1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Mültecilerin direnişi anlaşmayla sonuçlandı
Mültecilerin direnişi anlaşmayla sonuçlandı

Mültecilerin direnişi anlaşmayla sonuçlandı

Berlin'de kaldıkları okul binasını boşaltmayı reddeden 40 kadar mülteci anlaşma imzaladı

A+A-

Almanya'nın başkenti Berlin'de 40 kadar mülteci, yaşadıkları binanın boşaltılmak istenmesine karşı çatıda sürdürdükleri direnişlerinde başarılı oldu ve kalmalarını sağlayan anlaşma imzaladı.

Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kreuzberg semtinde bulunan Gerhart Hauptman Okulunu işgal eden mültecilerin, Friedrichshain-Kreuzberg Belediyesi ile imzalanan anlaşma sonucu binanın üst katlarında kalma hakkını elde ettiği bildirildi.

Sol Parti milletvekili Hakan Taş, Yeşiller milletvekilleri Hans-Christian Ströbele ve Canan Bayram ile mültecilerin iki avukatının, anlaşmanın detaylarını müzakere ettiği belirtildi.

Taş, "Mülteciler cesur bir şekilde mücadele ettiler" diyerek devletin mültecilere boyun eğmediğini, mültecilerin asıl talep ettikleri oturma izninin verilmediğini vurguladı.

Anlaşmaya göre, mülteciler okul binasının üst katlarında kalma hakkına sahipler ancak binaya yeni mültecilerin gelmesi yasak. Bunun sağlanması için özel güvenlik şirketi görevlendirileceği, binanın kapı ve pencerelerine özel kilit sistemi takılacağı kaydedildi.

Anlaşmada ayrıca okulun tadilattan geçirileceği ve dört duş kabini yapılacağı yer alıyor.

Kreuzberg'deki Oranienplatz meydanında çadır kuran ve daha sonra Gerhart Hauptman Okulunun eski binasına yerleşen mülteciler, oturma ve çalışma izni verilmesini talep ediyor.

Sadece tek banyo bulunan okulda 25 Nisan'da banyo sırası nedeniyle kavga çıkmış, bir kişi ölmüştü. Okulda kalan 200 kadar mültecinin büyük bölümü başka yurda yerleşmeye ikna olurken, 40 kişi direnişlerini sürdürüyordu.

(AA)

Bu haber toplam 1465 defa okunmuştur