1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘Müteahhitler'den 12 kata kadar İZİN TALEBİ
‘Müteahhitler'den 12 kata kadar İZİN TALEBİ

‘Müteahhitler'den 12 kata kadar İZİN TALEBİ

Mağusa-İskele-Yeniboğaziçi Emirnamesi’nin yürürlüğe girmesinin ardından tansiyon yükseldi, tartışmalar alevlendi Müteahhitler Birliği, Hükümete Salı gününe kadar süre tanırken, emirname ile ilgili 13 maddelik önerilerini de ortaya koydu

A+A-

12 KATA KADAR İZİN… Müteahhitlerin talepleri arasında arazi büyüklüğüne göre 12 kata kadar,  Surlariçi’nde ise 8 kata kadar izin verilmesi, Mağusa girişi gölet karşısı ve İskele Boğazı Yarköy yanı yeni gelişim bölgeleri olarak açılması, Maraş’ta anayola temas eden bina yüksekliklerinin artırılması da var…

BAYBARS: İMAR PLANI İÇİN KOLLARI SIVAYALIM… Müteahhitlerin eylem uyarısının ardından BRT’ye konuşan İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars ise, “Emirname yürürlükte, geri adım yok” dedi, müteahhit ve yatırımcılara da “Amacımız planlı şekilde büyümek ise imar planı için kolları sıvayalım, bir an önce harekete geçirelim” çağrısı yaptı.

 

“İMAR PLANI ÇALIŞMALARI EN GEÇ HAZİRAN’A KADAR TAMAMLANMALI”… Halkın katılımı ve onaydan geçmesinin 5 ayı bulacağını bu nedenle imar planı çalışmalarının en geç Haziran ayına kadar tamamlanması gerektiğini belirten Baybars, sivil toplum örgütlerine çalışmalarına temsilci göndermelerini istediklerini aktardı.

 

MADDE MADDE MÜTEAHHİTLERİN TALEPLERİ:

  • Lefkoşa-Mağusa anayolu, Mağusa girişi gölet karşısı ve İskele Boğazı Yarköy yanı yeni gelişim bölgeleri olarak açılmalı.
  • İskele ve Mağusa için “Yüksek Yapılaşma Bölgeleri” oluşturularak, arazi büyüklüğüne göre 12 kata kadar izin verilmeli.
  • Tarım gelişme alanı bölgelerinde belirlenecek arazi büyüklüğünü aşan alanlarda çiftlik işletmeciliği yapılacak yerlerde sınırlı konut yapma imkanı sağlanmalı.
  • Mağusa surlarının görüntüsünün siluetinin korunmalı. Bu nedenle surlarının dış yapı parselleri surlariçi yapı arsa ve yükseklik şartları ile eşitlenmeli.
  • Mutluyaka-Mormenekşe, Mutluyaka-Tuzla ve Mutluyaka-Lefkoşa-Mağusa anayolu bölgelerinde ‘Sarı Bölge’ çalışması tekrar yapılmalı.
  • Maraş’ta anayola temas eden yapı adaları imar hakları ve bina yükseklikleri artırılmalı.

 

Ayşe GÜLER

Mağusa-İskele-Yeniboğaziçi Emirnamesi’nin yürürlüğe girmesinin ardından tansiyon yükseldi, tartışmalar alevlendi.

Müteahhitler Birliği, Hükümete Salı gününe kadar süre tanırken, emirname ile ilgili 13 maddelik önerilerini de bakanlığa sundu.

İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı ise, bölgede imar planı çalışmaları için adım attı.

Bakanlık, sivil toplum örgütlerine yazı yazarak, imar planı çalışmaların yürütüleceği komitede yer alacak temsilcilerin görevlendirilmesini istedi.

Müteahhitlerin eylem uyarısının ardından BRT’ye konuşan İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Ayşegül Baybars ise, “Emirname yürürlükte, geri adım yok” dedi, müteahhit ve yatırımcılara da “Amacımız planlı şekilde büyümek ise imar planı için kolları sıvayalım, bir an önce harekete geçirelim” çağrısı yaptı.

