1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Nicolas’a İADE
Nicolas’a İADE

Nicolas’a İADE

Taşınmaz Mal Komisyonu, Kozanköy’de Kıbrıslı Rum Nicolas Skourides’e 349 metrekarelik mülkünü iade etti. Bu karar, son 5 yıl içerisinde verilen ikinci iade kararı olarak kayıtlara geçti.

A+A-

Ayşe GÜLER

Taşınmaz Mal Komisyonu, Kozanköy’de Kıbrıs’lı Rum Nicolas Skourides’e ait 349 metrekarelik arazisini iade etti. Bu karar, son 5 yıl içerisinde verilen ikinci iade kararı olarak kayıtlara geçti.
Verilen kararın ardından Kıbrıslı Rum Skourides, bölgeye giderek inşaat çalışmalarına başladı.
Skourides’in inşaatı, bölgede ‘huzursuzluk’ yarattı, ‘ruhsatsız’ olduğu gerekçesiyle de Lapta Belediyesi tarafından mühürlendi.
YENİDÜZEN’e süreçle ilgili bilgi veren Taşınmaz Mal Komisyonu(TMK) Başkanı Ayfer Said Erkmen, inceleme sonrasında, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı ile irtibata geçildiğini, ‘iade yapılabileceğine’ dair bilgi alarak, kararı uyguladıklarını kaydetti.
Bu kararın ardından iadenin gerçekleştiğini ifade eden Erkmen, arsa sahibinin bölgeye küçük bir ev yapacağına dair bilgi aldığını söyledi.
Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy ise söz konusu inşaatın ruhsatsız olduğu gerekçesiyle geçtiğimiz hafta belediye ekipleri tarafından mühürlendiğini kaydetti, gerekli prosedürün tamamlanmasının ardından ruhsat izninin verileceğini dile getirdi.

RESMİ İADE 19 EYLÜL 2017’DE… TMK, Nicolas Skourides’in 7 Ekim 2011 yılında yaptığı başvuru ile ilgili kararını 6 yıl sonra, 13 Mart 2017’de üretti. Verilen kararla ilgili prosedür 6 ay sonra tamamlandı, 19 Eylül 2017’de resmi iade yapıldı.

Başvuru 2011, karar Mart 2017’de…

TMK, Skourides’in 7 Ekim 2011 yılında yaptığı başvuru ile ilgili kararını 6 yıl sonra, 13 Mart 2017’de üretti.
Verilen kararla ilgili prosedür 6 ay sonra tamamlandı, 19 Eylül 2017’de Skourides’e resmi iade yapıldı.

Lapta Belediyesi inşaatı mühürledi… Karar sonrasında Kıbrıslı Rum Skourides, bölgeye giderek inşaat çalışmalarına başladı. Skourides’in inşaatı, bölgede “huzursuzluk” yarattı, “ruhsatsız” olduğu gerekçesiyle de Lapta Belediyesi tarafından mühürlendi.

Bölgede huzursuzluk yarattı…

Kıbrıslı Rum Skourides’in başlattığı inşaat çalışmaları, bölgede ‘huzursuzluk’ yarattı.
Köy halkı, kararın geri alınması için imza toplamaya başladı.
Geçtiğimiz hafta çalışmalara başlamak için Kozanköy’e giden Skourides’in çalışma yapmasına vatandaşların karşı çıktığı, olayın daha da büyümemesi için bölgeye polis ekiplerinin geldiği de öğrenildi.
Skourides’e iade edilen arazinin, hemen yanında bulunan eve giriş-çıkışları kapatması nedeniyle de ‘sınırları belirleyen işaret levhalarının’ da söküldüğü elde edilen bilgiler arasında.

 

TMK BAŞKANI ERKMEN: “İADE YAPILABİLECEĞİNE DAİR BİLGİ ALDIK, UYGULADIK” 
YENİDÜZEN’e süreçle ilgili bilgi veren Taşınmaz Mal Komisyonu(TMK) Başkanı Ayfer Said Erkmen, inceleme sonrasında, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı ile irtibata geçildiğini, ‘iade yapılabileceğine’ dair bilgi alarak, kararı uyguladıklarını kaydetti.

 

Taşınmaz Mal Komisyonu(TMK) Başkanı Ayfer Said Erkmen:

“İade yapılabileceğine dair bilgi aldık, uyguladık”

Süreçle ilgili YENİDÜZEN’e bilgi veren Taşınmaz Mal Komisyonu(TMK) Başkanı Ayfer Said Erkmen, kararın 349 metrekarelik alanı kapsadığını, Anayasa’nın 159. maddesinin B fıkrasına göre de ‘takas’, ‘tazminat’ ve ‘iadenin’ mümkün olduğunu belirtti.
Erkmen, yasa tahtında gerekli inceleme sonrasında, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı ile irtibata geçildiğini, ‘iade yapılabileceğine’ dair bilgi aldıklarını kaydetti.
Bu kararın ardından iadenin gerçekleştiğini ifade eden Erkmen, arsa sahibinin bölgeye küçük bir ev yapacağına dair bilgi aldığını söyledi.
Erkmen, “Kararın ardından bundan sonraki süreç yerel idare ile Kıbrıslı Rum arasındadır. Bir Kıbrıslı Türk ev yapmak için nasıl müracaat ediyorsa, Kıbrıslı Rum da aynı hakka sahiptir. Gerekli izni belirli otoriteden alabilir.” şeklinde konuştu.
Erkmen, söz konusu evin başlaması için İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı, Şehir Planlama Dairesi ve ilgili belediyeden gerekli izinleri aldığını belirtti.
Yaşanan gelişmelerin ardından bölge halkının ‘heyecana kapıldığını’ dile getiren Erkmen,

