1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Nihat’in Yeri
Nihat’in Yeri

Nihat’in Yeri

Nihat’in Yeri

A+A-

 

Zekai Altan

Bu hafta sizlere Beşkent Lefkoşa’da bir mekandan bahsedceğiz. Nihat’ın Yeri.

Ana yol üzerinde olan mekan hemen göze batar. Amme Memurları Sendikasının biraz ilerisinde, Ticaret Odası’nın hemen karşısında. Temiz ve hijyenik bir mekan. Mekanın içerisindeki masa ve sandalyelerin tümü de bambu setinden düşünüldü. Sade bir dekor ilk göze batan temizlik ve sizi karşıIayan işletmeci Nihat usta. Masalardaki tüm kuverler ve menaj takımları da servise hazır durumda. Gayet de şık ve güzel bir görüntü verdi. Mekan ahşap ağırlıklı. Burasının en önemli özellikli spesiyalleri Döner ve Halep… İşinin yanında unutulan bir spesiyali Cantık pide. Döner kebabını hazırlanmasından sunulmasına kadar döner ustası Nihat ustanın yapması diğer bir özellik. Nihat usta en eski döner ustalarından biri. Burada sipariş verildikten sonra dönerler servis yapılana kadar karışık turşu, kızartılmış patates ve süzme yoğurt ile kızartılmış pide servisi yapılır. Ve bunları takiben de ana yemeklerin servisi. Kayık tabaklarda yapılan ana yemek servislerinin garnitürü de kızartılmış yeşil biber ile domates ve hıyar söğüş olarak. Yemekler doyurucu ve lezzetli. İşletmeci ve diğer ustanın ahçı ünüformaları ile hizmet vermeleri hemen göze batıyor. Dönerlerin lezzeti damak tadı olarak kalacak lezzette. Halep işi ise Kıbrıs’a 1954 yılında geldi. Ve yaygın olarak da bulunmayan bu mönü de dönerden yapılmaktadır. Halep işini Kıbrıs’a getiren rahmetli Fikret Menekay’dır. Enişte restaurantın kurucusu. Hatta patenti de Fikret ustaya aittir denilebilir. Bir de Bursanın Cantık Pidesi.

GÖZDEN KAÇAN BURSA LEZZETİ CANTIK PİDESİ


İskender'in kayıtsız şartsız egemenliğini sürdüğü Bursa'nın mağrur ve alçakgönüllü lezzeti Cantık sadece kendisini ısrarla arayanların damaklarını şenlendirmeyi bekler sessizce. İki elinizin işaret ve baş parmaklarını ortada karşılıklı olarak yuvarlak yapacak şekilde birleştirin. Cantığın boyutları üç aşağı beş yukarı o kadardır işte. Fındık lahmacun kadar. Yarıçapı 5 – 6 cm'i ancak bulan mini minicik, minyatür bir pide görünümündedir ama lezzeti boyutlarının ve sıradan bir pidenin çok ötesindedir. Çiğbörek gibi Cantık da bir tür Tatar hamur işidir, ama bir Cantık asla sadece çiğ börek ya da pide değildir, olsa olsa bu ikisinin mükemmel karışımı sayılabilir.
1800'lü yıllarda Kafkaslar'dan Bursa'ya gelmiş ve kısa sürede halkın severek yediği bir çeşit yiyecek olmuştur. Odunlu fırında ve kısık ateşte pişen cantığın ideal şekli ince ve uzun olanıdır ama ben yuvarlağını tattım. Nerede yeneceğini bilenler bilir gerçi ama siz henüz denemediyseniz, Bursa'ya gidemesseniz Nihat’ın Yerine gidin. Ben Bursa’da bu tadı duydum ancak yemeye kısmet olmadı.Kısmet Nihat’ın yerinde oldu.
Kenarları kalıncadır cantığın, harç malzemesinin konulduğu ortasındaki hamur kısmı ise incecik olur. Klasik Cantık kıymalı olsa da, kuşbaşılı ve peynirli çeşitleri de yapılır. Fırından çıkan ve kenarları ustası tarafından yağlanan Cantık artık damakları ve mideleri şenlendirmeye hazırdır.
Cantığın üç - dört adeti bir porsiyon gelir. Bıçakla kenarlarına dışından ortasına kadar hafifçe, belki de ona adını veren çentikler atılır. Çatal bıçağa gerek kalmadan, bu parçaları dıştan içe dürerek koparır, bir sokumda atarsınız ağzınıza. Ağzınızın içini yumuşacık ve suluca bir karışım kaplar. Bu tadı Bursa’nın cantık pidesini tadın ve bir gün Bursa’ya giderseniz de kıyaslayın. Önerim bu.

Not: Restorantlarımızın mönülerinde sunmaları için ve halkımızın özlem duyduğu ve geleneksel Kıbrıs mutfağı ve el sanatı ev yapımı köy ürünlerini bandabuliyam.com adresinden de sipariş vererek köy ekonomisine katkı sağlayabilirler. 

 

MÖNÜ
PİDELER: 14-16 TL
KEBAPLAR: 14-16TL
DÖNERLER: 20 TL
EVLERE PAKET SERVİSİ DE YAPILMAKTADIR


TEL: 227 64 23/228 53 80/0533 855 47 20
ADRES: BEDRETTİN DEMİREL CAD. TİCARET ODASI KARŞISI NO. 89/B LEFKOŞA
KAPASİTE:
İÇ ALAN: 80
SERVİS SAATLERİ: 11.30-22.00
PAKET SERVİSİ: 11.30-21.30 SAATLERİ ARASI
KAPALI GÜNLER:PAZAR GÜNLERİ

Bu haber toplam 2510 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 187. Sayısı

Adres Kıbrıs 187. Sayısı