1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Motosikletlerimizi tanıyalım…
Motosikletlerimizi tanıyalım…

Motosikletlerimizi tanıyalım…

Motosikletlerimizi tanıyalım…

A+A-

Ali Yüksek

Genellikle eskilerden kalan tabirlerle anılan ancak günümüz teknolojisine pek de uymayan, ara sıra yanlış anlaşılmalara da yol açan bazı kavramları güncelleyip düzeltmek, bu kültürün gelişip yaygınlaşması açısından önem arzetmektedir.
Kategori anlamında yedi-sekiz ayrı tarz ve bir o kadar da modeli bulunan şeytan icadı dediğimiz o iki tekerli ucubeyi teknik ve dizayn olarak biraz tanımaya çalışacak olursak;
Cruiser/Custom veya Chopper tarzı motorlara, genellikle Harley ya da klasik motor diyerek bir marka ile bir modeli karıştırmış oluruz.! Oysa Harley bir marka, klasik de bir tarz şeklidir. Ayrıca Super Sport tarzı motorlara da kapaklı ya da pist motoru olarak tabir ederiz, bu biraz doğru gibi gözükse de tam olarak ne anlattığımız belli olmaz, çünkü Super Sport tarzı motorlar Racing veya super bike olarak birkaç modele ayrılırlar.

DOĞRU-YANLIŞ

Aynı karışıklığı bazen diğer kategoriler için de yapabiliyoruz.
Örneğin; Markasına bakılmaksızın, Scooter motorlara, Vespa ya da Lambretta diyerek anlatmaya çalışırız, doğrusu Scooter ya da Big Scooter’dur. Vespa ya da Lambretta bir markadır, Scooter ise bir ketagoridir. Scooter motosikletleri anlatmak için marka kullanmaya gerek yoktur. Oysa dünyada şu anda en az 15 marka Scooter motosiklet üretiliyor. Kısaca Çin malı bir Scooter motosiklete Vespa ya da Lambretta demek doğru olmadığı gibi Japon malı bir Choopper motosiklete de Harley demek doğru olmaz.
Bir de, çok amaçlı üretilmiş melez motorlar vardır ki, onları anlatmak için birkaç kategoriyi bir arada söylemek gerekebilir;
Örneğin; “Enduro-Touring”, “Sport –Enduro-Touring”, “Cruiser-Touring”, “Super-Moto” ya da ”Sport-Touring” modeller ile çeşitli ihtiyaçlar bir araya getirilerek (Birçok marka tarafından) yeni modeller üretilmiştir.

KATEGORİLENDİRME

Bu günkü teknolojiyle, standart melez bir motosiklet, yol şartlarına göre manuel veya elektronik olarak ayarlanabilen güç aktarımı ile bir taraftan yakıt tasarrufu sağlarken, diğer taraftan aynı motosikleti Of-Road olarak kullanabilirsiniz.
Motosikletinizi ne şekilde anlatırsanız anlatın, parça arama veya konu hakkında araştırma durumunda doğru kategorilendirmeye dikkat ediniz. Bu sizi, aradığınız doğru noktaya daha çabuk götürecektir.
Kategorileri kısaca sıralayacak olursak, Super-Sport(Racing), Cruıser-Custom/Chopper, Enduro-Touring, Scooter-Big Scooter, Kros-SuperMoto, Naket, Mopet vb. gibi…
Kısaca, motosikletlerimizi tanıtırken ya da sanal ortamda araştırırken önce kategorisini sonra marka ve modelini belirtmeniz yeterlidir. Arkası kendiliğinden gelir zaten… Kazasız ve sağlıklı sürüşler dileğiyle…
Kaskınız takılı, farınız ve yolunuz hep açık olsun…

Bu haber toplam 1881 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 166. Sayısı

Adres Kıbrıs 166. Sayısı