1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Mutluyuz… Güneye geçiş yolu da sağlanmalı”
“Mutluyuz… Güneye geçiş yolu da sağlanmalı”

“Mutluyuz… Güneye geçiş yolu da sağlanmalı”

Tam 43 yıl "askeri kontrolden geçerek” evlerine ulaşan Lurucina köylüleri, YENİDÜZEN’e konuştu

A+A-

Didem MENTEŞ

Tam 43 yıl "askeri kontrolden geçerek” evlerine ulaşan Akıncılar (Lurucina) köylüleri, artık kontrole tabi tutulmadan köye girişi-çıkış yapılmasından memnuniyet duyarken, yol mesafesinde bir değişim yaşanmadığını dile getirdi.

Ercan Havaalanı projesi kapsamında yolun uzatıldığını söyleyen Akıncılar halkı, “Mesafede bir değişim olmadı. Talep edilen 10 dakikalık yol mesafesiydi. Keşke o yolu açsalar da daha kısa gidip gelsek. Kontrollü geçişin kalkmasından mutluyuz” noktasında birleşti. 

“Güneye geçiş de sağlanmalı”

Yeni yol nedeniyle mutlu olduklarını ancak 43 yıl önce bu uygulamanın hayata geçmesi gerektiğine işaret eden Akıncılar halkı, binlerce insanın köyden göç ettiğini, nüfusun azaldığını bu uygulamayla kiminin köye geri dönebileceğini ifade etti. Bu yolun ardından köy ile güney arasında da yasal geçişin sağlanması gerektiğini belirten Akıncılılar, köyün kalkınması için bunun önemli olduğunu aktardı.

KKTC ve TC vatandaşlarına serbest geçiş hakkının, Kıbrıslı Rumlara da verilmesi gerektiği noktasında birleşen köy sakinleri, “Kıbrıslı Rumlar polis karakoluna bilgi vermeden geçmesi gerekir. Bu köyün kalkınması için güneye gidiş geliş sağlanırsa daha çok Kıbrıslı Rum gelecek” dedi.

Barbaros: Kazanılan bir özgürlük

YENİDÜZEN’e konuşan Akıncılar Belediyesi Başkanı Hasan Barbaros ise yeni yolun açılışıyla kontrollü geçişlerin kalkmasından dolayı büyük mutluluk yaşadıklarını belirterek, uzun mücadeleler sonrası kazanılan bir özgürlük olduğunu vurguladı.

“Bu yolun çok mücadelesini verdik, nihayet kavuştuk” diyen Barbaros, özellikle de İngiltere ve diğer ülkelerde yaşayıp KKTC kimliği olmayan ve köye giremeyen Lurucinalıların artık köye girebileceklerinden dolayı büyük sevinç duyduklarını ifade etti.  


 

Akıncılar Belediyesi Başkanı Hasan Barbaros:
“Mücadeleler sonrası kazanılan bir özgürlük…”

Yeni yolun açılışıyla kontrollü geçişlerin kalmasından dolayı büyük mutluluk duyan Akıncılar Belediyesi Başkanı Hasan Barbaros, uzun mücadeleler sonrası kazanılan bir özgürlük olduğunu dile getirdi.

YENİDÜZEN’e konuşan Hasan Barbaros, üçüncü ülke vatandaşlarının yol üzerinde herhangi bir kontrole tabi tutulmayacağını sadece Akıncılar Polis Karakolu’na bilgi vermeleri gerektiğini söyledi. Barbaros, bu uygulamanın Lurucina Panayırı gerçekleşirken yapılmaması için yetkili mercilerden rica da bulunduğunu belirterek, dün panayıra gelen Kıbrıslı Rumlar ve üçüncü ülke vatandaşlarının bildirim yapmadan geldiğini ifade etti.

“Bu yolun çok mücadelesini verdik, nihayet kavuştuk” diyen Barbaros, özellikle de İngiltere ve diğer ülkelerde yaşayıp KKTC kimliği olmayan ve köye giremeyen Lurucinalıların artık köye girebileceklerinden dolayı büyük sevinç duyduklarını ifade etti.  

Barbaros, “Yalnız yolla kalmayacağız diğer sıkıntılarımızın da üzerine gidip, onların da aşılmasını sağlayacağız. Çünkü Lurucina bir tanedir, Akıncılar bir tanedir başka da yoktur” dedi.

