1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. New York teklifi Guterres'den geldi
New York teklifi Guterres'den geldi

New York teklifi Guterres'den geldi

Teklifin dün akşam doğrudan BM Genel Sekreteri’nden geldiğini kaydeden Akıncı, bunun bekledikleri bir girişim olduğunu ifade etti.

A+A-

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Esentepe 10. Uluslararası Zerdali Festivali’nin açılış töreninde, 4 Haziran Pazar günü, New York’ta gerçekleşecek görüşme ve Kıbrıs konusunda yaşanan son gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, Kıbrıs sorunu içinde bulunduğu durumu aşmak için, Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk liderleri, New York’a davet ettiğini belirten Akıncı, görüşmenin 4 Haziran Pazar akşamı New York’ta gerçekleşeceğini ifade etti.

Bu gibi önemli süreçlerde, bilgi kirliliğine neden olabilecek birçok söylemin ortaya çıkabildiğini kaydeden Akıncı, Kıbrıslı Türk halkının her zaman olduğu gibi tüm gerçekleri kendilerinden öğrenmeye devam edeceğini vurguladı.

Bilgi kirliliğinden Kıbrıs Rum tarafının istifade etmeye çalıştığını dile getiren Akıncı, geçtiğimiz Pazartesi BM iki tarafa görüşme talebinde bulunduğu, Kıbrıs Rum tarafının bunu hemen kabul ettiğin Kıbrıs Türk tarafının ise reddettiği yönündeki haberlerin gerçekleri yansıtmadığını ifade etti.

Teklifin dün akşam doğrudan BM Genel Sekreteri’nden geldiğini kaydeden Akıncı, bunun bekledikleri bir girişim olduğunu ifade etti.

Genel Sekreter’in teklifine hemen olumlu cevap verdiklerini dile getiren Akıncı, Kıbrıs Türk tarafının, Kıbrıs’ta bir çıkmazın yaşanmasını değil bir çözümün gerçekleşmesini canı gönülden arzu ettiğini anlattı.

Kıbrıs Türk tarafının görüşmelerde, Cenevre’de 12 Ocak’ta bıraktıkları noktadan başlamaya hazır olduğunu söyleyen Akıncı, toplantılara ön şartsız gitmeye, açık yüreklilikle tüm konuları konuşmaya, tüm konular arasında açıkta kalan konuları bir arada mütalaa edip büyük resme odaklanarak Kıbrıs’ta artık bir sonuca varmaya hazır olduklarını ifade etti.

“Hazır olmadığımız bir tek şey var. Onu bu akşamdan açık ve net söyleyeyim burada hazır olmadığımız şey Rum Tarafının bize ön şart dayatmasıdır. Buna Lefkoşa’da da Cenevre’de de New York’ta da razı değiliz” diyen Akıncı, çözümün ön şartlarla gelemeyeceğini dile getirdi.

“Bu güne kadar teslim edilmiş modaliteler vardır. Sayın Anastasiadis’in, imzası olan belge 11 Şubat 2014 belgesidir. Orada tüm başlıkların, tüm konuların birbiriyle bağlantılı olarak konulacağı çok açık ve net olarak yazılmıştır.

13 Ocak’ta Cenevre konferansının sonuç bildirgesi de ortadadır. Kıbrıs Türk tarafı bu 2 metine sadıktır ve sadık kalmaya da devam edecektir” dedi.
Niyet olması hainde çıkış yolunun da belli olduğunu söyleyen Akıncı, Kıbrıs Rum Tarafının, güvenlik ve garantiler ya da toprak konularında ön şartlar ortaya koyarak, bunları Türk tarafına empoze etmeye çalışamayacağını söyledi.

Ön şartlar dışında her türlü uzlaşmaya ve açık bir tavır sergilemeye hazır olduklarını belirten Akıncı, Kıbrıs Rum tarafı ön şartlarını bertaraf ettiği takdirde, anlaşılamayacak bir durum kalmayacağını söyledi.

 

Bu haber toplam 2428 defa okunmuştur
Etiketler : ,