1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Müzakereci Ergün Olgun'dan basın toplantısı...
Müzakereci Ergün Olgundan basın toplantısı...

Müzakereci Ergün Olgun'dan basın toplantısı...

“Siyasi eşitlik temelinde adımlar atılmasına ihtiyaç var...”

A+A-

Müzakereci Ergün Olgun, bir antlaşmaya ulaşmak için Kıbrıs Rum tarafının bir yol haritası niteliğinde olan “ortak açıklamaya” bağlı kalması gerektiğini belirtti, toprak konusunun müzakerelerde en son görüşülecek başlık olduğuna dikkat çekti.

Ortak açıklamada yer alan yetki paylaşımına uyumlu olarak Kıbrıs Rum tarafının tek taraflı adım atmaktan vaz geçmesi gerektiğini belirten Olgun, Kıbrıs Rum tarafının atacağı her tek taraflı adıma karşılık Türk tarafının da adım atmak zorunda olduğunu belirtti.

Müzakereci Ergün Olgun dün düzenlenen basın toplantısında müzakerelerle ilgili son gelişmeleri anlattı. Basın toplantısında müzakere heyeti mensupları da yer aldı.

2015 temennisi

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ, basın toplantısının başında yaptığı konuşmada, Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in Türkiye’ye ait sismik araştırma gemisinin, KKTC ile yapılan antlaşma altında Kıbrıs açıklarında araştırma başlatmasını gerekçe göstererek müzakerelerden çekilmesiyle Ekim ayında durağan bir döneme giren müzakere sürecini, Kıbrıs Türk tarafı olarak “yolun sonu” olarak değerlendirmediklerini ifade etti.
Kıbrıs Türk tarafının 2015’de çözüm bulunması temennisi içerisinde olduğunu belirten Ertuğ, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin müzakere sürecinin Kıbrıs’ta bir çözüm bulunması için son şans olduğunu ve Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun ise Kıbrıs Türklerinin bir çözüm için 46 yıl daha bekletilmesinin beklenmemesi gerektiği yöndeki ifadelerini anımsatarak, Kıbrıs Rum tarafına ön koşulsuz olarak müzakere masasına dönme çağrısını yeniledi.

Her yerde yorgunluk

Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlar arasında normal olmayan ilişkinin işbirliğine dönüştürülmesi gerektiğini belirten Olgun, işbirliğine dönüştürme sürecinin “kabak tadı vermeye başladığını” ve her yerde bir yorgunluk” yarattığını belirtti.


Müzakereler başlayabilir

Kıbrıs Türk tarafı adına Türkiye’nin ilan ettiği Navtex çerçevesinde çalışma yürüten Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemisinin araştırmalarını tamamlamak üzere olduğunu, bunun yanında teknik gerekçelerle Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından yaptırılan araştıma çalışmalarının da durma olasılığının bulunduğunu kaydeden Olgun, “Böyle bir fırsat varsa, tarafların duraksama dönemi olacaksa Kıbrıs Türk tarafı bunu sağlıklı değerlendirip, ön şartsız müzakere masasına dönülmesinin sağlanması çabası içerisindedir” dedi.

Sorunlar

Çözüm sürecindeki sorunlarla ilgili olarak Ergün Olgun, “Hidrokarbon konusu ele alınıp, bir sonuca bağlanıncaya kadar, her iki taraf da kendi poziyonlarını muhakak ki devam ettirir. Öyle bir noktadayız” dedi.
Ergün Olgun, Kıbrıs Rum Yönetimi’nin 9’uncu parselde çalışmalarını durdurmasından sonra başka bir parselde arama çalışması başlatma yı planladığı veya planlamadığı noktasında bir bilgi sahibi olmadıklarını ifade etti.

Bütünlük

Dışişleri Bakanlığı ile de istişare içerisinde olduklarını, Müzakere Heyeti’nin İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile de görüştüğünü belirten Olgun, hedeflenen antlaşmaya ulaşılmasında Kıbrıs Türk tarafından bütünlüğünün son derece önemli olduğunu söyledi.


İşbirliği

İki toplum arasında kültürel miras ve adadaki çatışmalar sonrası kayıp ilan edilenlerin bulunması yönünde işbirliğinin yapıldığını belirten Olgun, hidrokarbon alanında da işbirliğinin neden yapılamadığını sorguladı.


“Roaming, egemenlik anlayışına tosladı”

Roaming, radyo frekansları gibi güven artırıcı konularla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Müsteşarı Hasan Güngör, roaming konusu, radyo ve televizyon frekansaları gibi konuların görüşüldüğünü ancak bu konuların Kıbrıs Rum Yönetimi’nin egemenlik anlayışına tosladığını ifade etti.
Güngör, Kıbrıs Rum Yönetimi’nin bir yerde “bizim egemenlik anlayışımıza aykırıdır” ifadeleriyle sürecin ilerlemesini engellendiğini kaydetti.
Günlük zorlukların aşılması için oluşturulan iki toplumlu teknik komitelerin arzu edilen performansta olmadığını belirten Güngör, yeni yılda yeni bir strateji belirleme düşünceleri bulunduğunu ifade etti.

Dünya Bankası’nın rapor hazırlaması önerisi

Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri’nin, Kıbrıs Türk tarafının hidrokarbon kaynakları konusunda komisyon kurulması önerisi karşısında, Dünya Bankası’nın rapor hazırlaması önerisinin sorulması üzerine Olgun, önerinin Hidrokarbon konusunu öteleme niyetiyle yapıldığını, Hidrokarbon konusunun iki tarafın görüşerek çözeceği bir sorun olduğunu söyledi.

Toprak konusu

Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından bir anlaşma için talep ettiği köylerin basında yer almasıyla ilgili olarak ise Olgun, toprağın müzakere masasına en son ele alınacak konulardan olduğunu belirtti. Müzakerelerin yeniden başlaması durumunda birinci gündem maddesinin yetki paylaşımı ve mülkiyet olacağını, toprak konusunda Kıbrıs Türk tarafının, en az sayıda insanın göç etmek sorunda kalacağı “minimum ölçüde toprak iadesini” öngördüğünü ifade eden Olgun, yüzde 29 artıya “yakın bir noktada” olunduğunu bunun kendi görüşü olduğunu söyledi. Kıbrıs Türk tarafının yaklaşımının en az insanı göç etme zorunda bırakacak şekilde toprak ayarlaması yapılması yönünde olduğunu belirten Olgun, Talat döneminde yapılan öneriden farklı bir öneri yapılmadığını bunun da kriterler bazında olduğunu söyledi. Müzakere Heyeti üyelerinden Güneş Onar ise Kıbrıs Türk tarafının toprak ayarlaması konusunda rakam ve harita görüşmediklerini, toprak ayarlamasıyla ilgili kriterlerin Temmuz 2011’de Cenevre’de ele alındığını anlattı.

Bu haber toplam 1641 defa okunmuştur