Yol açılışından bir gün sonra bazı Kıbrıslı Rumların köye girişinin asker tarafından izin verilmediği yönündeki bazı haberlerin de doğru olmadığını söyleyen Barbaros, “Sınır bölgelere, askeri birliklere yanaşılmadıkça herhangi bir sıkıntı yok” dedi.


Akıncılar halkı ne dedi?  Akıncılar halkı ne dedi?

Osman Tamsarı (Muhtar):

“43 yıl aradan sonra kontrollerin kaldırılması çok güzel bir olaydır. Tabi açılış yapılırken Cumhurbaşkanı’ndan söz edilememesi beni üzmüştür. Eminim ki Cumhurbaşkanının büyük katkıları olmuştur. Bunun yanında Güneye yasal geçişin de sağlanması gerekirdi. Bu çok daha önemlidir. Güneydeki insanlar daha yakından daha çok buraya rağbet edecektir. Ancak bu durumda güneyden pek insan geleceğine emin değilim. Çünkü 2-3 km uzakta yaşayan biri, 40 km uzaktaki kapıdan geçip bu köye gelecek. Biraz akılıca bir durum değildir. Yasal bir kapının açılması gereklidir”

Hüseyin Gürşan:

“Ercan Havaalanı büyümesi münasebetiyle Lurucina da askerin kontrol noktasından geçmeyerek, köye giriş yapılmasını gerçekleştirdi. Kıbrıs’ın kuzeyine ne kadar yakınlaştık bilemem ama herhalde bir rahatlama olmuştur. Kıbrıslı Rumların ise köye geldikleri zaman polise gidip, biz geldik diye bilgi vermeleri şeklinde yapılan uygulama yanlıştır. Burası KKTC’nin sınırları içinde bir yerdir ve herkes Karpaz’a gittiği gibi Akıncılara da gelmelidir. Bu bir başlangıçtır, inşallah ilerleyen zamanlarda daha da müzakere edilerek, gerekli makamlarla bu rahatlayacaktır. Yolumuzun açılması iyi oldu. İngiltere’den ya da dünyanın diğer ülkelerinden gelen akrabalarımız, daha önce köye girebilmek için izne tabiydiler. Oradaki nöbetçinin psikolojik durumuna bu iş bakardı. Şuanda öyle bir şey yok. Ama bu köyün kurtuluşu tamamen Kıbrıs meselesinin çözümüne bağladır.”

Murat Akınlı:

“Yeni yolun yapımı ve askerin kontrolünün kalkmasıyla bizim için çok şey değişecek. Çünkü 43 yıldır askeri bölgelerden giriş çıkış yaptığımız için sıkıntı içerisindeydik. Biz rahat gidip gelmek isterdik. Askerde kendine göre tedbir aldığı için bizde kontrolden geçmek zorunda kalırdık ve bu da bize büyük bir sıkıntı yaratırdı. Yalnız şimdi yeni yol açılmasıyla insanlar daha fazla gelip gidecek. Bizim insanımız pek fazla sıkıya gelmez. Ama bu şekilde olduğunda rahatlıkla gelip gidecekler. Dün Girne’den tanımadığımız insanlar ve hatta 1-2 tane Rum gelerek, ziyaret etti. İnsan var ki Kıbrıslı olup hala daha Akıncılar köyüne hiç gelmedi. Bizim için büyük bir avantajdır.”

Erol Paşa:

“Yolumuz gecikmeli oldu ama güzel oldu. Köy olarak mağdur durumdaydık. Bu köy en büyük Türk köyüydü. 5- 6 bin nüfus vardı. İngiltere’de başta olmak üzere binlerce köylümüz var. Binlerce insan göç etti. Diğer ülkelerden gelen köylülerimiz için kontrol olmadan geçmesi iyi olacak. Bir yol sorunuyla bu iş bitmez. Bundan sonra katkılar devam etmelidir. Güneye geçiş noktası açılırsa köye iyi bir katkısı olur. Buradan Ercan Havaalanı kullanarak giden çok Rum var. 200 metre Rum köyü var. Buradan ir yol açılsa çok iyi olacak. Biz eski yolumuzdan 13 dakikada Lefkoşa’ya ve Larnaka’ya giderdik. Açılırsa daha hızlı gideceğiz”

Hasan Türk:

