1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Müzakerelerde kriz, UBP’de kriz... Ara seçimde “kılıçlar”
Müzakerelerde kriz, UBP’de kriz... Ara seçimde “kılıçlar”

Müzakerelerde kriz, UBP’de kriz... Ara seçimde “kılıçlar”

2010 yılının yaz ve bahar ayları da krizlerin gölgesinde geçti, hem siyaset hem de hava sıcaktı... Tek başına hükümet kalabilmek için DP’den transfere yönelen UBP liderliği iç siyaseti ısıttı.

A+A-

Başlamadan biten Eroğlu-Hristofyas müzakere sürecinde yaşananlar da da 2010 yazının açmazları arasında yer aldı. Yavaş yavaş Eroğlu-Küçük kavgası da su yüzüne bu dönemde çıkmaya başladı. Eroğlu’ndan sonra “Başbakan” olan Küçük, Eroğlu’ndan kalan bürokratları temizlemeye başladı, kriz git gide derinleşmeye başladı. Ara seçimde Eroğlu’nun kızı Resmiye Canaltay’ın az farkla vekil seçilememesi de UBP’deki kavgayı ateşledi...

Mert ÖZDAĞ

İşte 2010 yazında Saray gündemi:  

28 HAZİRAN 2010…CANALTAY: KILIÇLAR ÇEKİLDİ… 
Ara seçim… Seçimi 2 oyla kaybeden Resmiye Canaltay ‘esti yağdı’. Canaltay, parti içi ve parti dışı engellemeler olduğunu ve bir hesaplaşma yaşandığını belirterek, “Tüm kılıçlar çekildi” dedi.

7 TEMMUZ 2010… EROĞLU'NUN KIZI MECLİSE GİREMEDİ… 
Yüksek Seçim Kurulu, itiraza konu olan 131 numaralı  sandıktaki 19 geçersiz oyu inceledi, bu oyların geçersiz  olduğunu oybirliğiyle onayladı. Böylece Resmiye Canaltay’ın milletvekili olamadığı resmen ilan edildi. Sokaktaki tabirle “Eroğlu’nun kızı Meclis’e giremedi”...

22 TEMMUZ 2010… KOOP'TA İLK KAVGA: 'KURULTAY' KRİZİ…
Kooperatif Merkez Bankası Eski Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Eski Başkanı Tuncer Arifoğlu, bir süre önce Başbakan İrsen Küçük tarafından görevinden alınması ile ilgili “başbakanla aynı partideyiz ama ayrı kulvardayız” dedi. Göreve Derviş Eroğlu tarafından atanan ve KANAL SİM’den Baykan Gürses Özdağ’ın programına konuk olarak görüşlerini açıklayan Tuncer Arifoğlu görevden alınmasının kasımda yapılacak olan UBP kurultayına yönelik olduğunu belirterek, görevden alınmasının “siyasi” olduğunu belirtti.

3 AĞUSTOS 2010… EROĞLU: EYLEMLER HOŞ DEĞİL…  
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs müzakereleriyle ilgili bilgi vermek ve güncel gelişmeler ile hükümetin aldığı tedbirleri görüşmek üzere Bakanlar Kurulu toplantısına katıldı. Basın odasına gelişinde, “Bu salonu özledim” diyen Eroğlu, meclis önündeki eylemleri işaret ederek “İşgal etmeye kalkar ve polisimizi yaralayıcı hareketler içine girerseniz bana göre hoş olmaz” dedi.

11 AĞUSTOS 2010… UBP VEKİLBORSASI....
UBP ‘tek başına hükümet’te kalmak için siyasi transferlere yöneldi. DP'den istifa söylemleri gündeme geldi.

12 AĞUSTOS 2010… DP'DE İSTİFA DEPREMİ…  
DP'den istifalar gündemde… UBP “istifalardan haberimiz yok” rolünde!.. DP şaşkın, Serdar Denktaş öfkeli... İstifa eden Hasipoğlu ve Tancer, kendilerini “piyon” gibi hissettiğini anlatıyor. Siyasi pazarlıklar, hükümet senaryoları, kurultay hesapları arasında, yurttaş kendi derdine yanıyor.
Denktaş: UBP tabanı bunu hazmedecek mi, göreceğiz.
Küçük: “Çoğunluğa dayalı hükümet kurulacak”
Hasipoğlu: “Serdar Denktaş Disiplin Kurulu’na verilmeli”
Tancer: “Ben zaten, siyasete UBP’de başlamıştım”

16 AĞUSTOS 2010…EROĞLU'NA TEPKİLER… 
Soyer: “Tüm seçim döneminde başta Emekli Mücahitler Derneği ve diğer emekli kuruluşları olmak üzere gazetelere paralı ilan vererek kendisini destekleyen tüm insanlara verdiği boş vaatleri, Cumhurbaşkanı olduktan sonra da sürdürdü ve Anayasa Mahkemesine sorma ihtiyacı dahi hissetmeden imzaladı. Böyle kaypak ve ikiyüzlü politikalarla hiçbir çare getirilemez”