 


 

MADDE MADDE ÖNERİLER…

 

“Yeni gelişim bölgeleri açılsın”

 

iss.gif

Müteahhitler, Lefkoşa-Mağusa anayolu, Mağusa girişi gölet karşısı ve İskele Boğazı Yarköy yanının yeni gelişim bölgeleri olarak açılmasını talep etti.

Her iki bölge içerisinde parsellemeler ve yeni yapılaşmaların izinlendirildiği veya başladığı, bu nedenle de ‘Sarı Bölge’ kuralları içerisine alınmasının uygun olacağı belirtildi.

 

“Maraş’ta anayola temas eden yapıların bina yükseklikleri artırılmalı”

Mağusa-Larnaka yolunun sağ tarafının kahverengi ve kırmızı bölgede yüksek yapılaşma imkanları yaratırken, yolun sol tarafının Maraş bölgesi 2 kat ile sınırlandırıldığı belirtildi.

Müteahhitler, anayola temas eden yapı adalarının imar hakları ve bina yüksekliklerinin artırılmasını istedi.

Bakanlığa sunulan önerilerde; emirnamelerde verilen hakların eşitlenmesi istendi, vize almak için Mimar ve Mühendisler Birliği’ne başvuran bulunan, proje sunan ve vize alan gelişmelerin de bu haklar kapsamına girmesini talep edildi.  

 

“İskele ve Mağusa’da 12 kata onay”

Müteahhitler, İskele ve Mağusa için “Yüksek Yapılaşma Bölgeleri” oluşturularak, metrekare bazında izinlendirilmesini istediği bina ve cep uzunluğu belirledi.

Bu kapsamda 2 bin metre kareye kadar olan araziler için bina kat sayısının 6, bina yüksekliğinin 20 metre olarak izin verilmesini istedi.

2001 ile 10 bin metre kare arasındaki araziler için 8 kat sınırı ve 26 metrelik bina yüksekliği izni verilmesini talep etti.

10.001 metre kare ve üzeri araziler için 12 kata onay verilmesini, bina yüksekliğinin de 38 metreyi aşmamasını istedi.

 

“Surlaiçi 8 kat…”

Önerilerde; Mağusa surlarının görüntüsünün siluetinin korunması gerektiği, bu nedenle surlarının dış yapı parsellerinin surlariçi yapı arsa ve yükseklik şartları ile eşitlenmesini gerektiğini belirtti.

1000 metre kareye büyüklükteki arazilerde bina kat sayısının 6’yı, 1001 metre kare ile 5000  metrekare arası araziler için bina kat sayısının 7, 5001 metrekare ve üzeri büyüklükteki araziler için bina kat sayısının ise 8’i aşmaması koşulu ile yapılabileceği belirtildi.

 

“Ülkesel Fiziki Plan kararları göz ardı ediliyor”

Önerilerde; Ülkesel Fiziki Plan kararlarının Mağusa, Yeniboğaziçi ve İskele ile Mesarya ovası için emirnamede göz ardı edildiği savunuldu.

Gelişme bölgesi olarak belirlenen bölgenin emirname kararları ile engellendiği önerilerde yer aldı.

 

“Köylerde ‘Sarı Bölge’ genişletilmeli”

Öte yandan emirname kapsamına giren 24 köy olduğu, köy içi arsa-yapı oranlarına yükseklik 2 kat ile belirlendiği, bölgelerde konan yüzde 70 doku bütünlüğü kavramına gerek duyulmaması istendi.

Köy yerleşim bölgelerinin etrafına konan ‘Sarı Bölge’ olarak adlandırılan alanların daha titiz şekilde etüt edilmesi, her köy için bu bölgelerin genişletilmesini talep etti.

Mutluyaka-Mormenekşe, Mutluyaka-Tuzla ve Mutluyaka-Lefkoşa-Mağusa anayolu bölgelerinde pek çok yeni parselleme alanları olduğu, bu nedenle ‘Sarı Bölge’ çalışmasının tekrar yapılmasını istedi.

