1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Mormonekşe’deki üreticiler YENİDÜZEN'e konuştu
Mormonekşe’deki üreticiler YENİDÜZENe konuştu

Mormonekşe’deki üreticiler YENİDÜZEN'e konuştu

Enginar üretimiyle tanınan Mormonekşe’deki üreticiler, enginara hem içte, hem de ihracatta 'yoğun bir talep olduğunu' belirterek üretimin daha da artırılması için desteğe ihtiyaç duyduklarını ifade etti

A+A-

Ayşe GÜLER

Mormenekşe’de enginar üreticileri, ürünlerin tarım sigortası kapsamına alınmasını istiyor.
Türkiye’ye her yıl 10 milyon adet enginar ihracatı yapıldığını söyleyen üreticiler, enginara yoğun bir talebin olduğunu, pazar konusunda sıkıntı yaşamadıklarını belirtti.
Üreticiler, Türkiye’ye yapılan ihracat ve ürünlerin ‘don olayı’ nedeniyle zarar görmesinin iç piyasada sıkıntı yaşamasına neden olduğunu ifade etti.


“2008’den kalma yaklaşık 500 bin TL alacağımız var”
2008 yılından kalma yaklaşık 500 bin TL’lik tazminat bedeli alacaklarının bulunduğunu savunan üreticiler, “2008 yılında bölgede don olayı yaşanmıştı. O tarihten beridir bize tazminat bedellerimiz ödenmedi. Üreticinin yaklaşık 500 bin TL alacağı var. Ekipler bölge araştırma yapmadı. Şu anda ise 1 milyon TL ödeme yapılması gerekiyor” dedi.

Köyde 50 üretici var…
Köyde 50 üreticinin enginar yetiştiriciliği ile uğraştığını, civar köylerle birlikte bu sayının 150’ye çıktığını belirten üreticiler, Aralık ayı sonunda başlayan ihracat döneminin Nisan sonu veya Mayıs başına kadar sürdüğünü kaydetti.

“Enginar, tarım sigortası kapsamına alınmalı”
YENİDÜZEN’e konuşan üreticiler, mazot desteği ile birlikte girdi desteği aldıklarını, üreticiye verilen desteklerin artırılması gerektiğini vurguladı.
Üreticiler,  “25 TL girdi desteği alıyoruz. Bize verilen mazot desteği saçımızın teli kadardır. Onu yazmanıza bile gerek yok” şeklinde konuştu.
Enginarın ‘tarım sigortası’ kapsamında olmadığını aktaran üreticiler, don olayı nedeniyle zarar gören ürünlerin yüzde 40’ının devlet tarafından karşılandığını, bu durumun Yasa’da belirtildiğini kaydetti.


“Yüzde 3 stopaj, yüzde 5 KDV…”
Öte yandan üreticiler, yüzde 3 stopaj vergisi ödediklerini, bunun yanı sıra yüzde 5 de KDV alındığını dile getirdi.
Yetkililerle yaptıkları görüşmelerde yüzde 5’lik KDV’nin üreticiden alınmadan fona aktarılmasını istediklerini ifade eden üreticiler, bu talebin kabul edilmediğini söyledi.

“Ülkede üretim kesimi korunmuyor”
Üreticiler, ülkede üretim kesiminin korunmadığını da savundu.
“Herkes memurun derdine düştü. Üreten kesimi koruyan yok. Kimse bizimle ilgilenmiyor” şeklinde konuşan üreticiler, “biz para değil, destek istiyoruz” dedi.

“Sektör büyük istihdam olanağı sağlıyor”
Üreticiler, üretimde yaşanan sıkıntılara rağmen sektörün büyük istihdam olanağı yarattığını ifade ederek, ekonomiye de önemli oranda katkı sağladıklarını savundu.
Enginar pazarının asla kapanmayacağını dile getiren üreticiler, “sektörün değerini bilsinler. Bu pazar asla kapanmaz. Pazarı da tüccarı da buluyoruz” şeklinde konuştu.

Soğuk hava deposu yapılacak
Üreticiler, Mormonekşe’deki enginar üreticilerini bir araya toplayabilmek için kooperatif kurduklarını anlattı.
Kooperatif olarak köyde yakın bir zamanda soğuk hava deposu inşaatının başlatacaklarını söyleyen üreticiler, deponun hayata geçmesi için hibe programına başvurduklarını, projenin onaylanması ile kaynağın aktarılacağını belirtti.

Bu haber toplam 1773 defa okunmuştur