“1958’de köyden kaçak Kıbrıslı Rumlar köye gelmek ister. Yol açılınca gelmeye başladılar. Biz yolun açılmasından dolayı çok memnunuz. Kıbrıslı Rumlar polis karakoluna giderek, nere ya da kime geldiğiniz bildirecek. Artık rahat gelecekler”   

Ramadan Pars:

“43 yıl sonra kontrollü geçişlerin kaldırılarak, serbestçe geçmek güzel bir iş oldu. Bu gibi panayırlarla da Kıbrıslı Rumlarla karışmamız barış için iyi oldu. Yol geniş alınarak yapıldı. Rampalar kalktığı için en azından 15 dakika daha az giden. Güneye geçiş yolu açılırsa daha iyi olacak. Hem bizim için hem de Kıbrıslı Rumlar için iyi olacak. Özellikle köyde restoranı olanlar için iyi gelişme olacak. Tabi bu iş 30 sene evvel olsaydı İngiltere’den gelenler yerleşecekti”

Osman Ağdıran:

“Yeni yol için çok geç kalındı, keşke yıllar önce yapsalardı da bu çileyi çekmeseydik. Biz köyümüzden kopmadık, devamlı gittik geldik. Kıbrıs meselesi bir gün biter de bu köy ayakta durursa, geri gelecek olanlar var. Onlar gelirse köyümüz daha çok canlanacak. Gerek yurt dışından gerek civar bölgelerde oturanlar gelip buraya yerleşecekler.  Kıbrıslı Rumların karakola bildirip köye girdiklerinde ne olacak. Bildirmeseler de olur. Biz gideriz onlara da Lurucina’nın ne farkı vardır? Hiç fark etmez. Lefkoşa’dan Akıncılara 11 mil var, 11 mil 10 dakikalık yoldur. Keşke o yolu açsalar. İki toplum anlaşsa da o yolu açsalar bu insanlara eziyet çektirmeselerdi. Keşke yolu açsalar da Lefkoşa’ya ve İskele’ye daha rahat gidip gelsek. Eskiden buradan çıktığımız zaman 7 dakikada Çağlayan’da Gençlik Gücü Kulübü’nün yanında olurduk. Buradan da İskele’ye Hurmalı Plajı’na 10 dakikada varırdık. Keşke geriye dönüş olabilse…”

Osman Kaya:

“Asker kontrol yapardı ama şimdi bu kalktı ve insanların seyahat etmesi çok daha kolay olacak. Bu durumdan dolayı köye geri dönüş yapacak olan köylüler bulunmaktadır. Bu yolun açılması köy için çok büyük avantaj oldu. Geriye dönüşler için de çok büyük avantaj oldu. Köyde eskiden Kıbrıslı Rumlar da vardı. Onlar da ziyaret için gelmeleri uygun olacak. Güneye kapı açılırsa köyün kalkınmasına muhakka katkısı olur”     

Soner Kansel:

“Yolun mesafesinden bir farklılık yok. Askerin denetiminden çıkması çok iyi oldu. Çıkar giderdin asker seni yoklardı, canının sıkılırdı. Bin kat daha iyi oldu. Kıbrıslı Rumların karakola bildirip köye girmesi doğru bir şey değildir, ben buna karşıyım. Zaman içerisinde bu da aşılacak diye düşünürüm. Güneye geçiş yolu yapılması daha uygun olacak. Rum ile köyün arası 500 metredir. İnsanlar gidecek  izin alsın da gelsin. Biz barış şarkıları duymak isteriz”

Hüseyin Şarman:

“Yol kısalmadı çok farkı olmadı. 43 yıl sonra bu yol oldu da ne oldu? Köy veran oldu, yıkıldı insanları da köyü de parçaladılar. Köyün yarsını sürüklediler attılar Akdoğan’a yarsını da dağıttılar. Ben 26 yaşında Akdoğan’a göç etti ama pişmanım. 1960’ta 50- 60 Kıbrıslı Rum aile vardı. Ben onların o kadar uzun yolu aşıp da geleceklerini sanmıyorum.     

Veli Takkan:

“Ben Alsancak’ta kalırım. Benim için yeni yol iyi oldu. Köye gelip ihtiyarın evini yıkıp yeni yapacağım. Ne saat istersem gelip gideceğim. Daha evvel 00:00’den sonra gelip gidemezdin. Kıbrıslı Rumların köye geldikleri zaman plaklarını yazdırıp, köye girmelerine yönelik uygulama yanlıştır.  

Bu haber toplam 3257 defa okunmuştur
Etiketler : ,