1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Muhafazakar Parti tek başına iktidar
Muhafazakar Parti tek başına iktidar

Muhafazakar Parti tek başına iktidar

Birleşik Krallık'taki genel seçimde şu ana kadar yapılan oy sayımında 326 milletvekiline ulaşan Muhafazakar Parti tek başına iktidar oldu.

A+A-

İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası’ndaki 650 milletvekilini belirlemek için dün seçim yapıldı. Katılım oranının yaklaşık yüzde 65 olduğu genel seçimde şu ana kadar 650 bölgenin 643'sinde oy sayımı tamamlandı.

David Cameron'ın lideri olduğu Muhafazakar Parti 326 bölgede kazanırken, İşçi Partisi 230, İskoç Ulusal Partisi (SNP) 56, Liberal Demokrat Parti 8, Kuzey İrlanda Demokratik Birlik Partisi (DUP) 8 ve diğer partiler 15 milletvekilini parlamentoya soktu. İngiliz basını, oy sayımın 650 bölgede tamamlanmasının ardından Cameron'ın parlamentodaki sandalye sayısının 331'e yükseleceği tahmininde bulunuyor.

Cameron seçim zaferinin ardından eşiyle İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth ile görüşmeye giderken, partisinin sandıktan en çok oyu alarak çıkmasını "Bu yaşadığım en tatlı zafer" sözleriyle değerlendirdi.

48 yaşındaki David Cameron 2010 yılındaki genel seçimde Liberal Demokrat Parti ile koalisyon hükümeti kurmuştu ve parlamentoda 307 Muhafazakar Parti milletvekili bulunuyordu. Cameron, 2005 yılından bu yana Muhafazakar Parti'nin genel başkanlığını yapıyor.

Ülkede herhangi bir siyasi partinin tek başına iktidar olması için parlamentoda bulunan 650 milletvekilinin yarısından bir fazlası olan 326 sayısına ulaşması gerekiyor. Dar bölge ve çoğunluk esasına göre düzenlenen İngiliz seçim sisteminde, her seçim bölgesinde en çok oyu alan aday doğrudan milletvekili seçiliyor.

İSKOÇLARIN BAŞARISI

Birleşik Krallık'ta genel seçim öncesi yapılan kamuoyu yoklamaları ülkede hiçbir siyasi partinin tek başına iktidar olacak çoğunluğa ulaşamayacağına ve seçimin başa baş geçeceğine işaret ediyordu. Ancak dün akşam oy verme işleminin sona ermesiyle açıklanan sandık çıkış anketleri, Muhafazakar Parti'nin en fazla oyu alacağını ortaya koydu.

Genel seçim, Muhafazakar Parti'yi iktidara taşımanın yanı sıra ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) parlamentodaki varlığını da güçlendirdi. Geçen yıl İskoçya referandumunda bağımsızlık yönünde kampanyalar yürüten SNP, seçim sonucu milletvekili sayısını 6'dan 56'ya çıkarmış oldu.

MILIBAND, CLEGG VE FARAGE İSTİFA ETTİ

İşçi Partisi ve Liberal Demokrat Parti'de ise ciddi kayıplar yaşandı. Beş yıl boyuca koalisyon ortaklığı yapan Liberal Demokrat Parti'nin Genel Başkanı Nick Clegg görevinden istifa ederken, koalisyon ortaklığı döneminde bakanlık görevlerinde bulunan Vince Cable ve Danny Alexander gibi isimleri de milletvekilliğini kaybetti.

İşçi Partisi'nden ise gölge Maliye Bakanı Ed Balls ve gölge Dışişleri Bakanı Alexander Douglas gibi partinin önde gelenleri parlamento dışında kaldı.

İşçi Partisi lideri Ed Miliband de seçim sonuçları belli olunca partisindeki görevinden istifa etti.

Avrupa Birliği ve göçmen karşıtı görüşleriyle bilinen Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi'nin (UKIP) lideri Nigel Farage da aday olduğu Thanet South bölgesinden seçilemedi. Kazanamazsa parti liderliğinden istifa edeceğini söyleyen Farage, görevinden ayrıldığını duyurdu.

UKIP genel seçimde parlamentoya sadece bir milletvekili sokabildi.

Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt'in eşi Stephen Kinnock da Galler'in Aberavon bölgesinden İşçi Partisi milletvekili seçildi. 44 yaşındaki Stephen Kinnock, İşçi Partisi'nin eski liderlerinden Neil Kinnock'un oğlu.

TAK

Bu haber toplam 1867 defa okunmuştur