1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Nami: “Kimlerle çalışacağımıza biz karar veririz”
Nami: “Kimlerle çalışacağımıza biz karar veririz”

Nami: “Kimlerle çalışacağımıza biz karar veririz”

Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami, Kıb-Tek Yönetim Kurulu’nda değişiklikle ilgili konuştu, “Bu tip görev değişiklikleri bizim yetkimizde… Yetki de sorumluluk da bizde. Kimlerle çalışacağımıza bizler karar veririz” dedi.

A+A-

Ayşe GÜLER

Meclis Genel Kurulu’nda YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı’nın sunmuş olduğu Seçim ve Halkoylaması Değişiklik Yasa Önerisi komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi görüşüldü.

YDP Genel Başkanı, Milletvekili Erhan Arıklı, ülkede seçim sistemi ile ilgili yasaların seçim yaklaşıldığında tartışıldığını kaydederek, her siyasi partinin kendi çıkarına göre de bu yasaya yön vermeye çalıştığını savundu.

Arıklı: Seçim gündemde yokken konu ele alınmalı

YDP Milletvekili Erhan Arıklı, 3 ay önce hazırlayıp, sunduğu değişiklikleri Meclis’te temsiliyeti bulunan siyasi partilerin değerlendirildiğini belirtti.

Arıklı, mevcut seçim sisteminin değişmesi gerektiğine ilişkin Yüksek Mahkeme Başkanı’nın da açıklamaları olduğunu hatırlattı.

Ülkede seçim sistemi ile ilgili yasaların seçim yaklaşıldığında tartışıldığını kaydeden Arıklı, her siyasi partinin kendi çıkarına göre de bu yasaya yön vermeye çalıştığını savundu.

Arıklı, henüz seçim gündemde yokken, bu konunun ele alınması gerektiğini belirtti, önerilen çalışmada herhangi bir madde ile ilgili ısrarlarının olmadığını dile getirdi.

Çalışmanın içeriği ile ilgili bilgi veren Arıklı, 2 öneriye yönelik konuştu.

Arıklı, ilk önerinin Cumhurbaşkanlığı seçiminde her önüne gelenin aday olmasını zorlaştırmak, belli sayıda seçmenin öneri ile adaylığın önünün açılması olduğunu dile getirerek, siyasi partilerin, ihtiyaç duymaları halinde ‘ittifak’ yaparak seçimlere girmesini kapsadığını aktardı.

Oğuz: İvediliğe olumsuz oy vereceğiz

UBP Milletvekili Dursun Oğuz, Seçim Yasası’nın yıllar süren çalışma ile siyasi partilerin uzlaşısı ile ortaya çıktığını kaydetti.

Oğuz, UBP olarak bu önerinin daha çok tartışılmasın gerektiğini dile getirdi, seçimlerin yüzde 11’e yakın oyun yanmasının tartışılmasının şart olduğunu belirtti.

Seçime katılımın daha çok olmasının demokrasinin temsiliyeti açısından önemli olduğuna değinen Oğuz, “Halk, sınava girer gibi değil, koşarak seçime gelmeli” dedi.

Oğuz, ivediliğe olumsuz oy vereceklerini dile getirdi.

Özersay: Protokolde gündeme aldık

Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Koalisyon Protokolü oluştururken, seçim sistemi konusunda Yüksek Seçim Kurulu tarafından yapılan önerilerin ele alınıp, değiştirilmesi gerektiğini gündeme aldıklarını kaydetti.

Özersay, bunları tartışarak, önümüzdeki dönemde komitede sırasıyla ele alınması gerektiğini, hükümet ona ivediliğine ret oyu vereceklerini aktardı.

Yapılan oylamanın ardından tezkerenin ivediliğinin komitede görüşülmesi oy çokluğuyla kabul edilmedi.

2 tezkereye oybirliği

Öte yandan Genel Kurul’da Tarımsal Araştırtma Enstitüsü Kuruluş Görev ve Çalışma Esasları Değişiklik Yasa Yasa Tasarısının Genel Kurulda üçüncü görüşmesine ilişkin tezkere ile Tarım Dairesi Kuruluş Görev ve Çalışma Esasları Değişiklik Yasa Tasarısının Genel Kurulda üçüncü görüşmesine ilişkin tezkere oybirliğiyle kabul edildi.

 


 

Kıb-Tek gündem oldu…

Tatar: Sıkıntı jeneratör ihalesi

UBP Milletvekili Ersin Tatar, 62. Madde kapsamında söz aldı, Kıb-Tek ile ilgili konuştu.

