1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. Mustafa Gökçeoğlu'ndan 30. kitap
 Mustafa Gökçeoğlundan 30. kitap

Mustafa Gökçeoğlu'ndan 30. kitap

Araştırmacı-Yazar Mustafa Gökçeoğlu, 30’uncu kitabı “Kıbrıs Türk Eksiltimli ve Kısaltımlı Söylemler Sözlüğü” çıktı

A+A-

“… Dilimiz bize atalarımızdan kalan en büyük kalıttır, hem de bitip tükenmez bir hazine. İşin en önemli yanı dilimiz kendi kendini üretmektedir. Kökler ve eklerden oluşan yapısı gereksinimimiz olan sözcükleri üretmemizi sağlar. Binlerce kök sözcüğü ve 204 ekiyle söz varlığımız sürekli artmaktadır. Artışı sağlayanlarsa çoğu zaman köylerde, kentlerde yaşayan  çarıklı bilgelerdir. Derleme ve tarama sözlükleri böylesi sözcüklerle doludur…”

Araştırmacı-Yazar Mustafa Gökçeoğlu, 30’uncu kitabı, 7’inci sözlüğü olarak yayınlanan “Kıbrıs  Türk Eksiltimli ve Kısaltımlı Söylemler Sözlüğü”nün gerekçesini yukardaki ifadelerle açıkladı önsözde.

“İsteyenin yüzü bir kara/vermeyenin yüzü iki (kara)”; “kaza geliyorum demez, (kaza) geldim der” ; “adamı sulu dereye götürür, (adamı) susuz getirir”, “ağrıyı sızıyı hekimden sorma, (ağrıyı sızıyı) çekenden sor” gibi  “eksiltimli” sözcüklerden oluşan atasözleri, söylem, günlük kullanıma giren kelimeler, argolar gibi derlemelerden oluşan kitap yaklaşık 350 sayfa. Gönyeli Belediyesi tarafından yayınlanan kitapta, dernek ve örgütlerin kısaltma ve açılımlarından oluşan bir bölüm de var.

Önsözde, “Dilimi çok seçerim, övünç kaynağımdır. Dilim, insanlığım ve varolma nedenimdir. Düşünürüm, okurum, yazarım; her söze kulak kabartırım. Ve dilimiz ucu bucağı belirsiz deniz gibidir” diyen Gökçeoğlu, iki sözlüğün daha yolda olduğunu duyurdu. “Yaşamım elverirse 4-5 sözlük daha yazarım” diye de ekledi.

Bu haber toplam 1567 defa okunmuştur