1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. “Müzakereler kaldığı yerden devam etmeli”
“Müzakereler kaldığı yerden devam etmeli”

“Müzakereler kaldığı yerden devam etmeli”

Sonüstün, “19 Nisan’dan sonra yeniden başlayacak olan müzakerelerin, sonuç alıcı olması için daha önce üzerinde uzlaşılan konuların kabul edilmesinin ve müzakerelerin kaldığı yerden devam etmesi şart”

A+A-

Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Dışilişkiler Sekreteri Salih Sonüstün, “19 Nisan’dan sonra yeniden başlayacak olan müzakerelerin, sonuç alıcı olması için daha önce üzerinde uzlaşılan konuların kabul edilmesinin ve müzakerelerin kaldığı yerden devam etmesinin şart olduğunu” belirtti.

BKP Basın Bürosu aracılığıyla yazılı bir açıklama yapan Sonüstün, Hristofyas-Talat döneminde üzerinde uzlaşıya varılan konuların kabul edilmesi ve 11 Şubat Ortak Metni’nin yeniden teyit edilmesi ile kısa zamanda erken çözüme ulaşmanın mümkün olabileceğini ifade etti.

Sonüstün, “Birçok konuda uzlaşıya varılmıştır. Çözüm şekli ve zemini konusunda mutabakat bulunmaktadır. Bunun yanında varılacak çözüm çerçevesi BM Parametrelerince çizilmiştir. Geriye siyasi irade ve kararlılık kalmaktadır” ifadelerine yer verdi.

Kıbrıs sorunuyla ilgili gelişmelerde ve çözüm sürecinde Kıbrıslı Türklerin özne olacağı yeni bir anlayışa ihtiyaç duyulduğunu belirten Sonüstün, erken zamanda sonuca ulaşabilmek için “alışılmış kalıpların ve yöntemlerin dışına çıkılmasının şart olduğunu” kaydetti.

“Bugüne kadar sonuç vermeyen müzakere yönteminin dışına çıkılarak, güven arttırıcı önlemlerin müzakere süreciyle paralel şekilde hayata geçirilmesi gerekiyor” diyen Sonüstün, güven arttırıcı önlemleri müzakere sürecine hapsetmenin “statükocu yaklaşımlar” olduğunu, müzakere süreciyle paralel bir şekilde hayata geçirilmesinin, toplumlararası güvenle birlikte federal kültürün gelişmesini belirtti. TAK

 

Bu haber toplam 1166 defa okunmuştur