1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. MÜZAKERELERDE KRİZ!
MÜZAKERELERDE KRİZ!

MÜZAKERELERDE KRİZ!

Anastasiadis’in, Türk tarafının ısrarı üzerine ayağa kalkarak, daha yüksek bir hitapla konuşmaya başladığı söylenirken bu sırada müzakerenin koptuğu kaydedildi. Kıbrıslı Rum liderin masaya gözlüklerini fırlatarak binayı terk etmesi müzakereleri kopma nokt

A+A-

Kıbrıs müzakereleri kilitlendi. Dünkü liderler görüşmesinde gergin anlar yaşandı, Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis öfkelenerek görüşme masasını terk etti.  Kimi kaynaklar Nikos Anastasiadis’in sinirlerine hakim olamadığını ve masaya gözlüklerini fırlattığını da bildirdi.

Mert ÖZDAĞ

Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm bulunmasını amaçlayan Kıbrıs müzakereleri kilitlendi. Dünkü liderler görüşmesinde gergin anlar yaşandı, Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis öfkelenerek görüşme masasını terk etti.  Kimi kaynaklar Nikos Anastasiadis’in sinirlerine hakim olamadığını ve masaya gözlüklerini fırlattığını da bildirdi.

Dünkü liderler görüşmesinde iki taraf arasında daha önce varılan mutabakatlar gündeme geldi. Türk tarafı daha önceki görüşme süreçleri 'Talat-Hristofyas' ve 'Eroğlu-Hristofyas' dönemlerinde varılan mutabakatların kabul edilmesine ilişkin bazı öneriler masaya koydu. Bazı çıkış yolları bulmayı amaçlayan bu önerilerin ne olduğu öğrenilemezken Kıbrıslı Rum liderin ısrarla eski mutabakatları kabul etmeme yönünde tavır geliştirdiği öğrenildi. Uzun süre devam eden masadaki gerginlik Anastasiadis'in kendi müzakere ekibini masada bırakarak görüşme alanını terk etmesi ile tırmandı. Kimi kaynaklar Kıbrıslı Rum liderin masayı terk ettiği sırada “gözlüklerini çıkararak masaya savurduğunu” belirtti.
Görüşme sırasında Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’in sık sık “masayı terk etme” tehdidinde bulunduğu belirtilirken görüşmelerin tamamen kopma noktasına geldiği söylendi. Yaşanan kriz üzerine BM devreye girdi.

Adım adım gerginlik: Hristofyas uzlaşıları gerdi
Türk lider Derviş Eroğlu'nun masada Kıbrıs Rum Yönetimi Eski Lideri Dimitris Hristofyas dönemi ve Hristofyas ile 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat dönemlerini anımsatması ile ortam gerildi.
Eroğlu ve ekibi eski uzlaşıların “göz ardı edilmemesini” istemesi üzerine Kıbrıs Rum liderin gerildiği söylendi.
Kıbrıs Türk tarafının özelikle Hristofyas’la varılan yakınlaşmaların yok sayılamayacağını ifade etmesinin ardından sinirlenen Kıbrıslı Rum Lider Anastasiadis, bu uzlaşılar arasında bazı seçimler yaptığını ve bazılarını kabul ettiğini, tümünü kabul etmediği belirtti.

Türk tarafı: Büyük emek, göz ardı edilmesin
Kıbrıs Türk tarafı ise bu yanıtın ardından “yakınlaşmaların ortaya konulmasında büyük emek verildiğini ve bunların yok sayılamayacağını” öne sürmesi ile masanın oldukça gerildiği bildirildi.
Anastasiadis’in, Türk tarafının ısrarı üzerine ayağa kalkarak, daha yüksek bir hitapla konuşmaya başladığı söylenirken bu sırada müzakerenin koptuğu kaydedildi.

3 sigara içti sonra, terk etti
Çok fazla sinirlendiğini masadakilere aktaran Anastasiadis’in “sigara molası” istediği belirtilirken
“3 sigaralık” aradan sonra önce gözlüğünü masaya fırlattığı daha sonra da müzakere masasındaki evraklarını toplayarak binadan ayrıldığı ifade edildi.
Yaşanan bu gerginlikten önce BM nezdinde uzlaşıya varan liderlerin bir sonraki aşamaya 2 Eylül’de geçilmesi konusunda mutabakata vardıkları açıklanmıştı.
-----------------------------------------


BM liderlerin görüşmesiyle ilgili açıklama yaptı…
“Tüm konularda öneri sunmayı tamamladılar”

Birleşmiş Milletler (BM), Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in dünkü görüşmesiyle ilgili açıklama yaptı.

BM’nin Kıbrıs’taki İyi Niyet Misyonu’ndan yapılan yazılı açıklamada, iki liderin, Kayıp Şahıslar Komitesi Antropoloji Laboratuarı’na yaptıkları ziyaretin ardından, Birleşmiş Milletler kontrolündeki ara bölgede bir araya geldiği ifade edildi.

Açıklamaya göre liderler, tarafların Kıbrıs sorunu ile ilgili tüm konularda öneri sunmayı tamamlandığı konusunda görüş birliğine vardı.

BM’nin açıklamasına göre liderler toplantıda, güven artırıcı önlemler ve metodoloji üzerine görüş alışverişinde bulundu.

Liderler, 2 Eylül’de yapacakları bir sonraki görüşme öncesi müzakerecilerin, ilgili konularda anlaşmaya varılması için görüşmelere devam etmesi talimatı verdi.

Bu haber toplam 2499 defa okunmuştur