1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Nitovikla’da Fin Mutfağı
Nitovikla’da Fin Mutfağı

Nitovikla’da Fin Mutfağı

Nitovikla’da Fin Mutfağı

A+A-

 

Zekai Altan

Uzun süredir üzerinde çalıştığım bir konu. Tanıtım ve pazarlaması yapıldı. Sonuçlar üç yıl sonra geldi. Aral Kuran. Korinieum Satış ve Pazarlama Müdürü. Yoğun bir tanıtım sonrası ilk Finlandiya grubunu ülkeye getirdi. Ve Nitovikla Garden Hotel’de yedi gün dolu dolu her gün Kıbrıs kültürüne bağlı aktiviteler yaşandı. Grup lideri Karolina inanılmaz bir efor sarfederek tüm aktivitelerin yaşanmasına katkı sağladı. Finlandiya grubunun sağladığı uyum ve katılımcılık agro turizm anlamında çok başarılı geçmesine neden oldu. Ve ilk kez Kıbrıs kültürünün bu denli etkin bir tanıtımı gerçekleşti. Bu tur programı içerisinde grup ile alınan bir karar. Siz de bize Finlandiya lezzetlerini tattırın önerisine olumlu yanıt ve turların son günü Finlandiya mutfağı için Nitovikla mutfağına girildi. Başta Karolina ve Ollı Joensuu, Eını Joensuu, Rııtta Huotılaınen, Arja Kellokoskı. Mutfakta  inanılmaz bir heyecan. Önlükler giyildi yemeniler takıldı. Ve hummalı bir çalışma. Biz de merakla izliyoruz. Güle oynaya çalışmalar. Finlandiya’da böyle bizim mutfak gibi zengin bir mutfak yoktur. Bol mezeler, ana yemekler ve tatlılar gibi. Öğle veya akşam yemeğinde yenen yalnızca bir tabak yemektir. Balık yemeği bile çok basit hazırlanır. Hatta bir tabak çorba akşam yemeği olarak yenir. Nitovikla mutfakta hazırlanan yemekler Fin köftesi (Lihapullat), havuç salatası (porkkana salatti), patates püresi (peruna nussi) ve çilek tatlısı (mansikka kiisseli). Basit ve çok hızlı hazırlanan bir mönü. 

MÖNÜ VE LEZZETLERİ

Fin köftesinin malzemesi kıyma, soğan, yumurta, tuz, karabiber ve kuru ekmek. Bizim Kıbrıs mutfağı malzemesinden farklı değil. Kıyma içerisine çok ince doğranmış soğan, karabiber ve tuz karıştırılarak elle yoğruldu. Ayrıca kuru ekmek veya galeta unu süt ile yoğrularak köfteye ilave edilerek yoğurma işlemi devam eder. Köftelere yuvarlak top şekli verildi. Sini içerisine konmadan önce köftelerin yanmaması için sini içerisine foil kağıt serildi. Yuvarlanmış köfteler sıralı bir biçimde siniye dizilip fırıma verildi. Sosu için un kavruldu. Az miktarda su ilave edilerek tencerede kaynatıldı. Fırından çıkarılan köfteler un ile hazırlan tenceredeki sos içerisine atılıp yaklaşık yirmi beş dakika tencere kapalı bir biçimde kısık ateşte pişildikten sonra servise hazır hale getirildi.
Havuç salatası malzemesi havuç, ananas ve ananas suyu. Havuçlar rendelendi. İçerisine ananas meyvesi küp biçiminde doğrandıktan sonra ananas suyu ile birlikte havuça katılarak karıştırıldı.
Patates püresi malzemesi patates, süt ve tereyağı. Süt kaynatıldıktan sonra ezilmiş patates püresi içerisine bir kaşık tereyağı da ilave edilerek karıştırılır ver sonra da yemeğe hazır duruma getirildi.
Çilek tatlısı malzemesi ise çilek, nişasta, çilek suyu, vişne suyu ve şeker. Çilekler çok ince doğrandı, sonra üzerine az miktarda şeker ilave edildikten sonra kap içerisinde silkeleyerek sonra sosu hazırlanana kadar kısa bir süre bekletildi. Sosu için ise çilek reçeli sulandırdıktan sonra tekrar içerisine gül şurubu (Kıbrıs içeceği) ile şeker ilave edildi. İyice karıştırdıktan sonra içerisine nişasta ilave edilerek karıştırma işlemi devam eder. Mahallebi kıvamına gelene kadar kısık ateşte pişirilidi. Piştikten sonra kasedeki çilek tatlısının üzerine dökülür. Hazırlanan çilek tatlısının soğuması için buzdolabında kısa bir süre on beş dakika kadar bekletilidi. 

EKMEK KONUSU

Ve günün sonunda ekmeksiz bir öğle yemeği yedik. Çok nefis ve hafif bir mönü. Yapanların eline sağlık. Çok da lezzetli yapmışlar. Finlandiya mutfağını da tanımış ve tatmış olduk. Ancak ben dayanamadım ve sordum. Siz Finlandiya’da hiç ekmek yemez misiniz diye. Bana “hayır” dediler. Ben de “kusura bakmayın ben iki dilim ekmek yemezsem yemek yediğimi anlamam” dedim ve gidip mutfaktan iki dilim ekmek alıp Finlandiya mönüsünde ekmek yedim. Hatta şunu söyledim; “Ben ekmeği magarına ile de yerim. Ekmek yemezsem yemek yediğimi anlamam” diye de tekrar ettim. Gülümsemeler ile öğle yemeğine devam ettik. Harika bir yemek oldu. Tüm misafirlerimize de teşekkür ederim.

Bu haber toplam 1285 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 210. Sayısı

Adres Kıbrıs 210. Sayısı