1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Müzakereleri askıya alma kararı gözden geçirilmeli”
“Müzakereleri askıya alma kararı gözden geçirilmeli”

“Müzakereleri askıya alma kararı gözden geçirilmeli”

Bozkır, AB ve söz konusu ülkelerden, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne Kıbrıs müzakerelerini askıya alma kararını gözden geçirmesi için baskı yapmalarını talep etti.

A+A-

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin müzakerelere ara verme kararının sürdürülemez olduğuna işaret ederek, bölgede yaşanan gelişmelerin artık bölünmüş bir adanın devam etmesi imkanını giderek ortadan kaldırdığını söyledi.

ABD ve Avrupa Birliği ile garantör ülkeler Yunanistan ve İngiltere'yi harekete geçmeye davet eden Bozkır, AB ve söz konusu ülkelerden, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne Kıbrıs müzakerelerini askıya alma kararını gözden geçirmesi için baskı yapmalarını talep etti.

Bozkır, müzakerelerde gelinen yeni aşama ve bölgede yaşanan gelişmelerin Adadaki tabloyu değiştirdiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
"Adada, doğalgaz bulunması, Türkiye'nin adaya su tedarik edecek olması, Kuzey Kıbrıs'taki kardeşlerimizin milli gelirlerinin eskiden Güney'e oranla onda biri iken şimdi yarısına yaklaşması gibi gelişmeler yaşandı. Artık bölünmüş bir Adanın devam etmesi imkanı giderek ortadan kalkmaktadır. Biz Adada bir an önce çözüme varılmasını her zaman bekliyoruz. Bunun için de tarafların üzerine düşen vazifeyi yerine getirmesi mecburiyeti vardır. Burada garantör ülke İngiltere ve Yunanistan'a da görev düşmektedir. GKRY'nin anlamsız tavrından caydırmak konusunda çaba sarfetmelidirler. Rum tarafının kararının, ilerleme raporunun yayınlanacağı güne tesadüf ettirilmesi de benim açımdan şaşırtıcı olmamıştır. Rapor da yayımlandığına göre, artık bu saman alevi gibi yanan ve sönmeye mahkum davranışlarından da kısa zamanda vazgeçeceklerdir. Adada ciddi bir noktadayız. Her iki tarafın bu konuyu ciddi bir şekilde ele alması lazım. KKTC'nin gösterdiği performansı Güney Kıbrıs'tan da bekliyoruz."

Bu haber toplam 1307 defa okunmuştur