1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. Neden engelliyoruz? Cevabı “Karatahta” verecek
Neden engelliyoruz? Cevabı “Karatahta” verecek

Neden engelliyoruz? Cevabı “Karatahta” verecek

LBT’nin yeni oyunu Karatahta, 26 Şubat Pazar akşamı ilk gösterimini yapacak. Oyun, engelli bireylerin yaşadığı engelleri farklı bir açıdan irdeleyecek

A+A-

Lefkoşa Belediye Tiyatrosu yetişkinler atölyesi tarafından sahnelenecek “Karatahta” adlı yeni tiyatro oyununun basın toplantısı, bu sabah Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği(KTOÖD) ’nde (KTOÖD)  yapıldı.

LTB ile KTOÖD’ün işbirliğinde ve KKTC Telsim’in katkıları ile sahnelenecek Karatahta oyununun tanıtıldığı basın toplantısına LTB Başkanı Mehmet Harmancı, KTOÖD Başkanı Günay Kibrit, KKTC Telsim Genel Müdürü Fevzi Tanpınar, LTB Meclis Üyesi Bülent Çıraklı yanında LBT yetkili ve çalışanları ile yetişkinler atölyesi oyuncuları katıldı.

Harmancı: LTB yaşanan zihinsel evrimin öncüsü olmaya devam edecek

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı, ülkede engelliler konusunda evrimsel bir süreç yaşandığına vurgu yaparak, bu süreçte kaydedilen aşamaların iyi gözlemlenmesi gerektiğine işaret etti.

Başkan Harmancı, bir zihinsel evrim yaşandığını, bu alanda LTB’nin kısa sürede somut adımlar attığını ve bu adımlarda da ilgili paydaşlarla işbirliği içerisinde olmaya özen gösterdiklerini belirtti. Başkan Harmancı,

KTOÖD ile birlikte LTB arasındaki işbirliği sayesinde yapılan etkinliklere dikkat çekerken “Yılda bir kez, duyarlılık artırıcı bir düşünceyle değil, bütün siyasetin bunun merkezi olması gayreti ile çalışıyoruz. Farklı engel grupları için, farklı etkinlikler yapılması ve bunların tümünün kaynaştırılması gerektiğine inanıyoruz.” dedi.

“LBT’deki engelli standartlarını geliştirdik”

Başkan Harmancı, belediye olarak önce Tekerlek İzleri, şimdi de Karatahta oyununun hazırlanması sürecinde kendilerinin eksikliklerini gördüklerini ve LBT’de engelli standartlarına getirmek için çalışmaya koyulduklarını belirtti.

LTB Başkanı Harmancı, yaptıkları çalışmalar ile tiyatroya gelen özel gereksinimli bireylerin giriş çıkışlarının rahat bir şekilde sağlanması yanında farklı ihtiyaçlarının giderilmesi noktasında da uygun bir durum yarattıklarını belirtti.

Pazar günü oynanacak oyunun tüm gelirinin KTOÖD’e kalacağını hatırlatan Başkan Harmancı, bu açıdan hem keyifli bir oyun izleme, hem de destekleme için herkesi LBT yetişkinler atölyesi tarafından sahnelenecek “Karatahta” oyununu birlikte izlemeye davet etti.

Kibrit: Sanat, engelli bireylerin hayatını siyahtan beyaza döndürebiliyor

Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit ise, sanatın tıpkı spor gibi engelli bireyler üzerinde bir sihir etkisi yarattığını vurguladı ve bu sihrin engelli bireylerin hayatlarını siyahtan beyaza döndürdüğü nitelemesini yaptı.

Karatahta oyunu ile yaratılan engellerin nasıl basitçe aşılacağının gayet net ortaya konulduğu bilgisini veren Kibrit, bu oyunu özellikle genç kuşakların mutlaka izlemesi gerektiğini belirtti.

Kibrit, “Bu oyunla yaşadıklarımız, hissettiklerimiz kaleme alındı. 50’ye yakın kişi amatör bir ruhla kucaklaşarak bu güzelliği ortaya çıkardı. Herkesi Pazar günü bu oyunu izlemeye davet ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

Tanpınar: Önce kendi üzerimize düşeni yaptık, sonra sosyal sorumluluk anlayışına geçtik

Kibrit’in ardından söz alan KKTC Telsim Genel Müdür Yardımcısı Fevzi Tanpınar, kurum olarak engelli farkındalığı konusunda değerlendirme yaptıklarını ve ‘engelliler için çok sayıda engel var, farkındayız’ diyerek kendi içlerinde düzeltilmesi gerekenleri ele alarak yola koyulduklarını aktardı.

Bu haber toplam 4387 defa okunmuştur