1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Narenciye güneyde iki katı, kıyma daha ucuz
Narenciye güneyde iki  katı, kıyma daha ucuz

Narenciye güneyde iki katı, kıyma daha ucuz

Kuzey ve güneydeki market fiyatlarında bu hafta yapılan araştırmada portakal, greyfurt ve mandalina ücretlerindeki fark iki katına çıktı.

A+A-

Fehime ALASYA

Kuzey ve güneydeki market fiyatlarında bu hafta yapılan araştırmada portakal, greyfurt ve mandalina ücretlerindeki fark iki katına çıktı. Kuzeyde 3,60 TL olan portakal, güneyde yaklaşık 9 TL’ye reyonlarda yer alırken, mandalina kuzeyde 4,50 TL, güneyde 8,95 TL, greyfurt ise kuzeyde 3,25 TL iken güneyde 7,71 TL’ye alıcı buldu.

Yapılan araştırmada market ürünlerinin kuzeyde daha cazip olduğu gözlemlenirken, et ürünleri yükselen dövize karşın güneydeki market reyonlarında yine daha uygun fiyata yer aldı.

YENİDÜZEN bu haftaki alışveriş sepetinde kuzey ve güneydeki market ürünü fiyatlarını kıyasladı.

Yapılan araştırmada et, sebze, meyve, bakliyat ve temizlik malzemesi gibi her evin temel ihtiyacı olan ürün fiyatları incelendi.

En büyük fiyat farkı sebze meyve reyonlarında ortaya çıkarken, buna karşın market fiyatlarında çok fazla fark görülmedi. Et ürünlerinde ise en yüksek fiyatlar yine kuzeyde…

MEVSİM YEŞİLLİKLERİ PAHALILIKTA ÖNCÜ… Ürünler arasındaki en yüksek fiyatlar başta narenciye olmak üzere mevsim meyve ve sebzelerinde görülürken, Kıbrıs’ın güneyi pahalılıkta başı çekti.

Meyve ve sebzede iki katı fark

Ürünler arasındaki en yüksek fiyatlar başta narenciye olmak üzere mevsim meyve ve sebzelerinde görülürken, Kıbrıs’ın güneyi pahalılıkta başı çekti. Neredeyse tüm meyve ve sebze ürünlerinin güneyde daha pahalı olduğu gözlemlenirken brokoli, enginar, portakal, maydanoz, biber, greyfurt, pırasa ve kerevizde fiyat farkı iki katına çıktı.

Kıbrıs’ın kuzeyindeki marketlerde 3,60 TL’ye yer alan portakal güneyde 9 TL’ye ulaşırken, enginar kuzeyde 4 TL iken güneyde ise 8 TL’ye tüketiciye ulaştı.

Kuzeydeki marketlerde 9,60 TL olan biberin kilosu güneyde 18,20 TL olarak görüldü.

Pırasa dudak uçuklattı

Kış sebzeleri arasında yerini alan pırasadaki fark ise dudak uçuklattı. Güneyde 12 TL’ye manav reyonunda bulunan pırasa, kuzeyde 3 TL’ye satışta.

Yine kış sebzelerinden olan ve birçok mutfakta çok sık yer alan taze bakla fiyatında da iki bölge arasında büyük fark görüldü. Taze baklanın kilosu kuzeyde 19,25 TL iken güneyde 24,37 TL.

Patates ve muz kuzeyde pahalı

Yapılan meyve sebze kıyaslamasında kuzeye göre güneyde daha düşük fiyata olan ürünler ise sadece patates ve muz oldu. 

Muz, kuzeyde 6,99 TL, güneyde ise 5,86 TL fiyat bulurken, patatesin kilosu kuzeyde 7,25 TL, güneyde ise 6,10 TL olarak görüldü.

NARENCİYE GÜNEYDE CEP YAKIYOR… Kuzeyde 3,60 TL olan portakal, güneyde yaklaşık 9 TL’ye reyonlarda yer alırken, mandalina ve greyfurtta da benzer fiyat farkları görüldü.

Narenciye ürünlerindeki fark neredeyse iki katı

Yapılan fiyat araştırmasında dikkat çeken bir başka detay ise narenciye ürünleri arasındaki yüksek fiyat farkı oldu.

Kuzeyde 3,60 TL olan portakal, güneyde yaklaşık 9 TL’ye reyonlarda yer alırken, mandalina ve greyfurtta da benzer fiyat farkları görüldü. Buna göre; mandalina kuzeyde 4,50 TL, güneyde 8,95 TL, greyfurt ise kuzeyde 3,25 TL iken güneyde 7,71 TL’ye alıcı buldu.   

Market ürünleri kuzeyde daha cazip

Fiyat karşılaştırmasındaki market ürünlerinde ise yine Kıbrıs’ın güneyindeki marketler pahalılıkta başı çekti.

Temizlik ürünleri, bebek ürünleri, temizlik ilaçları ve süt ürünleri gibi her evin temel ihtiyacı olan birçok çeşit, kuzeyde daha uygun fiyatta…

Buna göre; pirinç kuzeyde 8,80 TL, güneyde 9,25 TL, bulgur kuzeyde 4,50 TL, güneyde 6,17 TL, çocuk maması kuzeyde 50 TL, güneyde 49 TL, domestos kuzeyde 6,50 TL, güneyde 9,19 TL.

Buna karşın nescafe, sıvı yağ ve tuvalet kâğıdı gibi bazı ürünlerin fiyatları güneyde daha düşük fiyata satışta.   

KIYMA KUZEYDE 50 TL, GÜNEYDE 36 TL… Et ürünleri yükselen dövize karşın güneydeki market reyonlarında yine daha uygun fiyata yer aldı.

Et yine güneyde ucuz

Yükselen dövize karşın et, güneydeki market reyonlarında yine daha uygun fiyata yer aldı. Kuzu pirzolanın kilosu kuzeyde 55 TL iken güneyde 49 TL, kıymanın kilosu kuzeyde 50 TL iken güneyde 36 TL olarak görüldü.  

marketler-tablo-7ocak19.jpg

yeniduzen-satin-aliniz-20190108104001.jpg

Bu haber toplam 2187 defa okunmuştur
Etiketler : ,