1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Müzakerelere 'konsantre' (!)
Müzakerelere konsantre (!)

Müzakerelere 'konsantre' (!)

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “Seçim için adaylığı düşünecek noktada değilim. Müzakerelere konsantre olmam gerekiyor” dedi, UBP’nin kuruluş yemeğinde ‘adaylık’ gösterisi yaptı, partililerle el ele verdi.

A+A-

 

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “Seçim için adaylığı düşünecek noktada değilim. Müzakerelere konsantre olmam gerekiyor” dedi, UBP’nin kuruluş yemeğinde ‘adaylık’ gösterisi yaptı, partililerle el ele verdi.


• CTP Genel Sekreteri Erk: Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun bugüne kadar müzakerelere pek fazla konsantre olmadığı izlenimini zaten verdi. UBP ve DP’nin iç işlerine müdahale etmeye daha fazla konsantre oldu. Eroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı seçimlerine konsantre olduğu ortadadır”

• TDP Genel Sekreteri Hüdaoğlu: “Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ‘adaylığını net olarak açıklayabilmesi’ için tabanından destek aldığını düşünüyorum”

• UBP Grup Başkan Vekili Sucuoğlu: Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun daha önce verdiği sözün arkasında durarak Kasım ayı içerisinde seçimle ilgili kararını açıklayacağını söyledi. O akşam bunları dile getirdi”


SİVİL TOPLUM MÜZAKERELER İÇİN NE DEDİ?

Sanayi Odası Başkanı Çıralı:
“Kıbrıs Türk liderliği her zaman görüşme masasında olduğunu belirtmeli”

GİAD Başkanı Tunalı:
“Bu süreci önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçimlerine oyuncak etmememiz gerekir”

Dev-İş Başkanı Seyis:
“Kıbrıslıların bu süreçte çözüm isteğini ortaya destek göstermeli”


Didem MENTEŞ

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 2015 Cumhurbaşkanlığı seçimi için henüz resmi açıklama yapmazken, Ulusal Birlik Partisi’nin kuruluş yıldönümü gecesinde ‘adaylık’ gösterisi yaptı, gayrı resmi olarak seçim çalışmalarına start verdi. 

Nisan ayında yapılacak seçimde aday olup olmayacağı yönündeki tartışmalara 29 Eylül günü açıklama getiren Derviş Eroğlu, “Seçim için adaylığı düşünecek noktada değilim. Müzakerelere konsantre olmam gerekiyor” demişti. Bu açıklamaların ardından ise 7 Ekim günü Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’in müzakere masasından çekildiğini açıklayarak, görüşmeler askıya alındı.

Kıbrıs Rum liderliğinin masadan çekilmesi tartışmalara neden olurken, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu 11 Ekim akşamı UBP’nin kuruluş yıldönümü gecesine katılarak boy gösterdi. ‘Aday’ tanıtımına dönen gecede, Derviş Eroğlu UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün başta olmak üzere diğer parti yetkilileriyle el ele poz verdi.

Siyasiler: “Eroğlu müzakerelere yönelmeli”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun açıklamalarına rağmen bu yönde boy göstermesi bazı siyasi partiler tarafından eleştirilirken, UBP kanadı ise Eroğlu’nun adaylığını henüz açıklanmadığını savundu. Partiler, Eroğlu’nun müzakerelere konsantre olmadığını, seçime yöneldiğini ifade etti.

Müzakerelerin askıya alınmasının görüşmelerin tamamen koptuğu anlamına gelmediğini söyleyen bazı sivil toplum örgütü ve sendikalar ise müzakere sürecinin Cumhurbaşkanlığı seçimlerine oyuncak edilmemesi gerektiğini dile getirdi. Kıbrıs Türk liderliğinin müzakerelerin yeniden başlaması için çağrıda bulanarak, destek belirtmesi gerektiğinin şart olduğunu ifade etti.


----------------------------------------------------------------------

Erk: “Cumhurbaşkanı zaten müzakerelere hiç konsantre olmadı, seçimlere konsantredir”

CTP Genel Sekreteri Kutlay Erk, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun bugüne kadar müzakerelere pek fazla konsantre olmadığı izlenimini zaten verdiğini, UBP ve DP’nin iç işlerine müdahale etmeye daha fazla konsantre olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine konsantre olduğunu dile getirdi. Erk, “Cumhurbaşkanı Eroğlu masaya görüşmeci olarak oturdu ancak çalışmaları ekipleri takip etti. Masaya oturduğunda çok konsantre olduğu, yaratıcı fikirler ortaya koyduğu ya da yaratıcı fikirleri derinine inceleyerek ve karşı öneriler hazırladığına dair öyle bir izlenim yok. Özellikle kendisine yakın olan iki siyasi partinin (UDP ve DP) iç işlerine müdahaleye daha çok konsantre oldu dolayısıyla bir şey değişmez. Seçimlere konsantre olduğu yaptığı beyanlardan bellidir. Resmi olarak adaylığını açıklamadı ama aday olduğunu anlamak üstün zeka olmak gerektirmez. Yaptığı beyanlardan aday olduğunu anlıyoruz.”

 

---------------------------------------------------------------

Sucuoğlu: “Cumhurbaşkanı kararını Kasım ayında açıklayacağını söyledi”

UBP Grup Başkan Vekili Faiz Sucuoğlu, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun daha önce verdiği sözün arkasında durduğunu belirterek, Kasım ayı içerisinde seçimle ilgili kararını açıklayacağını söylediğini dile getirdi. 11 Ekim akşamı UBP’nin kuruluş yemeğinde Eroğlu’nun adaylığını koyması halinde destek verileceğine yönelik bir etkinlik gerçekleştiğini belirterek, Eroğlu’nun gecede yaptığı konuşmasında daha önce verdiği sözün arkasında durduğunu söylediğini kaydetti.
Sucuoğlu, “Cumhurbaşkanı UBP örgütleri ve parti vekilleri daha önceden kendisini ziyaret ederek adaylığı konusunda destek belirttiklerini aktardı. O zamandan seçimlerle ilgili kararını Kasım ayında açıklayacağını söylemişti. O gecede verilen destek ve ilgi için teşekkür etti. Herhangi bir şekilde kararından dönmediğini, Kasım ayında seçimle ilgili kararını açıklayacağını belirtti” şeklinde konuştu.

