1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Mutluluğu sağlıklı yaşamla çağırmaya ne dersiniz?
Mutluluğu sağlıklı yaşamla çağırmaya ne dersiniz?

Mutluluğu sağlıklı yaşamla çağırmaya ne dersiniz?

Sağlıklı yaşam adına organize olabilmek ve bireyin kendi içinde bir bütünlük sağlayabilmesi de çok önemlidir...

A+A-

Dilara Topcan

İnsan mutluluğu nerede arar? Ya da aramasına gerek var mıdır yoksa insan kendi mutluluğunu kendisi yaratabilir mi dersiniz? Cevap ‘tabii ki yaratabilir’ olmalıdır… Hatta belki de yaşamdaki en müthiş şeylerden bir tanesi de mutluluğu dışımızda değil kendi içimizde aramamız gerektiğinin farkına varmaktır. Peki mutluluğa kavuşmak konusunda sağlıklı yaşamın rolü ne olabilir dersiniz?

PROGRAMLI YAŞAYIN, ORGANİZE OLUN!

Sağlıklı yaşam adına organize olabilmek ve bireyin kendi içinde bir bütünlük sağlayabilmesi de çok önemlidir. Yalnızca bunun başarılabildiği takdirde birey hem kendisine hem de çevresindeki kişilere karşı saygı içerisinde olabilir. Eğer bütünlükten yoksunsak ve her günümüz içerik bakımından doyurucu bir biçimde akamıyorsa, bir şeyleri yanlış yapıyoruz demektir. Bu arada sakın yanlış anlaşılmasın, burada bahsetmeye çalıştığım şey sürekli olarak sıkıcı bir program ya da spontane yaşamdan uzak bir hayat stili benimsemek değil. Yaşamı organize etmekten ve yapmak istediklerimizi ‘yapamıyor olmak’ yerine organize olarak ‘yapabiliyor olmaktan’ bahsetmeye çalışıyorum. Eğer organize olabilmeyi başarabilirsek sağlıklı beslenmekten spora kadar yaşamımızı daha sağlıklı bir standart düzeyinde sürdürmeyi başarabiliriz.

BAHSETMEZSEK OLMAZ; SPOR!

Ah şu üşengeç hallerimiz… Bir elimizi bile yerinden kaldırmaya tembellenirken konunun yine spora bağlanması birçok kişiyi demoralize etse de şu bir gerçek ki spor yapmak bizi mutlu etmeye yardımcı! Hem de çok! Evet başlarında biraz sıkılsak da zaman içerisinde, yani bedeni spora adapte edince, sporu hayattan çıkarmak da git gide güçleşiyor. Spor derken aşırı vakit alan ve ciddi anlamda bedeni yoran spor çeşitlerinden de bahsetmiyorum. Esasen hareketli olmaktan ve bedeni sağlıklı aralıklarla çalıştırmaktan bahsediyorum. Örneğin haftanın üç günü 45’er dakikadan bile bir hareketlilik halini yaşamınıza katmanız, total mutluluğunuz ve kendinizi daha iyi hissetme haliniz üzerinde de bir hayli olumlu etkiye neden olacaktır.

KAN ŞEKERİNİ DENGEDE TUTUN

Kan şekerini dengede tutmak da  ani zihinsel dalgalanmalar yaşamamak ve dolayısıyla da sık sık mod değişimine de maruz kalmamak adına çok önemli bir faktör. Kan şekeri dengesizliği halsizlik, sinirlilik, baş ağrısı ve depresif ruh hali gibi birçok olumsuz sonuca sebebiyet verebiliyor. Bu nedenle eğer gün içerisinde bu gibi durumlarla karşılaşmamak ve aksine dengeli bir ruh hali içerisinde daha da mutlu hissedebilmek adına kan şekerini dengede tutan bir beslenme programı uygulamanın da önemi büyük.

MUTLULUĞUN BESİNLERİ

Özellikle mutluluğu artırabilmek adına somon, baklagiller, kefir, yoğurt, ceviz, badem gibi besinler de birer harika niteliğinde. Ayrıca tabii ki kararını en doğru şekilde ayarlayabilmek koşuluyla kahve ve bitter çikolata da mutluluk kaynakları arasında yer alıyor...

PARFÜMÜNÜZ İÇ HUZURUNUZ OLSUN!

Aldığınız her nefes huzur koksun… Kısacası içinize çektiğiniz her nefes iç huzurunu artırıyorsa bu sizin için çok önemli bir başarıdır. Bunu ne kadar başarabiliyor olduğunuza bakın çünkü mutluluğun çekirdeği huzurdur. Ne zaman ki iç huzurumuzu artırabilecek şeylerle uğraşmaya başlar ve zihnimizi güzelliklerle doldururuz, o zaman mutluluk bize adeta bir şelale gibi dolu dolu akmaya başlar…

KENDİNİZİ DOLDURUN, YAŞAMINIZ DOLSUN!

Yaşamı dolu dolu yaşayabilmek adına insanın ilk etapta kendisini doldurması, eğitmesi, ışıklandırması şart! Yani yaşamı dolu dolu yaşamak içi boş şeyler ve bireyin kendisine hiçbir şey katmayan, yalnızca zamanını çalan şeylerle uğraşması anlamına gelmiyor. Eğer sağlıklı bir yaşam yoluyla mutluluğa kavuşmak istiyorsanız kendinizi de sağlıklı bilgiler, sağlıklı duygular ve sağlıklı düşüncelerle doldurmanız şart.

RUHUNUZU DİNLEMEYİ DE UNUTMAYIN!

Ruha inanıp inanmıyor olmanız mühim değil, gözümüzü kapattığımız zaman kendimizi büyük bir sessizlikle dinleme halimizi de ruhumuzu dinlemek olarak tanımlayabiliriz. Kısacası kendimizle, zihnimizin dırdırı olmadan başbaşa kalabilmekten bahsediyorum. Belki meditasyon ya da en sevdiğiniz huzur verici bir müzik eşliğinde de pekala ruhunuzu/özünüzü dinleme anları yaratabilirsiniz. Emin olun yalnızca beş dakika boyunca bile kendiniz için ayırdığınız bu dinginlik hali mutluluk da dahil olmak üzere total sağlığınız üzerinde birçok olumlu etkiye neden olacaktır.

Hepimiz için sağlık ve sevgiyle dolu bir hafta olsun. Mutlulukla kalın…

Bu haber toplam 2193 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 324 Sayısı

Adres Kıbrıs 324 Sayısı