1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Nami: Çözümün önemi görüldü
Nami: Çözümün önemi görüldü

Nami: Çözümün önemi görüldü

Nami bölgedeki istikrarsızlıkların da tehlike yaratmasından dolayı Kıbrıs sorunun çözümünün öneminin görüldüğünü belirtti.

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı, Kıbrıs sorunu konusunda konuştu.

Kıbrıs müzakere sürecinin durduğunu ve dünyanın birçok yerinde de gerginlik yaşandığını gördüğünü dile getiren Çakıcı, adadaki çözümsüzlüğün her an bir gerginlik daha meydana getirebileceğini düşündüğünü kaydetti.

Savaş çığırtkanlığı yapılmasının doğru olmadığını, adanın yanı başında insanların kan ağladığını dile getirerek yapılanların yanlış olduğunu kaydeden Çakıcı, Kıbrıs Rum lider Nikos Anastasiadis’in görüşme masasına geri dönmesi,  Türkiye’nin savaş gemilerini geri çekmesi ve Kıbrıslı Türklerin de haklarını masada görüşerek alması gerektiğini belirtti.

Çakıcı ayrıca kimsenin makamları kendi çıkarları doğrultusunda kullanmaması gerektiğini de belirterek, aday olan bir Cumhurbaşkanı ve müzakere heyetinin Kıbrıs konusunda başarılarının da ortada olduğunu kaydetti.

NAMİ: “ÇÖZÜMÜN ÖNEMİ GÖRÜLDÜ”

Dışişleri Bakanı Özdil Nami de söz alarak, müzakere sürecinin durmasının herkesi endişeye sürüklediğini ve şaşırtan bir gelişme olduğunu kaydederek, bölgedeki istikrarsızlıkların da tehlike yaratmasından dolayı Kıbrıs sorunun çözümünün öneminin görüldüğünü belirtti.

Kıbrıs Rum liderliğinin hidrokarbon arama çalışmalarını bir anlaşmaya varmadan yapmasının kabul edilebilir bir yaklaşım olmadığını söyleyen Nami, şu anda Kıbrıs Rum liderliğinin yeni bir parselde arama başlatmasının da kapsamlı çözüme ulaşmak için karşılıklı hak ve çıkarlarına saygı duyulmadan yapıldığını kaydetti.

“MASAYI TERK ETME GEREKÇESİ KABUL EDİLEMEZ”

Dışişleri Bakanı Özdil Nami, bu tür yaklaşımların kapsamlı bir çözümü olumlu etkilemeyeceğine de dikkat çekerek, atılan adımların barış çalışmalarına yönelik olumlu adımlar olmadığını belirtti. Kıbrıs Rum tarafının müzakere masasını terk etme gerekçesinin kabul edilemez olduğunu söyleyen Nami, Türkiye’ye olan bir öfke veya hidrokarbonla ilgili bir sürecin müzakere masasına yansıtılması yerine, kapsamlı bir çözüm bulma yoluna gidilmesi gerektiğini belirtti.

Nami ayrıca, müzakere masasından kaçılmaması gerektiğini vurguladı ve uluslararası camiaya da pozisyonlarını yeniden gözden geçirme çağrısında bulundu. (TAK)

Bu haber toplam 1665 defa okunmuştur