1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Mobil telefon iletişiminde anlaşmaya varıldı”
“Mobil telefon iletişiminde anlaşmaya varıldı”

“Mobil telefon iletişiminde anlaşmaya varıldı”

‘Kıbrıs’ta GSM iletişim ağlarının ara bağlantı kurması’ çalışmalarının sürdüğünü söyleyen Ticaret Odası eski Başkanı ve GSM operatörleri ile ilgili Teknik Komite Başkanı Günay Çerkez: “Teknik sıkıntı yok, 'finansal' konular görüşülüyor”

A+A-

 

Didem MENTEŞ

‘Birleşik Kıbrıs’ için Güven Yaratıcı Önlemler arasında yer alan ‘Kıbrıs’ta GSM iletişim ağlarının ara bağlantı kurması’ çalışmaları devam ediyor. Kuzey’den 2, Güney’den ise 3 GSM operatörleri kendi aralarında görüşmeleri sürdürmeye devam ediyor. YENİDÜZEN’e konuşan Kıbrıs Türk Ticaret Odası eski Başkanı ve GSM operatörleri ile ilgili Teknik Komite Başkanı Günay Çerkez, tarafların 2 kez bir araya geldiğini belirterek, bağlantının kurulmasında teknik sıkıntı olmadığını ancak “finansal açıdan” görüşmelerin halen sürdüğünü dile getirdi. Çerkez, birkaç hafta içerisinde “her şeyin netleşeceğini” aktardı.

“İlerlemeler kaydedildi, net bir karar alınmadı”
Operatörlerin gelecek hafta içerisinde yeniden görüşeceklerini aktaran Çerkez, finansal açından her operatörün karşı operatör ile özel tarifeler belirlemeleri ve maliyetlerle ilgili 2 şirket arasında görüşülecek konular olduğunu söyledi. Görüşmelerde ilerlemeler kaydedildiğine vurgu yapan Günay Çerkez, net bir karar alınmadığının altını çizdi.

“Politik olarak görüşmeler sürüyor”
Kuzey Kıbrıs’ın bulunduğu konumdan dolayı politik açından görüşmelerin süreceğine işaret eden Çerkez, birkaç hafta içerisinde her şeyin netleşeceğini aktardı. Roming sisteminin ise ticari konular olduğunu ve bunlarla ilgili görüşmelerin de sürdüğünü ifade eden Çerkez, tüm noktalarla ilgili Cumhurbaşkanlığının bilgilendirildiğini ve gerekli açıklamaları Cumhurbaşkanlığınca yapılmasının daha doğru olduğunu söyledi.

-------------------------------------------------------------------------

Güney’den Kathimerini Gazetesi:
“Mobil telefon iletişiminde anlaşmaya varıldı”

Öte yandan Güney Kıbrıs ile Kuzey Kıbrıs arasında mobil telefon kullanımına imkan verecek düzenlemelerin tamamlandığı ve uygulamanın çok yakında hayata geçirileceği iddia edildi.

Kıbrıs Rum basınından Kathimerini gazetesi: “İşgal Bölgeleriyle Telefon Bağlantısında Türkiye Atlanıyor – İki Toplum Liderinden Cep Telefonlarına İlişkin GYÖ’nin Hemen Uygulanması Talimatı” başlıkları altında verdiği haberinde, Güney Kıbrıs ve KKTC’de, iki tarafın mobil iletişim ağlarının birbirine bağlanmasına ilişkin çabaların son aşamaya geldiğini, tarafların hem teknik hem de ticari düzeyde anlaştıklarını iddia etti. Gazete, telefon iletişiminin yeniden sağlanmasında en büyük unsurun Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in gösterdiği siyasi irade olduğunu ve bu Güven Yaratıcı Önleme (GYÖ) büyük önem veren Akıncı ile Anastasiadis’in “her türlü sorunun en hızlı şekilde aşılması” talimatını verdiklerini yazdı.
Gazete, Türkiye’nin mobil iletişimin sağlanmasına siyasi düzeyde izin verme konusunda isteksiz olduğunu ancak gerek konuyu ele alan komite gerekse adanın her iki tarafında faaliyet gösteren GSM şirketlerini Türkiye’nin “siyasi katılığını aşmanın yolunu bulduklarını” öne sürdü.

Güney Kıbrıs ve Kuzey Kıbrıs arasındaki iletişimin üçüncü şirketler aracılığıyla gerçekleştirileceğini böylece hassas siyasi konularda sorun yaşanmasından kaçınılacağını belirten gazete, adanın her iki tarafındaki şirketlerin Türkiye tarafından herhangi bir sınırlamaya tabi olmayan yabancı GSM operatörleriyle görüşmelere başladıklarını savundu.

Gazete, Akıncı ve Anastasiadis’in çok yakında varılan anlaşmayı duyurma ihtimalinden de söz ederken böylelikle Türkiye’nin “Kıbrıs Cumhuriyeti’ne” koymuş olduğu “telefon ambargosunun da ortadan kalkacağını” ifade etti.

Gazete, anlaşmanın uygulamaya geçmesiyle Güney Kıbrıs’taki şirketlere ait cep telefonlarının Kuzey Kıbrıs  ve Türkiye’de de kullanılmaya başlanılabileceğini vurguladı.

Bu haber toplam 3320 defa okunmuştur