1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Modern Kölelik
Modern Kölelik

Modern Kölelik

Hukukun Üstünlüğü Hareketi,özel sektörde günlük çalışma saatlerinin 12 ile 14 saate kadar çıktığına dikkat çekerek bunu “modern kölelik” olarak değerlendirdi.

A+A-

Mamalı, “Mevcut ekonomik ve sosyal sömürüyü durdurmanın ve özelde çalışan kişilerin her türlü sosyal, hukuki ve idari güvencelerini tesis etmenin bir insanlık borcu olduğunu bilmemiz gerekir” diyerek seçim sonrası kurulacak hükümete çağrı yaptı.
Hukukun Üstünlüğü Hareketi Başkanı Barış Mamalı dün yaptığı yazılı açıklamada, yeni kurulacak hükümetten, özel sektörün sendikalaşmasına, toplu iş sözleşmesi yapmasına, iş güvenliğinin tam ve eksiksiz sağlanmasına ve işçiyi sömürenlerin cezalandırılmasına yönelik her türlü yasal zorunluluğu etkin şekilde sağlayacak hukuki düzenlemeleri yürürlüğe koymayı öncelikleri arasına almasını istedi.
Mamalı, İş Yasası’nda “fazla çalıştırma”, “eksik ücret ödeme”, “sağlıksız ve güvenliksiz alanlarda iş yaptırma”, “haksız yere işçi durdurma” gibi birçok eylemin suç olarak düzenlendiğini anımsatarak “Mahkemelerde bu suçlardan ötürü yargılanan neredeyse kimsenin olmaması denetimsizliği ve ayrıca özelde çalışanların devlet tarafından önemsenmediğinin en açık göstergesidir” ifadesine yer verdi.

“Mutlu bir azınlığa hizmet ediyorlar”

Barış Mamalı, adanın kuzeyinde oluşan devletin, “mutlu bir azınlığa” hizmet ettiğini iddia ederek yaşananları “utanç tablosu” olarak niteledi ve şunları ekledi:
“İşten kolayca atılabilen, mahkeme yoluyla dahi işine geri dönemeyen, ailesine bakmakta zorlanan, aşırı çalışma saatleri nedeniyle sosyal ve ailevi ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan bu sınıfın mevcut kötü durumunun iyileştirilmesi için acilen yasal önlemler alınması gerekmektedir.
Özel alandaki iş yaşamının her açıdan layıkıyla denetlenebilmesi için siyasi iradenin etkisinden uzak yeni ve özerk bir komisyon kurulmalı, ayrıca işçi-işveren arasında doğabilecek ihtilafları süratle çözebilecek İş Mahkemeleri de oluşturulmalıdır.”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın icraatlarını da eleştiren Mamalı, “Sosyal devlet olmanın gereği olarak çalışan sınıfın iş koşullarını ve çalışma saatlerini denetlemekle yükümlü olan bakanlığın işverene karşı boynu bükük kalması, özel sektör çalışanlarının mağduriyetini artıran en önemli etkenlerden biri olmaktadır” ifadesine yer verdi.
Öte yandan, Mamalı, “İşçilerine karşı insani bakış açıları olumlu olan ve yasal yükümlülüklerini uygulamakta hassas davranan işverenlerimizin olduğunu da iyi bilmekteyiz. Ancak bunların sayısının da azınlıkta kaldığını belirtmemiz gerekir” dedi.
(tak)

Bu haber toplam 2356 defa okunmuştur