--------------------------------------------------------------

Hüdaoğlu: “UBP tarafından aday gösterilmesi için önceki açıklamayı yaptı”

TDP Genel Sekreteri Suphi Hüdaoğlu, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun ‘adaylığını net olarak açıklayabilmesi’ için tabanından bu şekilde destek aldığını ifade etti. UBP’nin kuruluş yıl dönümünde boy gösteren Eroğlu’nun adaylık için UBP tabanından destek beklediğini gösterdiğini aktararak, “gerekirse daha güçlü olacağını düşünüyor” şeklinde konuştu. Hüdaoğlu, Eroğlu’nun “müzakerelere konsantre olmam gerekiyor, henüz Cumhurbaşkanlığı seçimini düşünecek noktada değilim” açıklamasının, UBP tarafından ‘aday’ gösterilmesi ve desteklenmesi için yaptığını düşündüğünü aktardı.

---------------------------------------------------

Çıralı: “Kıbrıs Türk liderliği her zaman görüşme masasında olduğunu belirtmeli”

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, çözümün müzakere masasında olduğunu, Nikos Anastasiadis’in masadan kalkmasının doğru bir yaklaşım olmadığına değinerek, Kıbrıs Türk liderliğinin her zaman görüşme masasında olduğunu belirten açıklamalar yaparak bunu göstermesi gerektiğini vurguladı.  Çıralı, Kıbrıslı Türkler ve Rumlar, Türkiye, Yunanistan, AB ve BM’nin Kıbrıs sorununa nihai çözüm bulunmasını kabul ettiklerini söyleyerek, “bu sorun müzakere masasında çözülebilir ne olursa olsun masayı terk etmemeleri gerekir” dedi. Tüm sorunların müzakere masasında görüşülerek, çözülmesi gerektiğini söyleyen Ali Çıralı, “Anastasiadis masaya oturup sorunları görüşmeden nasıl çözüm bulacak bu nedenle masayı terk etmesi doğru bir yaklaşım değil” dedi. Çıralı, “Kıbrıs Türk liderliğinin Anastasiadis’i tutup masaya getirecek hali yok” diyerek, Kıbrıs Türk liderliğinin her zaman görüşme masasında olduğunu belirten açıklamalar yaparak bunu göstermesi gerektiğini vurguladı.

--------------------------------------------

Tunalı: “Müzakere süreci Cumhurbaşkanlığı seçimlerine oyuncak edilmemeli”

Kıbrıs Rum liderinin masadan çekilmiş olmasının altında yatanın sebebin oyalama ve ABD’ye yaranmak olduğunu belirten Genç İş Adamları Derneği Başkanı Ceyhun Tunalı, Türk liderliğinin bu aşamada uluslar arası aktörlere müzakerelerin devamı için Türkiye ile birlikte çağrı yapması gerektiğini vurguladı. Tunalı, bu sürecin önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçimlerine oyuncak edilmemesi gerektiğini de aktardı. Tunalı, şöyle konuştu: “Geçen hafta Rum yönetiminin masadan kalkmış olmasından dolayı görüşmelerin tamamen koptuğu görüşü çıkarılmamalıdır. Görünen odur ki Rum yönetiminin masadan ayrılmasının altında oyalama, işi sürüncemede bırakma taktiği ve en önemlilerinden biri olan Amerikan hükümetine yaranmak yatmaktadır. Akdeniz ve orta doğudaki gelişmeler neticesinde Türkiye’nin elinin zayıflayacağı ve daha fazla tavizkar olacağı düşüncesi de bunda etkin rol oynamaktadır.

Türk tarafı bu aşamada uluslar arası aktörlere müzakerelerin devamı ve Rum tarafının masaya geri dönmesi için Türkiye ile birlikte çağrı yapması gerekmektedir. Bu konudaki ciddiyetimizi de göstermek için kendi içimizde ağız birliği yaparak Rum tarafının görüşme masasına dönmesi gerektiğini vurgulamalı ve bu süreci önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçimlerine oyuncak etmememiz gerekir.   

---------------------------------------------

Seyis: “Kıbrıslıların bu süreçte çözüm isteğini ortaya destek göstermeli”

Dev-İş Başkanı Mehmet Seyis, müzakerelerin kopmasının üzücü bir durum olduğunu belirterek, tüm Kıbrıslıların bu süreçte çözüm isteğini ortaya koyarak gerek değişime gerekse görüşmelerin başlamasına destek vermesi gerektiğini belirtti. Seyis, biran önce görüşmelerin yeniden başlaması gerektiğini söyleyerek, hidrokarbon yataklarının bahane ederek Kıbrıs’ta gerginlik yaratılmasının kabul edilebilir bir durum olmadığını ifade etti. Türkiye gemilerinin bölgede dolaşmasının doğru olmadığını söyleyen Seyis, biran önce gerginliğin sonlandırılarak görüşmelerin başlaması gerektiğini kaydetti. Mehmet Seyis, Kıbrıslıların bu süreçte çözüm isteğini ortaya koyarak gerek değişime gerekse görüşmelerin başlamasına destek verilmesi gerektiğini yineledi.

Bu haber toplam 2208 defa okunmuştur