1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. NİHAYET “TEMİZLENECEK” DENDİ, SORUMLUSU YOK (!)
NİHAYET “TEMİZLENECEK” DENDİ, SORUMLUSU YOK (!)

NİHAYET “TEMİZLENECEK” DENDİ, SORUMLUSU YOK (!)

Doğal Park olarak düzenlenmek yerine “çöplüğe” dönüşen Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi’nin üst kısmındaki ormanlık arazi için gözler yetkililerde

A+A-


Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi’nin üst kısmındaki ormanlık arazinin temizleneceği açıklandı. Doğal Park olarak düzenlenmek yerine “çöplüğe” dönüşen ormanlık arazi için yetkiler harekete geçileceğinin sözünü verdi.
Giderek büyüyen çöp yığınlarıyla yok edilen orman arazisi için Orman Dairesi bu hafta temizlik yapılacağını ve bölgeye koruma amaçlı bariyer konacağını açıkladı.

Herkese göre sorumlu bir diğeri!

Yıllarca fidanlar ekilen ve yeşillendirilen orman alanı için ciddi bir karmaşa yaşanırken, ‘sorumluluk’ anlamında tüm kurumlar topu birbirine atıyor.

Çevre Dairesi Müdürü Abdullah Aktolgalı, bölgedeki yetkilinin Sanayi Dairesi olduğunu ifade etti, çöp atılmasını engellemek için ormanlık alanda 24 saat bir kişinin görevlendirilmesinin de imkansız olduğunu belirtti.

Sanayi Dairesi Şube Amiri Öcal Erten, Sanayi Dairesi’nin ‘sorumluluğunun’ Merkezi Cezaevi önündeki yol itibariyle sona erdiğini ifade etti, söz konusu alanının orman arazi olduğunu bu nedenle de Orman Dairesi sorumluluğunda olduğunu kaydetti.

Bölgenin sorumluluğunun LTB ve Sanayi Dairesi’ne ait olduğunu savunan Orman Dairesi Müdürü Altay Fırat ise ormanlık arazinin bugünlerde temizlenerek, bölgeye bariyer konulacağını açıkladı.

Öte yandan Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, kentin tüm kirliliğinden Lefkoşa Belediyesi’nin sorumlu olduğunu ancak söz konusu ormanlık alanın mal sahipliğinin Sanayi Dairesi’ne ait olduğunu ifade etti.

 


Çevre Dairesi Müdürü Abdullah Aktolgalı:
24 saat birini görevlendirmek imkansız

Çevre Dairesi Müdürü Abdullah Aktolgalı, bölgedeki yetkilinin Sanayi Dairesi olduğunu ifade etti, yıllar önce LTB ve Sanayi Dairesi ortaklığında alanın temizlendiğini hatırlattı.

Aktolgalı, bölgenin temizlenmesine rağmen vatandaşların mesai saati dışında giderek, ormanlık alana çöp atmaya devam ettiğini dile getirdi.

“Bir iki ay önce LTB Başkanı Harmancı ile görüştük. Çalışmaların koordineli şekilde yapılmasını istedi. Ancak benim ekipman, aracım yok” diyen Aktolgalı, “300-400 kamyondan bahsediliyor. Konu sürüncemede kaldı. Sorumluluk tek başına ne LTB’de ne de Sanayi Dairesi’ndedir. Bu konuda vatandaşlara görev düşüyor” şeklinde konuştu.

Çevre Dairesi’nin bölgeyi temizlemek için ekipmanın olmadığını da söyleyen Aktolgalı, çöp atılmasını engellemek için ormanlık alanda 24 saat bir kişinin görevlendirilmesinin de imkansız olduğunu belirtti.

Vatandaşların atıkların Güngör Çöplüğü’ne atılması gerektiğini bilmesine rağmen ormanlık alanların yok edildiğini dile getiren Aktolgalı, bölgedeki çöplerin her gün arttığını, konuyla ilgili de Daire’ye şikayet geldiğini söyledi.


Sanayi Dairesi Şube Amiri Öcal Erten:
“Sorumluluğumuz Merkezi Cezaevi önündeki yol itibariyle sona eriyor”

Sanayi Dairesi Şube Amiri Öcal Erten, Sanayi Dairesi’nin ‘sorumluluğunun’ Merkezi Cezaevi önündeki yol itibariyle sona erdiğini, hatta Atatürk Spor Salonu önünden geçen yolun Sanayi Dairesi’ne ait olmadığını kaydetti.

Erten, söz konusu alanının orman arazi olduğunu bu nedenle de Orman Dairesi sorumluluğunda olduğunu belirtti.

Destek amacıyla geçtiğimiz yıllarda bölgenin Sanayi Dairesi işbirliğinde temizlendiğini dile getiren Erten,  ülke genelindeki çöplerden Çevre Dairesi ve belediyelerin sorumlu olduğunu kaydetti.


Orman Dairesi Müdürü Altay Fırat:
Temizlenip, bariyer konulacak

Orman Dairesi Müdürü Altay Fırat ise ormanlık arazisinin bugünlerde temizlenerek, bölgeye bariyer konulacağını açıkladı.
Fırat, bölgenin sorumluluğun LTB ve Sanayi Dairesi’ne ait olduğunu ifade etti.
“Bu yer gibi temizlenmesi gereken birçok yer var” diyen Fırat, “İnsanlar temiz gördükçe daha çok kirletiyor” dedi.


Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı:
“Mal sahipliği Sanayi Dairesi’nde”

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, kentin tüm kirliliğinden Lefkoşa Belediyesi’nin sorumlu olduğunu ancak söz konusu ormanlık alanın mal sahipliğinin Sanayi Dairesi’ne ait olduğunu ifade etti.

Özel sanayi bölgeleri yaratılarak, kendi içinde kendi iradesini oluşturulması gerektiğine dikkat çeken Harmancı, “gönül arzu eder ki Ekonomi Bakanlığı ortak bir çalışma yapılabilsin ve laik olduğu bir noktaya gitsin ama sanayi bölgelerinin kendi konumuyla ilgili ciddi bir yenilemeye ihtiyaç olduğunu düşünüyorum” dedi.

Ormanlık arazideki kirliliğin çok büyük olduğunu belirten Harmancı, “Bu iş ben gideyim sokağın başını temizleyim meselesi değildir. Dünyanın hafriyatından bahsediyoruz” dedi. Bu kirliliğinin bugünün problemi olmadığını on yılların problemi olduğunun altını çizen Harmancı, “UBP Hükümetleri ve belediye başkanları döneminde de CTP Hükümetleri ve belediye başkanları döneminde de bu problemler orada bakiydi” dedi.

Özel sanayi bölgeleriyle bu kirliliğin çözülebilmesi olduğunu yineleyen Harmancı sözlerini şöyle tamamladı: “Hop yaptım oldu muhabbetiyle çözülecek değildir. Özel sanayi bölgeleri yaratılacak, sanayi bölgeleri içinde o özel kurum kendi idaresini yapabilecek. Orada ikinci bir Lefkoşa var. Biz tüm aracımızı, ekipmanımızı orayla meşgul edersek maalesef şehirden kopmuş hale geliriz”

 

Bu haber toplam 2258 defa okunmuştur
Etiketler : , , ,
İlgili Haberler