1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Nami: Doğru kullanımla yüzde 35 tasarruf
Nami: Doğru kullanımla yüzde 35 tasarruf

Nami: Doğru kullanımla yüzde 35 tasarruf

Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami eleştirileri yanıtladı, çoklu tarifeye yönelik bilgi verdi.

A+A-

Ayşe GÜLER

Meclis’te tezkereler görüşülüyor.

İlk olarak Başbakanlığın Hukuk Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi gündeminde bulunan Ateşli Silahlar (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi okundu.

Ateşli silahlara düzenleme

Tezkere ile ilgili söz alan İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, ivediliği talep edilen tasarıda yasa maddesine ilave yapılmak istendiğini söyledi.
Baybars, değişikliğin ateşli silahlara ilişkin müsabakalarda kullanılan silahların uluslararası standartlarda olmasına ilişkin olduğunu ifade etti.
Düzenlemenin sadece spor maksatlı olduğuna işaret eden Baybars, yasanın ivedilik nedeninin Nisan ayında yapılacak bir müsabaka olduğunu belirtti.

 Taçoy: Olumlu oy vereceğiz

Baybars’ın ardından UBP Milletvekili Hasan Taçoy, spor ve bu gibi tedariki davranışlara olumlu yaklaştıklarını belirtti.
Taçoy, yasa tasarısına oylarının olumlu oy vereceklerini aktardı.
Tezkere oybirliğiyle kabul edildi.


Gündem Kıb-Tek’teki çoklu tarife

Tatar’dan Denktaş’a: Küstahlığa gerek yok

UBP Genel Başkanı, Milletvekili Ersin Tatar, iç tüzüğün 62. maddesi kapsamında söz aldı, Kıb-Tek’teki çoklu tarife ile ilgili konuştu.

Tatar, Kıb-Tek’in Çanakkale şehitleriyle ilgili konuşmasına Maliye Bakanı Serdar Denktaş tepki gösterdi.

Bunun üzerine Meclis’te tansiyon yükseldi, Tatar Denktaş’a hitaben “Küstahlığa gerek yok” dedi.

Bazı tarifelere yüzde 50 artış yapıldığını savunan Tatar, tarifelerin gece saat 10.00’dan ‘ucuz’ tarife olacağını kaydetti.

Tatar, hesaplamaların ‘kapalı kapılar’ ardında yapıldığını savundu, “Vatandaşa yüzde 20 zam gelmiştir” dedi.

Elektrikte esas kitlenin büyük bir zamla karşı karşıya kalacağını öne süren Tatar, konut tarifelerinin tüm tarifeler içerisindeki yerinin yüzde 35 oranında olduğunu belirtti.

Nami: Doğru kullanımla tüketiciler yüzde 35 tasarruf edecek

Tatar’ın ardından Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami eleştirileri yanıtladı, çoklu tarifeye yönelik bilgi verdi.

Nami, tercihe dayalı çoklu tarife uygulamasının birçok ülkede yer aldığını kaydetti.

Bu konuda bir basın toplantısı düzenleyeceklerini söyleyen Nami, daha detaylı teknik bilgilendirmenin yapılacağını dile getirdi.

Nami, fiyat artışından dolayı bir düzenleme yapılmasının zorunlu olduğunu söyledi.

Bu adımın yıllar öncesinden yapılması gerektiğini ifade eden Nami, ilk tarifede yüzde 23 indirim yapılacağını kaydetti.

Nami, diğer tarifede de yüzde 15’lik fiyat artışı olacağın belirtti.

Kıb-Tek’in yıllar hangi ay, ne kadar elektrik sattığını bilimsel şekilde incelendiğini, fiyatlandırmanın bu şekilde yapıldığını söyleyen Nami,

doğru kullanımla tüketicilerin yüzde 35 tasarruf sağlayacağın vurguladı.

Nami, sisteme geçildiğinde hafta sonları 2 kuruşluk indirim sağlanacağını da dile getirerek, tüketicileri tasarrufa götürecek bir adım atıldığını belirtti.

1 Nisan itibariyle tüm konutların otomatik olarak sisteme dahil olacaklarını belirten Nami, dileyenlerin sistemden çıkarak, tek tarifeye geçebileceğini de kaydetti.

Nami, ticari işletmelerin otomatik olarak çoklu tarifeye geçmeyeceğini, tercih etmeleri halinde bu sisteme dahil olacaklarını sözlerine ekledi.  

Arıklı: Akıncı, mahkemeyi baskı altına aldı

Nami’nin ardından YDP Genel Başkanı, Milletvekili Erhan Arıklı konuşma yaptı.

Arıklı, Yeni Zelanda’da yaşanan terör saldırısına değindi.

CTP’li Parti Meclisi üyesinin tutuklanmasına işaret eden Arıklı, konunun anlaşılmadan, ‘yasak yayın’ propagandası yapıldığını savundu.