 

“Tarım gelişme alanına ‘sınırlı konut yapma’”

Müteahhitler, tarım gelişme alanı bölgelerinde belirlenecek arazi büyüklüğünü aşan alanlarda çiftlik işletmeciliği yapılacak yerlerde sınırlı konut yapma imkanı sağlanmasını istedi.

Önerilerde; emirnamenin 35. maddesi ile belirlenen ‘bina cephesi 25 metreyi aşamaz’ koşulunun da kaldırılması yer aldı.

 

Diğer talepler…

Diğer talepler şöyle: Kalecik dolum ve depolama tesisleri 500 metre emniyet bölgesi belirlenmeli, emirnamede bölgeler için konan yoğunluk ve konut sınırlaması maddeleri kaldırılmalı, emirnamede belirletilen ve yasalar ile korunan değerler mutlaka korunmalı.
 


 

İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Ayşegül Baybars, BRT’de konuştu:

 

"Emirname yürürlükte, geri adım yok"
 

"Mağusa Belediyesi’nin hemen hemen tüm taleplerini yerine getirdik. Yalnızca Salamis Yolu’nda 12 kat izni istemişti, onu yapmadık.  İskele Belediyesi ile ilgili de açılım yapmak istediği yerlerde açılım yapmıştık."

"Yeniboğaziçi’nde sit alanı olan bölge var. Onu ayrıca çalışıyoruz. Bu bölgede de imar alanı sınırını genişlettik. Memnun olmaları gerekiyor"

 

 

baybars.gif

 

İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Ayşegül Baybars, “İmar planını konuşalım. Emirname yürürlükte, geri adım yok” dedi, müteahhit ve yatırımcılara da “Amacımız planlı şekilde büyümek ise imar planı için kolları sıvayalım, bir an önce harekete geçirelim” çağrısı yaptı.

Baybars, bir an önce imar planının hayata geçmesi için ortak akıl çerçevesinde çalışılması gerektiğini ifade etti.

“Müteahhitler çevrenin düşmanı değil, çevreciler de müteahhitlerin düşmanı değil. Bu ikili ayrımı yaratmamak gerekiyor” diyen Baybars, “Hükümet olarak da bakan olarak da görüşüm; her türlü görüşü harmanlayarak, en katılımcı ve demokratik şeyi yapmaktır” şeklinde konuştu.

Baybars, emirname yürürlüğe girmeden önce bakanlığa ulaşan 97 görüşün çoğunu incelediklerini, cevap da verdiklerini belirtti.

Baybars, BRT’de yayınlanan Pembe Paşaoğulları’nın sunduğu Birinci Boyut programında konuştu.

 

“İmar planının en geç Haziran’a kadar hazır olması gerek”

İmar planı hazır olması halinde halkın katılımı ve onaydan geçmesinin 5 ayı bulacağını söyleyen Baybars, bu nedenle çalışmaların Haziran ayında bitirmeleri gerektiğini dile getirdi.

Baybars, önceki günden itibaren Müteahhitler Birliği, Mimar ve Mühendisler Odası’nın dışında sivil toplum örgütlerine imar planı çalışmalarına temsilci göndermelerine dair yazı yazdıklarını, bu yazıları da göndermeye başladıklarını belirtti.

Bu bağlamda üniversitelerden eğitim alacaklarını söyleyen Baybars, yurt dışından uzmanla konuştuklarını, hizmet alımı yapılacağını dile getirdi.

 

“Görüşlerin yüzde 90’ı revize edildi”

Baybars, Müteahhitler Birliği de dahil olmak üzere bakanlığı sunulan yazılı görüşlerin yüzde 90’ını emirname içerisine revize ettiklerini belirtti.

“Bu saatten emirnamenin gündemimizde olmasını istemiyoruz. Çünkü bu bir araç” diyen Baybars, “31 Aralık 2019’a kadar imar planı çıkacak. Eğer bu tarihten önce imar planı çıkmazsa emirname kendi kendini imha edecek. Bu emirname içerisinde var.” şeklinde konuştu.

