1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Mülteciler için yardım çağrısı
Mülteciler için yardım çağrısı

Mülteciler için yardım çağrısı

Mülteci Hakları Derneği, havaların soğumasıyla birlikte ülkeye sığınan 60-65 mülteci için yardım çağrısı yaptı. En acil ihtiyaçların erkek ve çocuk paltosunun yanı sıra battaniye olduğunu duyurdu

A+A-

Ayşe GÜLER

Mülteci Hakları Derneği, aralarında çocukların da bulunduğu 60-65 mülteci için battaniye ve monta ihtiyaç olduğunu duyurdu.
Havaların soğuması ile birlikte mültecileri sıcak tutacak battaniye ve monta gereksinim duyulduğu çağrısı yapan dernek, vatandaşlardan destek bekliyor.
Ülkelerindeki savaştan kaçan veya zor şartlar nedeniyle Kuzey Kıbrıs’a sığınan mültecilerin birçoğu Lefkoşa’da Surlariçi’ndeki pansiyonlarda veya ailelerin yanında kalıyor.
Mültecilerin birçoğu Suriye ve Filistin uyruklu iken, bazı mülteciler ise Afrika ülkelerinden kaçarak Kuzey Kıbrıs’a sığınmış durumda.
Yardım bekleyen mültecilerin aralarında 5 yıldır Kuzey Kıbrıs’ta bulunanların da var.

Birey: “En acil ihtiyaçlar mont ve battaniye”
Mülteci Hakları Derneği İletişim Sorumlusu Tegiye Birey, derneğe kayıtlı mülteciler için
acil olarak mont ve battaniyeye ihtiyaç olduğunu belirtti, bununla birlikte sürekli olarak gıda yardımına gereksinim duyulduğunu söyledi.
YENİDÜZEN’e konuşan Birey, çoğunluğu Suriye ve Filistin uyruklu geriye kalanı Afrika ülkelerinden gelen 60-65 sığınmacı için destek beklediklerini açıkladı.
Sığınmacılar arasında 3 ailenin bulunduğunu geriye kalanların ise tek başına olduklarını söyleyen Birey, mülteciler arasında 5 senedir Kuzey Kıbrıs’ta bulunan kişilerin yer aldığını da dile getirdi.

Ailelerin bazıları pansiyonda kalıyor…
Birey, mülteci ailelerinin bazılarının Lefkoşa’da Surlariçi bölgesindeki pansiyonlarda, bazılarının ise aile evinde kaldığını söyledi.
Pansiyonda kalan ailelerin hijyen konusunda sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Birey, bu konuda yardıma ihtiyaçlarının olduğunu belirtti.

Dernek, en hassas vakaların kirasını ödüyor
Birey, mültecilerin birçoğunun iş bulmakta zorlandığını ifade etti.
Derneğin imkanlarının kısıtlı olması nedeniyle mülteciler arasındaki en hassas vakalara belirli bir süre kira ödemesi yapıldığını söyleyen Birey, öncelikle refakatsiz çocuklar veya çocuklarıyla birlikte tek başına olan kadınların kaldıkları yerlerin kiralarının ödendiğini dile getirdi.

“Toplumsal dayanışma umutlandırıyor”
Ülkede mültecilerle ilgili yasal mevzut bulunmadığından bahseden Birey, bu durumun birçok insanı mağdur etmeye devam ettiğini söyledi.
Birey, “Savaşlar bitmiyor, mağdurlar yıldan yıla artıyor” şeklinde konuştu.
Bunun yanı sıra ihtiyaç duyulduğunda vatandaşların ‘toplumsal dayanışma’ gösterdiğini, bu durumun kendilerini umutlandırdığını belirten Birey, “Çok yakın bir geçmişte savaş yaşamış bir toplumun, bu gibi durumlarda empati kurmaları çok güzel, vatandaşlara çok teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.


Fotoğraf: Arşiv

Bu haber toplam 1565 defa okunmuştur