Arıklı, bu konuda Başbakan ve İçişleri Bakanı’nın ‘temkinli’ olmasına rağmen, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın mahkemeyi baskı altına alarak, hareket ettiğini öne sürdü.


Toros, raporu okudu…

Genel Kurulda daha sonra Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi Tarafından Döviz Cinsinden Yapılmış Olan Sözleşmelerde 1 Eylül 2018-28 Şubat 2019 Dönemi Aylık Kira Ödemelerinin Sadece Dört Bin Amerikan Doları ve Altında Olan Sözleşmelerde Döviz Kurunun Sabitlenmesinin Düzenlenmesine İlişkin Yasa Gücünde Kararname ele alındı.

Toros, komite raporunu okudu.

 

Atun: Yeterli çalışma yapılmadı

Ardından, UBP Milletvekili Sunat Atun söz aldı.

Atun, hükümetin ‘taammülsüz’ olduğunu kaydetti.

Hükümetin yeni yılın ardından pul ve harçlara yüzde 30 üzerinde zam yaptığını söyleyen Atun,  tarihte ikinci kez bir Maliye Bakanı’nın ‘avans’ kullandığını söyledi.

Atun, bu konuda yeterli çalışma yapılmadığını belirterek, yapılması gerekenlere yönelik konuştu.

 

Amcaoğlu: Komite tasdik makamı değil

Atun’un ardından UBP Milletvekili Olgun Amcaoğlu konuştu.

Amcaoğlu, komitenin tasdik makamı olmadığını, noter gibi kullanılmayacağını belirtti.

Ortak akılla hareket edilmesi gerektiğini ifade eden Amcaoğlu, hükümetin Anayasa’nın verdiği yetkiyi kullandığını, istediği saat istediği yasa gücündeki kararnameyi hayata geçiremeyeceğini dile getirdi.

Amcaoğlu, çalışmada neden sınır olarak 4 bin doların belirlendiğini sordu.

Arıklı: Ekonomistler, yeni bir kriz uyarısı yapıyor

YDP Milletvekili Erhan Arıklı, dövizle ilgili yasa gücündeki kararnamenin alınması gereken bir önlem olduğunu ancak herkesin kafasında 4 bin dolar sınırının neye göre belirlendiğine yönelik soru işaretleri olduğunu ifade etti.

Ekonomistlerin Türkiye’de 31 Mart seçimlerinin ardından yeni bir krizin geleceğine yönelik uyarılarda bulunduğunu söyleyen Arıklı, hükümetin bu konuda bir çalışması olup, olmadığını sordu.

Berova: Kararname kapsamında kaç kişi bu düzenlemeden faydalandı?

UBP milletvekili Özdemir Berova da kararname kapsamında kaç kişinin bu düzenlemeden faydalandığının bilinmediğini belirterek, bunu eleştirdi.

Berova, elektrik ücretleri tarifsinde çoklu tarifeye geçiş sürecinin halka empoze edildiğini belirtti, kurumun çoklu tarife geçiş geçmeme adına aylık elektrik kullanımına yönelik bilgi verip, vermeyeceğini sordu.

Taçoy: Halk da ikilem yaratıldı

Berova’nın ardından UBP Milletvekili Hasan Taçoy söz aldı.

Taçoy, olumlu oy verilmesi gerekmekle birlikte bazı sorgulamalar da yapılması gerektiğini kaydetti.

Geçtiğimiz yılki döviz kurları ile ilgili bilgi veren Taçoy, TL ile döviz kiralama konusunda halk arasında da bir ikilem yaratıldığını belirtti.

Taçoy, devletin ekonomisinin bu şekilde kurtarılamayacağını ifade etti, vatandaşın tümüne eşit davranılması gerektiğini dile getirdi.

Denktaş: Birikmiş borçların sabit kurdan alınmasını değerlendiroyuruz

Maliye Bakanı Serdar Denktaş, bunun 4 binden fazla olan kiraları kapsamadığını anımsatarak, konut kiralarının ise zaten çok cüzi olduğu için hayat pahalılığı oranında zam yapıldığını kaydetti.

2017 kirasını ödemeyenler olduğunu, sözleşmeden sonra alınan kiraların sadece 2018 yılında sabitlenmiş kurdan alındığını, öncesinin o günkü kurdan alındığını anlatan Denktaş, 4 bin eşiğinin büyük ve küçük esnafı ayırabilmek amaçlı olduğunu, büyük işletmelerin altından kalkabileceğinin varsayıldığını belirtti.

Denktaş, birikmiş borçların da sabit kurdan alınmasını da değerlendirdiklerini ancak ‘af’ gibi algılanacağından yapmadıklarını söyledi.

Konuşmaların ardından süresi dolan yasa gücünde kararname oy birliğiyle; 1 Mart-  31 Aralık 2019 dönemini kapsayacak şekilde yasaya dönüştürüldü.

Bu haber toplam 2360 defa okunmuştur
Etiketler :
İlgili Haberler