Tatar, Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı’nın görevden alınmasıyla ilgili çeşitli iddiaların ortaya çıktığını söyledi, bazı Yönetim Kurulu üyelerinin ‘uyumsuzluğun’ ilgili bakanla olduğunu ifade ettiğini söyledi.

Tatar, “Hüdaoğlu feda edilmiştir” diyerek,  toplu iş sözleşmesi imzalanırken hükümetin haberinin olmamasını eleştirdi.

Kıb-Tek’te yaşanan sıkıntının ‘jeneratör ihalesi’ ile ilgili olduğunu savunan Tatar, keşif bedeli ile alakalı bazı ‘oynamalar’ olduğunu kaydetti.

Tatar, kurumda ciddi sıkıntılar olduğunu, hükümetin ‘uyumdan’ bahsedemeyeceğini, yetkililerin ‘şeffaf’ olması gerektiğini belirtti.

Arıklı: “Hüdaoğlu görevden alınarak, yarıya pansuman yapıldı”

YDP Milletvekili Erhan Arıklı, Kıb-Tek’te uzun süren tartışmaların ardından Yönetim Kurulu Başkanı’nın görevden alındığını ancak sorunun çözülüp, çözülmediğini sordu.

Yalnızca Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hüdaoğlu’nun değil, üyelerin de görevden alınması gerektiğini kaydeden Arıklı, “Yalnızca Hüdaoğlu görevden alınarak, oradaki yaraya pansuman edildi” dedi.

Arıklı, Kıb-Tek’in ‘ayrı bir cumhuriyet’ haline dönüştürüldüğünü savundu, “Orada bir saadet zinciri var. El-Sen’i her zaman paravan olarak kullanıyorlar” dedi.

Arıklı, hükümetin Kıb-Tek ile ilgili atacağı adıma destek vereceklerini belirtti.

Nami: “Kimlerle çalışacağımıza biz karar veririz”

Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami, özel sektöre maaş desteği konusunda tüzükle ilgili toplantı yapıldığını, çalışmanın içeriğinin değerlendirildiğini kaydetti.

Nami, toplantıdan bir gün önce Devlet Planlama Örgütü ile bir araya geldiklerini, Çalışma Bakanlığı’nın da akademisyenlerden görüş aldığını belirtti.

Nami, çalışmaların tamamlanmasıyla raporun Bakanlar Kurulu’na sunulacağını aktardı.

Kıb-Tek ile ilgili de konuşan Nami, “Görüş ayrılığı olması normal. Bunların sosyal medya yerine bakanlıkta yapılacak toplantılarla dile getirmek gerekiyor. Gerekli ikazları yaptık” dedi.

Yönetim Kurulu ile bakan arasında uyum konusunda hem kendisi hem de Hüdaoğlu’nun gerekeni yaptığını söyleyen Nami, “Bu tip görev değişiklikleri bizim yetkimizde… Yetki de sorumluluk da bizde. Kimlerle çalışacağımıza bizler karar veririz” dedi.

Nami, jeneratör ihalesinin uluslar arası ihale haline dönüştüreceklerini de aktardı.

Kurum çalışanları ile bakanlık arasında herhangi bir sıkıntılarının olmadığını dile getiren Nami, Kıb-Tek ile ilgili yatırımların aksamadan devam ettiğini ifade etti.

Nami, çoklu tarife ilgili çalışmaların da tamamlandığını, kamuyu bilgilendirici spotların hazırlandığını belirterek, dileyenlerin çoklu tarifeye geçebileceğini, dileyenlerin de mevcut sistemde kalabileceğini ifade etti.

Kablo ile elektrik konusunda çok büyük çalışmalar yaptıklarını söyleyen Nami, Brüksel ve Ankara’da önemli toplantılar yaptıklarını dile getirdi.

 


Taçoy:  Yasa önemli, oyumuz olumlu

Tarımsal Araştırma Enstitüsü (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı’na ilişkin Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nin raporu, komite başkanı, CTP Milletvekili Fikri Toros okudu.

Toros’un ardından UBP Milletvekili Hasan Taçoy söz aldı.

Taçoy, yasanın önemini vurguladı ve oylarının olumlu olacağını kaydetti.

Devlet laboratuarının 1.5 yıldır bakımının yapılmamasını eleştiren Taçoy, durumun vahim bir noktada olduğunu savundu.

