1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. Neriman Cahit ile Kıbrıs Türk Kadını konuşuldu
Neriman Cahit ile Kıbrıs Türk Kadını konuşuldu

Neriman Cahit ile Kıbrıs Türk Kadını konuşuldu

Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne özel Telsim’den “Kıbrıs’ta Kadın Olmak” sohbeti

A+A-

Telsim, Şubat ayında halka açık olarak başlattığı “Telsim Ortaköy Sohbetleri”nin ikincisini 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne özel “Kıbrıs’ta Kadın Olmak” konusu ile düzenledi. Telsim Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen sohbete konuşmacı olarak ülkemizin değerli kadın yazarlarından Neriman Cahit katıldı. Moderatörlüğünü Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı’nın yaptığı sohbete İş Kadınları Derneği Başkanı Semral Erel, Telsim Genel Müdür Yardımcısı Fevzi Tanpınar ve çok sayıda dinleyici katıldı. Sohbette, Kıbrıs Türk kadınının 1960 yılından günümüze kadar devam eden varoluş mücadelesi ve Kıbrıs’taki kadın hareketleri konuşuldu.

Kıbrıs tarihinde ve edebiyatında önemli bir yere sahip Neriman Cahit ile Telsim Ortaköy Sohbetleri'nde biraraya gelen katılımcılar, interaktif bir sohbet ortamında Kıbrıs Kadını'nın yıllar boyunca verdiği mücadeleye ilişkin kişisel deneyimlerini de paylaştı. Cahit, Kıbrıs Edebiyatı'na kazandırdığı 18 kitap arasında yer alan Anasu - Soneler kitabından kadına dair Şiirleri de okuyarak, sohbete katılanlara duygusal anlar yaşattı.

Cahit: Toplumsal arşivimizin oluşması için yazmalıyız

Kıbrıs Türk kadınının başarılı kadın kalemlerinden Cahit, yazmasının en önemli sebebinin Kıbrıs tarihi için bir arşiv oluşturmak olduğunu söylerek, tarihi belleğe katkıda bulunmak için herkesi yazı yazmaya davet etti. Cahit, “Tarih arşivimizin oluşması için yazın; çünkü bu topraklar bunu hak ediyor” dedi.

Harmancı: Cahit, Kıbrıs’taki kadın hareketinin önemli isimi

Sohbetin moderatörlüğünü yürüten Harmancı, kendisi için çok önemli bir yeri bulunan Neriman Cahit’in konuşmacı olarak katıldığı sohbette yer almaktan dolayı mutluluk ve gurur duyduğunu belirtti. Harmancı, konuşmasında “Araplara Satılan Kızlarımız” gibi önemli bir kitabın yazarı ve Kıbrıs Kadın Araştırma Merkezi’nin kurucularından Cahit’in Kıbrıs kadınının varoluş ve hak mücadelesinde örnek bir kadın olduğunun altını çizerek, “Bana göre Neriman Cahit, Kıbrıs’taki ikon kadınlardan biridir. Neriman Hanım’ın yaptıklarının ve yapacaklarının her zaman takipçisi olacağız” dedi.

Tanpınar: Önemli bir yol gösterici

Neriman Cahit gibi Kıbrıs’ın önemli kadın rol modellerinden birini ağırlamaktan dolayı mutluluk duyduklarını belirten Tanpınar ise, Cahit’in yıllar boyunca verdiği mücadelenin toplumumuz için yol gösterici olduğunu dile getirdi. Tanpınar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle düzenlenen sohbete yoğun ilgi gösteren herkese teşekkür ederek, “Neriman Hanım toplumuz için önemli bir rol modeldir. Toplum olarak gerek erkek gerekse kadın olarak önce insan olmamız ve insan kalabilmemiz çok önemlidir” dedi.

Bu haber toplam 2757 defa okunmuştur