“Yüzde 97.7 kısmı tazminat, geriye kalan yaklaşık yüzde 1’lik kısmı iade”

Erkmen, bugüne kadar Komisyon’un verdiği kararın yüzde 97.7 kısmının ‘tazminat’, yüzde 1’lik kısmının ise ‘iade’ olduğunu, geriye kalan başvuruların ise geri çekildiğini vurguladı.
4-5 yıl önce de Lapta’da 234 dönüm arazinin iade edildiğini hatırlatan Erkmen, bu bağlamda 177 kararın geri çekildiğini belirtti.


 


2006’dan bugüne…

TMK’ya 17 bin 871 dönüm arazi için, 6 bin 437 müracaat…

Bugüne kadar TMK’ya 6 bin 437 müracaat yapıldığını söyleyen Erkmen, 17 bin 871 dönüm araziyi kapsayan başvurulara 277 milyon 556 bin 266 Sterlin değer biçildiğini aktardı.
Erkmen, Komisyon’un bugüne kadar 190 milyon 800 bin Sterlin ödeme yapıldığını ifade ederek, ‘tazminat’ kararı çıkmasına rağmen ödemesi yapılmayan 201 dosya bulunduğunu,86 milyon 689 bin 608 Sterlin’e denk geldiğini kaydetti.
Ayrıntılı bilgi de paylaşan Erkmen, dönüm başına 15 bin 531 Sterlin ödendiğini kaydetti.

“176 başvuru herhangi bir karar üretilmeden geri çekildi”

Erkmen, 176 başvurunun herhangi bir karar üretilmeden geri çekildiğini ifade ederek, bu durumun nedenlerini; ‘mal sahipliğini ispat edememe’, ‘verilen teklifi az bulma’, ‘bazı dosyalarda sürecin uzaması’ ve Kıbrıs’ın güneyinde alınan tedbirlere bağladı.
Yeni düzenleme ile Kıbrıslı bir Rum’un, Kıbrıs’ın kuzeyindeki malını ipotek ederek, bankadan kredi alabildiğini söyleyen Erkmen, Kıbrıs’ın güneyinden gelen bilirkişinin arsaya değer biçebildiğini aktardı.
Erkmen, bununla birlikte Kıbrıslı bir Rum’un, Kuzey’de kalan malını başka bir şahsa satabildiğini de ifade etti.


Güney’de Kıbrıslı Türklere ait araziler / ‘Ara bölge’ verileri…

Güney’de Kıbrıslı Türklere ait araziler… 541 bin dönümden 455 bin dönüme…

Erkmen, Güney’de Kıbrıslı Türklere ait arazilere yönelik de detay paylaştı, bu arazilerin gün geçtikçe azaldığını söyledi.
2009 yılında çıkarttıkları istatistiki bilgilere göre; Güney’de Kıbrıslı Türklere ait arazinin 541 bin dönüm olarak belirlendiğini ifade eden Erkmen, bu rakamın 2016’da 492 bin dönüme, Mart 2018’de ise 455 bin dönüme gerilediğini kaydetti.
Güney’de Kıbrıslı Türklere ait 86 bin dönüm arazinin‘el değiştirdiğini’ dile getiren Erkmen, “Kıbrıslı Rumlar ya malları istimlak etti, ya da Kıbrıslı Türkler bu malları sattı” dedi.

Ara bölge… 148 bin 277 dönüm…

Erkmen, ‘ara bölge’ ile ilgili de bilgi verdi.
Toplam büyüklüğü 148 bin 277 dönüm (198.5 kilometre kare) olan ara bölgede Kıbrıslı Türklere ait 12 bin 846 dönüm, Kıbrıslı Rumlara ait 134 bin 931 dönüm arazi bulunduğunu aktaran Erkmen, Ermenilere ait 500 dönüm arazinin olduğunu belirtti.
Erkmen, ara bölge ilgili de TMK’ya 2-3 başvuru yapıldığını ancak Komisyon’un bu konuyu incelemeye yetkili olmadığını kaydetti.


 

Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy:

“İnşaat ruhsatsızdı, mühürlendi”

Kozanköy’de başlayan inşaatla ilgili bilgi veren Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy, söz konusu inşaatın ruhsatsız olduğu gerekçesiyle geçtiğimiz hafta belediye ekipleri tarafından mühürlendiğini kaydetti.
YENİDÜZEN’e bilgi veren Namsoy, inşaatla ilgili bir başvuru olduğuna yönelik bilgisinin bulunduğunu, gerekli prosedürün tamamlanmasının ardından ruhsat izninin verileceğini dile getirdi.

 

 

yeniduzen-satin-aliniz-466.jpg

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 6115 defa okunmuştur
İlgili Haberler