1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Mısır'da camiye saldırı: 305 ölü!
Mısır'da camiye saldırı: 305 ölü!

Mısır'da camiye saldırı: 305 ölü!

Mısır'ın Ariş kentinde yer alan Bi’r el-Abd ilçesindeki Ravda Camisi'ne yönelik gerçekleştirilen dünkü terör saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 305’e yükseldi.

A+A-

Mısır'ın Ariş kentinde yer alan Bi’r el-Abd ilçesindeki Ravda Camisi'ne yönelik gerçekleştirilen dünkü terör saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 305’e yükseldi.

Mısır Başsavcılığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, saldırının terör örgütü DEAŞ tarafından gerçekleştirildiği ve saldırganların sayısının 25-30 kişi olduğu kaydedildi.

Açıklamada şu ifadeleri yer verildi:

"Camide bulunanlar, hutbe esnasında sayıları 25-30 kişi olan silahlı bir grubun DEAŞ flamaları taşıdığını ve örgüt lehinde sloganlar attığını fark etti. Ardından caminin giriş kapısı ve 12 penceresine mevzilenen teröristler camideki cemaate yaylım ateşi açtı. Son belirlemelere göre olayda 27’si çocuk 305 kişi hayatını kaybetti, 128 kişi de yaralandı."

Açıklamada ayrıca saldırganların olay yerine 5 kamyonetle geldiği, vatandaşlara ait bir aracı da ateşe verdikleri belirtildi.

Dün yapılan resmi açıklamada saldırıda 235 kişinin hayatını kaybettiği, 109'unun da yaralandığı duyurulmuştu.


Mısır'ın Sina Yarımadası'nda bir camiye önce bombalı saldırı düzenlendi. Daha sonra olay yerine gelen silahlı saldırganlar ortalığa ateş açtı. Korkunç saldırı sonucu en az 184 kişinin hayatını kaybettiği, 75 kişinin yaralandığı bildirildi.

 Reuters'e konuşan görgü tanıklarının açıklamasında göre saldırganlar Ariş kentinin batısındaki Bir el Abed'de bulunan El Ravdah camisine saldırdı.

Saldırı polis yetkililerinin verdiği bilgiye göre Gazze sınırına yakın olan bölgenin yönetim merkezi El Ariş civarında, Cuma namazı kılındığı sırada, kalabalık bir camiye yöneldi.

Güvenlik güçlerini destekleyen cemaatin hedef alındığını söyleyen görgü tanıkları saldırganların bombalı saldırıda bulunduğunu ayrıca camidekilere ateş açtığını aktardı.

Mısırlı güvenlik kaynakları saldırıda onlarca kişinin öldüğünü ve yaralandığını aktarırken en az 184 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

mosq1.jpg

mosq2.jpg

mosq3.jpg

Mısır'da üç günlük yas ilan edildi

Sağlık Bakanı Halid Megahid televizyonda yaptığı açıklamada en az 25 ambulansla yaralıların Er Ariş hastanelerine taşındığını söyledi.

Mısır devlet televizyonunun bildirdiğine göre, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi saldırıdan hemen sonra acil güvenlik toplantısı düzenledi.

Reuters haber ajansı, Mısır'da kanlı saldırının üzerine 3 günlük yas ilan edildiğini duyurdu. 

​Saldırıyı henüz üstlenen bir örgüt olmadı. 2014'te terör örgütü DEAŞ'a biat eden Sina yarımadasındaki bazı örgütler bölgede yapılan bir dizi ölümcül saldırının sorumluluğunu üstlenmişti.

IŞİD şüphesi

Saldırılarını şimdiye kadar daha çok güvenlik güçlerine ve onlarla işbirliği yapmakla suçladıkları sivillere yönelten IŞİD, aynı zamanda Mısırlı Hristiyanların kiliselerine ve hacılarına yönelik eylemlerle Sina'nın dışında da güçlenmeye çalışıyor.

IŞİD'in hedefleri arasında Sufiler de var ve bölgede cihatçılara karşı savaşan Bedevi milislerin aşiret liderlerinden biri, saldırıya uğrayan camiin Sufilerin gittiği bir ibadet yeri olarak bilindiğini söyledi.

Cihatçılar daha önce yaşlı bir Sufi lideri kaçırarak onu büyü ile uğraşmakla suçlayıp başını kesmişler, kaçırdıkları bir kısım Sufi sivili ise 'pişmanlık getirdiğini' söyleyerek serbest bırakmışlardı.

Mısır IŞİD'in yanısıra komşusu Libya'da üslenen El Kaide bağlancılı cihatçılarla da çatışıyor. Ensar ül İslam grubu Ekim ayında Mısır'ın batısındaki çölde kurduğu pusuda 16 polis öldürmüştü.

 

 

Bu haber toplam 3723 defa okunmuştur
Etiketler : , , ,