20 EYLÜL 2010… UBP'YE İKİ VEKİL…  
Beklenen gerçekleşti, Hasipoğlu ve Tancer UBP’ye transfer oldu…  UBP 26’yı buldu!  Küçük: “Transfer tanımlamasını kesinlikle ret ediyoruz, böyle bir çalışma yoktur. Arkadaşlarımız zaten eski UBP’lidir”…  Hasipoğlu: “Serdar Denktaş, söylediği bir şeyi ertesi gün değiştirir, Cumhurbaşkanlığında yapılan toplantıları haber vermezdi, bizi dinlemezdi”… Tancer: “Ben muhafazakar sağ görüşlü birisi olarak, benim orda sosyalistler içerisinde bulunmam uygun olmuyordu… Belki neden budur”

27 EYLÜL 2010…  TÖRE: TÜRKİYE’YE BAĞLANALIM
Sendikal Platform Eroğlu ve Küçük’ten nasıl bir çözüm istediklerini halka açıklamalarını istedi: Çözüm şekliniz entegrasyon mu? Sendikal Platform, Tarım Bakanı Zorlu Töre’nin “Hatay modeli entegrasyon” söylemine tepki göstererek protesto etti ve Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Başbakan İrsen Küçük’ü Kıbrıs konusunda benimsedikleri çözüm şeklini tüm gerçekleriyle topluma bir kere daha açıklamaya çağırdı.

28 EYLÜL 2010…  EROĞLU, “UBP GENEL BAŞKANI” GİBİ... 
“UBP’nin böyle bir politikası yoktur!”  Töre’nin Kıbrıs ile ilgili Hatay örneğini verdiği açıklamasıyla ilgili sorusunu yanıtında Eroğlu , “Sayın Bakan, kendi görüşlerini ortaya koydu. Ulusal Birlik Partisi’nin böyle bir politikası yoktur” dedi.

8 EKİM 2010… ÖKE'NİN ÖLÜMÜ… 
Kanser hastalığına yakalanan ve hastalığının son günlerinde üçlü kararname ile görevden alınan Kamu Hizmeti Komisyonu eski Sınav İşleri Müdürü Mehmet Öke hayatını kaybetti. Öke’ye son günlerinde görevden alınma üzüntüsünü yaşatan hükümete Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanı Çetin Uğural’dan sert tepki vardı: “Hastalığının en hassas aşamasında kendisine layık görülen partizanlığa lanet olsun”

13 EKİM 2010…  BARİKAT AÇILIŞINA SADECE UBP DAVETLİ…
Yeşilırmak Barikatı’nın açılış törenine UBP’li bakanlar dışında hiçbir sivil toplum örgütü temsilcisi ve siyasi parti başkanının davet edilmemesi krize neden oldu. Özellikle barikatın açılması için büyük  çaba gösteren 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali  Talat’ın da davet almaması tepki topladı.

14 EKİM 2010… EROĞLU TERLEDİ…
Kuzey Kıbrıs ile Güney Kıbrıs arasındaki yedinci geçiş kapısı olan Yeşilırmak Barikatı ‘sönük’ bir törenle açıldı. ‘Davet krizinin’ gölgesinde kalan törene 20 kişilik davetli topluluğu katıldı...
YENİDÜZEN: Sayın Eroğlu 2. Cumhurbaşkanı Talat’ın davet edilmemesi ile ilgili sizin görüşünüz ne? Bekliyor muydunuz Sayın Talat’ın bugün burada olmasını?”
Derviş Eroğlu: “Bak kardeşim… Konuyu saptırmayalım!”

17 EKİM 2010… AKADEMİSYENLER SÜREÇTEN ENDİŞELİ… 
İki toplumdan aydınların oluşturduğu ‘Kıbrıs Akademik Diyalog-Çalışma Grubu’ müzakereleri yorumladı, önemli uyarılar yaptı: “Çözüm sürecinin çok yavaş ilerlemesi sonucunda, görüşmelerin başladığı
2008 yılında yakalanılan momentumun yitirilmiş olmasıyla ilgili derin endişeleri ifade ederiz

29 EKİM 2010… DOWNER ÇABALIYOR AMA…
BM Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, Cumhurbaşkanı Eroğlu ile görüştü, üçlü görüşmeye dair ipuçları verdi: “Üçlü görüşmenin tarihi yakın bir gelecekte belli olacak” / “Genel Sekreter sürece hız kazandırmak istiyor”
Eroğlu: “Kıbrıs Türk Halkının anlaşmaya evet demesi için canla başla çalışacağız”

30 EKİM 2010… HRİSTOFYAS 'TOPRAK' İSTEDİ…   
BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile Kıbrıslı Rum lider Dimitris Hristofyas ve Kıbrıslı Türk lider Derviş Eroğlu arasında New York’ta yapılacak görüşmenin tarihi belli oldu. Görüşmenin 18 Kasım’da yapılacağı açıklandı. Hristofyas, mülkiyet konusuyla “tamamen ilişkili olduğunu” öne sürdüğü toprak konusunun görüşülmesini talep edeceğini duyurdu.

(YARIN DEVAM EDECEK)

Bu haber toplam 2540 defa okunmuştur