 

“Diyalog eksikliği var”

Diyalog eksikliği yaşandığını dile getiren Baybars, Müteahitler Birliği’nin ‘yüksek yapılaşma bölgesi talebinin’ karşılanmaması dışında, verdiği yazılı görüşlerin tümünün karşılandığını belirtti.

Baybars, “Birlik,  iki bölgede yüksek yapılaşma talep etmişti. Bir tanesi İskele’de bir tanesi de Mağusa’daydı. Şu anda gerçek yatırımcıların sunduğu projeler bağlamında kazanılmış hakları sunmayı uygun bulduk. Emirnamenin de planlama aracı olmadığı sebebiyle, gerek yüksek yapılaşma, gerekse yatay büyüme modellerinin imar planı ile hayata geçmesini istedik” dedi.

 

“Talepleri dikkate aldık”

Baybars, taslak emirnamede Mağusa ve İskele’nin 1989 yılında çıkan Kıyı Bildirisi kapsamından çıkarılarak, başka düzenleme getirilmesine rağmen birlikten gelen ‘bildiri aynen korunsun’ talebine karşılık verdiklerini belirtti.

Birlikten gelen inşaat-yapı oranları ile yoğunluk oranlarının kaldırılması talebini dikkate aldıklarını söyleyen Baybars, aynı zamanda Mutluyaka, Mormenekşe, Sınırüstü, Ötüken ve Boğaziçi bölgesi için imar sınırlarında açılım taleplerini de düzenlediklerini dile getirdi.

 

“Emirname ile yüksek yapılaşma bölgesi oluşturulması doğru değil”

Bir bölgenin ‘yüksek yapılaşma bölgesi’ yapılması için doğru analiz edilmesi gerektiğine değinen Baybars, “aksi halde Girne’deki duruma döner… Bir sınır çizersiniz, bu sınırın bir tarafındaki yararlanır ve zengin olur. Diğer taraftaki ise bir anda fakirleşir” dedi.

Baybars, emirname ile yüksek yapılaşma bölgesi oluşturulmasının doğru olmadığını, ancak bu durumun ‘yüksek yapılaşmaya karşı oldukları’ anlamına gelmediğini vurguladı.

“Belli yerlerin yüksek yapılaşma bölgesi olması gerekiyor. Belli yerlerin yatay büyümeye açılması, belli yerlerin de imara kapatılması gerekiyor” diyen Baybars, tüm bunların planlama ile hayata geçebileceğini belirtti.

 

“Mağusa, çarpık yapılaşmaya doğru gidiyor”

Baybars, bölgede tarlaların imara kapatılmasının söz konusu olmadığını, arsa nitelikli hiçbir alana dokunmadıklarını söyledi.

Ön imar sınırı dışında kalan bölgelerde vatandaşların konut ihtiyacını karşılamaya yönelik açılım yaptıklarını da dile getiren Baybars, “Kişilerin barınma ihtiyacını elinden almamız ya da tarlalarını itibarsızlaştırılması söz konusu olamaz.” şeklinde konuştu.

Baybars, şu an Mağusa’ya bakıldığında ‘çarpık yapılaşmaya’ doğru gittiğinin görüldüğünü de ifade etti.

 

“Belediye başkanlarının verdiği tepki enteresan”

Bölgedeki belediye başkanlarının emirnameye karşı verdiği tepkiyi ‘enteresan’ olarak değerlendiren Baybars şöyle devam etti: Mağusa Belediyesi’nin hemen hemen tüm taleplerini yerine getirdik. Yalnızca Salamis Yolu’nda 12 kat izni istemişti, onu yapmadık.  İskele Belediyesi ile ilgili de açılım yapmak istediği yerlerde açılım yapmıştık. Yeniboğaziçi’nde sit alanı olan bölge var. Onu ayrıca çalışıyoruz. Bu bölgede de imar alanı sınırını genişlettik. Memnun olmaları gerekiyor.

 

yeniduzen-satin-aliniz-20181214094627.jpg

Bu haber toplam 2487 defa okunmuştur