1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘Müdahale edilemez, Tedbir alınabilir’
‘Müdahale edilemez, Tedbir alınabilir’

‘Müdahale edilemez, Tedbir alınabilir’

Maliye’nin deneyimli eski bakanları, dövizin hızlı yükselişine karşı ‘tedbir alınabilir’ dedi…

A+A-

• Eski Maliye Bakanlarından Ahmet Uzun, dövizin yükselmesini engelleyecek argüman olmamasına karşın, vatandaşın mağduriyetini azaltacak alternatifler olduğuna işaret etti.

• “Ülkede şu anda dövizin yükselmesi büyük sıkıntı” diyen Tatar, Hükümet’in özellikle döviz bazlı fiyatların düşürülmesi için telkinde bulunması gerektiğini söyledi.

• Bir önceki dönemin Maliye Bakanı Zeren Mungan yapılması gerekenin, hangi para biriminden kazanç elde ediliyorsa, o paradan borçlanılmasını yaygınlaştırmak olduğunu söyledi. Mungan, dövizin yükselmesinden en çok etkilenen sektörler için bazı açılım politikaları, sektörel destek ve faiz indirimi gibi tedbirler uygulanabileceğini ifade etti.

Meltem SONAY

Dövizin ‘hızla’ yükselişi sürerken, yurttaşın ‘endişesi’ de aynı hızla artıyor…

Türkiye’deki siyasi duruma bağlı olarak günden güne eriyen Türk Lirası, çoğu giderin ‘döviz’ olduğu Kuzey Kıbrıs’ta da yurttaş, iş insanları ve özellikle de döviz borçlularını sıkıntıya sokuyor.

Maliye Bakanlığı’ndan ‘dövizin yükselişi ile ilgili bir çalışma olmadığı’ bilgisi alınırken, Maliye’nin eski bakanları ise ‘alınabilecek bazı tedbirler olduğuna’ işaret ediyor.

Türk Lirası ile ilgili Kuzey Kıbrıs’ın herhangi bir ‘müdahale imkanı olmadığına işaret eden Maliye eski Bakanları, buna karşın en çok etkilenen sektörler ve borçlular için bazı açılımların yapılabileceği görüşünde birleşti.


Ahmet Uzun: “Mağduriyeti azaltacak tedbirler alınabilir”

Eski Maliye Bakanlarından Ahmet Uzun, dövizin yükselmesini engelleyecek argüman olmamasına karşın, vatandaşın mağduriyetini azaltacak argümanlar olduğuna işaret etti.

Dövizin yükselmesiyle fiyatların tırmanacağına, borçluların ödeme zorluğuna gireceğine, özellikle de dövizle konut alanların sıkıntı yaşayabileceğine değinen Uzun, devletin bir takım tedbirler alabileceğini ifade etti.


2004-2009 Hükümeti Dönemi’nde de benzer bir sıkıntı yaşandığını ve o dönemde belirli tedbirler aldıklarını kaydeden Ahmet Uzun, dövizin yükselmesi nedeniyle taksitlerini ödeyemeyen mağdurları için ara formüller üretildiğini anımsattı.

O dönemde dövizle konut alan yurttaşların ‘DÖKAY’ diye bir dernek kurduğunu da hatırlatan Uzun, dernek yetkilileri, müteahhitler ve ilgili taraflarla yapılan görüşmeler sonucu, mağduriyetleri giderecek tedbirler alındığını anımsattı.

Bunun yanı sıra, yine o dönemde devlet ihaleleri ile ilgili de dövizin artışından kaynaklanan sorunların da Bakanlar Kurulu’nca çıkarılan bir Yönetmelikle giderildiğini belirten Uzun, “Kamuoyunda pek takdir edilmese de, çalışanları koruyucu tedbirler de almıştık” dedi.

Maaş artışının gerekliliğine işaret eden Uzun, “Maaş artışı veya yitirilen satın alınma gücünün yerine konması lazım. Bu devletin kaybı değil, ekonomiye dönecek para nedeniyle kazancı da olur. ekonomiyi sık boğaz edip daraltmamak lazım” şeklinde konuştu.

-------------------------------------------------------------------------------------

Ersin Tatar: “Elim kolum bağlı denmemesi lazım”

Dövizin artışıyla alım gücü düşerken devletin özellikle dövize bağlı gelirlerinin artığına işaret eden Maliye eski Bakanlarından Ersin Tatar, bu artışın bütçe açığını finanse ettiğine değindi.

“Ülkede şu anda dövizin yükselmesinden o kadar büyük sıkıntı var ki, kimsenin ‘elim kolum bağlı, yapacak bir şey yok’ dememesi gerekir” diyen Tatar, Hükümet’in özellikle döviz bazlı fiyatların düşürülmesi için telkinde bulunması gerektiği görüşünü belirtti.

Ülkede kiralar, harçlar gibi birçok kalemin ‘döviz’ üzerinden olduğuna işaret eden Tatar, borçların yeniden yapılandırılabileceğini, ödeme kolaylığı için vadelerin uzatılabileceğini kaydetti.

Döviz artışının dikkate alınarak Hayat Pahalılığı’na da yansıtılması gerektiği görüşünü belirten Tatar, Devlet Planlama Örgütü’nün verileri güncelleme çalışmasını da anımsattı.

Türkiye Cumhuriyeti ile ‘Ekonomik Protokol’ konuşulurken, Türk Lirası’nın devalüe edilmesi nedeniyle yaşanan sıkıntının gündeme getirilebileceğini ve kamu maliyesine katkının artırılmasının talep edilebileceğini ifade eden Tatar, “Bizim kabahatimiz olmayan burada bir sıkıntı yaşıyoruz, artış için kamu maliyesine katkı artırılmalı” dedi.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Zeren Mungan: “Bazı açılım politikaları geliştirilebilir”

“Bizim doğrudan müdahale imkanımız yok” diyen Maliye eski Bakanı Zeren Mungan, yapılması gerekenin, daha çok hangi paradan kazanılıyorsa, o paradan borçlanılmasını yaygınlaştırmak olduğuna işaret etti.

Görevdeki hükümet yetkililerinin alınabilecek önlemler konusunda daha doğru bilgi verebileceğine işaret eden Mungan, buna karşın bazı açılım politikalarının geliştirilebileceği görüşünü de kaydetti.


Mungan, dövizin yükselmesinden en çok etkilenen sektörler için bazı açılım politikaları, sektörel destek ve faiz indirimi gibi bazı destekler sağlanabileceğini ifade etti.

Bu haber toplam 1815 defa okunmuştur