1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Mülk sorununda ZORLUKLAR…
 Mülk sorununda ZORLUKLAR…

Mülk sorununda ZORLUKLAR…

Güney basını, Mülkiyet Komitesi’ne süper güçler verilme çabası ve diğer büyük zorlukları yazdı

A+A-

 

• “Mülkiyet kriterleri TC kökenli KKTC vatandaşları hakkında alınacak siyasi karara bağlı olacak”

• Kıbrıslı Türklerin kullanıcı hakkını kısıtlamak için savaş verilecek

Mülkiyetle ilgili anlaşmazlıkların halli için çözümden sonra kurulacak “Mülkiyet Komitesi’ne süper güçler verilme çabası” ve diğer bir dizi nedenden dolayı mülkiyette büyük zorluklar saptandığı haber verildi.

Fileleftheros “Mülkler Sıcak Patates... Gündemde Mal Sahibi ve Kullanıcı ‘Dengeleri’, Göçmenler ve Ekonomi... Komisyon ‘Betonlamaya’ Devam Ediyor” başlıklı manşet haberinde, kamuoyuna yapılan açıklamaların aksine müdahillerin, mülkiyet görüşmelerinde takılma ihtimali gördüklerini yazdı.

Bilgi sahibi bir kaynağı işaret ederek, meselenin Eylül’de netleşeceğini, hukuki ve ekonomik birçok konunun da gerek müzakereciler, gerek Akıncı ve Anastasiadis düzeyinde görüşmeye açılacağını yazan gazete “iki tarafın ortaya koyduğu tezlerin, var olan anlaşmazlığı doğruladığına” işaret etti.

Gazete, mülkiyette, Mülkiyet Komitesi’nin sahip olacağı yetkiler dışında, “henüz derinine inilmeden saptandığına” işaret ettiği “büyük zorlukları” şöyle sıraladı:

“1- Yasal mal sahibinin ve kullanıcının haklarını belirleyecek kriterlerin netleştirilmesi gerekiyor. Her iki tarafın da mülklerdeki ilk söz hakkının kimde olduğuna dair tezleri ortadayken bu, zor argüman addediliyor.

2-Kıbrıs Rum tarafı Mülkiyet Komisyonu’nun kararından tatmin olunmaması halinde kişilerin ada içindeki ve dışındaki mahkemelere başvurma olanağına sahip olması gerektiği görüşünde. Kıbrıs Türk tarafı bu tür konuların mahkeme yoluyla çözülmesini uygun bulmuyor görünüyor. Annan planında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne ve diğer mahkemelere başvuru yasaklanmış, komite kararları kesin son karar addediliyordu.

3-Bir sonuca varılmamış olmasına karşın müzakere masasında alternatif konutlar konusu da var. Yani, etkilenenlerin, ikamet etmekte olduğu oluşturucu devletçik içerisinde, devlet tarafından kendisine verilecek ev/mal edinme olanağına sahip olması.

4-Kıbrıs Rum tarafı mülkiyetten etkilenen sivil toplum örgütlerine, kullanım kaybı konusunun da görüşüleceğini taahhüt etti. Mesele, gerek bunca tazminatı gerekse kullanım kaybını kimin ödeyeceğidir. BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’nin kısa süre önce Lefkoşa’daki yabancı büyükelçileri bilgilendirirken, ekonominin sorun olmaya devam ettiğini, maliyetin çok yüksek olduğunu ve kendisinin şahsen yatırımcı arayışında olduğunu söylediğine işaret ediliyor.”

(tak)

Bu haber toplam 1783 defa okunmuştur