Taçoy, yaşanan sıkıntıların göz ardı edilemeyeceğini vurguladı.

Uluçay: Son karar Divan Başkanlığı’nda verilecek

Meclis Başkanı, CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay, Danışma Kurulu’nun Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın yarın katılacağı olağanüstü Meclis oturumunun kapalı olacağını, parti başkanlarına 15’er dakika, milletvekillerine 5’er dakika konuşma hakkı verileceği yönünde öneri sunduğunu, konunun bugünkü Divan Başkanlığı’nda son kararın verileceğini belirtti.

Şahali: Laboratuvardaki aksaklığın giderilmesi için gerekli tüm çalışmalar yapıldı

Tarım Bakanı Erkut Şahali, komitenin oybirliğiyle geçtiğini belirterek, teşekkür etti.

Şahali, çalışanların iş sağlığını güvence altına almak için laboratuvarın bu kısmının kullanılamadığını kaydetti.

Şahali, analizlerin yapılamamasının ‘kontrolsüz’ bir ortam yaratılmadığını belirtti.

Gıda güvenliği açısından herhangi bir zafiyet yaşanmasının söz konusu olmadığını vurgulayan Şahali, laboratuardaki aksaklığın giderilmesi için gerekli tüm çalışmaların yapıldığını da kaydetti.

Konuşmaların ardından yasa tasarısı oybirliğiyle kabul edildi.

Tarım Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) ( Değişiklik) Yasa Tasarısı  da oybirliğiyle kabul edildi.

Hasipoğlu: “Ürün özellikleri etiketi Türkçe de olmalı”

Veteriner Tıbbi Ürünler Yasa Tasarısı’nın üçüncü görüşmesi yapıldı

Tasarı ile ilgili konuşan UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, ürün özellikleri etiketinin Türkçe de düzenlenmesi gerektiğini kaydetti.

Şahali: Beşeri tıbbi ürünlerdeki uygulama veteriner tıbbi ürünler için de geçerli olacak

Tarım Bakanı Erkut Şahali, beşeri tıbbi ürünlerdeki uygulamanın veteriner tıbbi ürünler için de geçerli olacağını söyledi.

Şahali, veteriner tıbbi ürünler konusunda onaylı tercümenin komitede konuşulduğunu ancak onaylanmadığını dile getirdi.

YDP Milletvekili Erhan Arıklı da ilaçların anlamadan kullanılmasının sıkıntı yaratacağını kaydetti.

Konuşmaların ardından yasa tasarısı oyçokluğuyla geçti.

1 başkan ve 2 üye belirlendi

 Genel Kurul’da daha sonra Hukuk ve Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi’nin Cumhurbaşkanın Hürol Mear’ı Kişisel Verilerin Korunması Kurulu Başkanı olarak atama işlemine ilişkin raporu okundu.

Daha sonra Hukuk ve Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesinin Kişisel Veriler Koruma Kurulu Üyeliklerine ilişkin raporu genel kurulun bilgisine getirildi.

Raporun ardından oylama öncesi bazı partilerin adaylarını geri çekmesi, oy pusulalarında yapılan değişiklik nedeniyle 10 dakika ara verildi.

Milletvekilleri, iki oy pusulası ile Cumhurbaşkanın Hürol Mear’ı Kişisel Verilerin Korunması Kurulu Başkanı olarak ataması ve UBP’nin adayları Ulvi Yerlikaya ile Enver Üstünel, CTP’nin adayı Fatma Esenyel Hanaz, HP’nin adayı Dr. Raziye Nevzat ile doğrudan aday olan Şerife Derya Deniz ile Ecevit Alper için seçime gitti.

Kapalı oy pusulası ile gerçekleştirilen seçimlerin sonucunda Hürol Mear 25 kabul, 1 çekimser oy aldı. İç tüzüğe göre çekimser oy da salt çoğunluğun oyu ile birlikte hesaplandı, Mear böylelikle 26 oy alarak başkanlığı onaylandı.

Kurul üyeleri ise 28 oyla Raziye Nevzat, 25 oyla Fatma Esenyel Hanaz oyçokluğuyla üye olarak seçildi.

10 üye ve bir başkandan oluşacak kurulda diğer birer üye Barolar Birliği, Mimar ve Mühendisler Odası, Tabipler Birliği, YÖDAK, Sanayi Odası tarafından, 2 üye de Bakanlar Kurulu tarafından atanacak.

 

Bu haber toplam 2997 defa okunmuştur
Etiketler : ,