1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Narenciyede gözler ‘teşvik primi’nde
Narenciyede gözler ‘teşvik primi’nde

Narenciyede gözler ‘teşvik primi’nde

Narenciye İhracatçı Birlikleri, teşvik primleri açıklanıncaya kadar narenciye ürün alımlarını durdurdu

A+A-

Ayşe GÜLER

Narenciye İhracatçı Birlikleri, teşvik primleri açıklanıncaya kadar narenciye ürün alımlarını durdurdu.
Tüccarlar, Ocak ayının sonuna gelmesine rağmen teşvik primi fiyatlarının belirlenmediğini, bu durumun ‘belirsizliğe’ neden olduğunu savundu.
Yetkililerle yaptıkları görüşmelerde narenciye ihracat teşvik primlerinin geçtiğimiz yılki primlerin altına inmeyeceğine dair ‘sözlü güvence’ aldıklarını belirten tüccarlar, buna rağmen geçtiğimiz günkü Bakanlar Kurulu’nda bu yılki primlerin oldukça düşük olduğuna dair duyum aldıklarını kaydetti.
Gıda Tarım ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı Hasan Kestigül ise teşvik primlerinin belirlendiğini ve Bakanlar Kurulu’na gönderildiğini açıkladı.
YENİDÜZEN’e konuşan Kestigül, önümüzdeki hafta içerisindeki ilk Bakanlar Kurulu toplantısında teşvik primlerinin açıklanacağını ifade etti.

Kıbrıs Türk Narenciye İhracatcı Birliği Başkanı Gökhan Saraç:
“Sözlü güvence aldık


Kıbrıs Türk Narenciye İhracatcı Birliği Başkanı Gökhan Saraç, Eylül ayından beridir ihracat teşvik primlerini belirlemek için yetkililerle görüştüklerini ancak sonuca ulaşamadıklarını belirtti.
Teşvik primleri belirlenene kadar narenciye ürünü almayacaklarını söyleyen Saraç, “Türkiye’de Eylül veya Ekim ayında teşvik primleri açıklanır. Bizde ocak ayı oldu, primler açıklanmadı” dedi.
Saraç, yetkililerle yaptıkları görüşmelerde primlerin geçtiğimiz yılki fiyatların altında olmayacağına dair ‘sözlü güvence’ aldıklarını buna rağmen geçtiğimiz gün yapılan Bakanlar Kurulu’nda 3. ülkelere yapılan teşvik primlerinin 150 dolardan 110 dolara düşürülmesi ile ilgili önerge sunulduğunu öğrendiklerini aktardı.
Teşvik primlerinin düşürülmesiyle narenciye üreticisinden alınan fiyatlarda da gerileme yaşanacağını savunan Saraç,  bu konudaki sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini savundu.


Akdeniz Narenciye İhracatçı Birliği Başkanı Hastürk:
“Aralık’ta ihracata başladık, primler belirlenmedi”

Akdeniz Narenciye İhracatçı Birliği Başkanı Ahmet Hastürk, teşvik primleri belirlenene kadar narenciye ürün alımlarını durdurduklarını açıkladı.
Hastürk, Eylül ayından beridir teşvik primlerinin belirlenmesine yönelik yetkililerle görüştüklerini dile getirerek, Aralık ayında ihracata başlanmasına rağmen prim fiyatlarının netleşmediğini kaydetti.
“Berlin ve Dubai’deki fuarlara katılıyoruz. Müşteriler, ürünün fiyatı hakkında bilgi almak istiyor. ancak teşvik primleri belirlenmediği için onlara fiyat veremiyoruz. Kimse, sizin teşvik primi fiyatlarınızın belirlenmesini beklemez” şeklinde konuşan Hastürk, bu konuda ihracatçıların uzun yıllardır sorunların yaşadığını savundu. 
Hastürk, Türkiye’de 5 veya 6 yıldır ihracat teşvik primlerinin Ağustos-Eylül aylarında belirlendiğini ancak bu durumun ülkemiz için geçerli olmadığını dile getirdi.

“Valenciya portakal için teşvik primi 110 dolara ineceğini duyduk”
Geçtiğimiz yıl valencia portakal portakalın 3. dünya ülkelerine verilen teşvik prim fiyatının 150 dolar olduğunu belirten Hastürk, bu yılki fiyatların 130 doların altına çekilmesinin konuşulduğunu ancak kendilerine gelen bilgide primlerin 110 dolara indirileceğini duyduklarını kaydetti.

“İhracatçılar ne yapacağını bilmiyor”
Ülkede ortalama 10 veya 15 ihracatçı bulunduğuna değinen Hastürk, ihracatçıların bu şartlarda ne yapacağını bilmeden hareket ettiğini ifade etti.
Hastürk, geçtiğimiz yıl ihracat teşvik primlerinin 30 Ocak tarihinde açıklandığını hatırlattı.

 

Tarım Bakanlığı Müsteşarı Kestigül:
“Teşvik primleri ilk Bakanlar Kurulu toplantısında açıklanacak”

Gıda Tarım ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı Hasan Kestigül ise teşvik primlerinin belirlendiğini ve Bakanlar Kurulu’na gönderildiğini açıkladı.
Kestigül, önümüzdeki hafta içerisindeki ilk Bakanlar Kurulu toplantısında teşvik primlerinin açıklanacağını söyledi.
2003 yılına kadar ülkedeki teşvik primlerinin verilmemesine rağmen ihracatın gerçekleştiğini hatırlatan Kestigül, primlerin 2003 sonrasında verilmeye başlandığını dile getirdi.
Kestigül, geçtiğimiz yıl 3. dünya ülkelerine ihraç edilen valaneciya portakal için 150 dolar teşvik primi verildiğini söyleyerek, bu yıl içinde rakamların belirlendiğini ancak bu konuda açıklama yapamayacağını belirtti.
Kestigül, teşvik primlerinin ihracatta etkili olduğunu ancak geçtiğimiz yıl 10 bin ton narenciyenin dalında kaldığını, 43 bin ton ürünün ise Cyprufex’te konsantre edildiğini belirtti.
Bunun yanı sıra teşvik fiyatı belirlerken, birlik üyelerinden sezon başında görüş aldıklarını ifade eden Kestigül, valenciya portakalın yanı sıra king mandalina ve greyfurt için de teşviklerinin açıklanacağını kaydetti.

Bu haber toplam 4024 defa okunmuştur