıların ne yapacağına dair bilgi yok. Uluslar arası sözleşmeye imza attık bunlar yaşanmayacak deniliyor. Ama bunun garantisi yok” dedi.

“Kıbrıslı siyasetçiler ses çıkartmazsa, kaza durumundaki sorumlulukları üzerine yükleyecek”

Söz konusu durumun toplumda ciddi endişe yarattığına değinen Bozoğlu, süreçte siyasilere de görev düştüğünü kaydetti.
Bozoğlu, söz konusu durumun siyasetçilere ‘baskı’ oluşturarak, uluslar arası boyuta taşınması gerektiğini dile getirdi.
“Kıbrıslı siyasetçiler buna ses çıkartmazsa, olası bir kaza durumunda sorumlulukları üzerine yükleyeceklerdir” diyen Bozoğlu, dünyada bu konuda çok ciddi kazaların yaşandığına dikkat çekti.

Bu haber toplam 1770 defa okunmuştur