1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘Minimum giderler kapanacak ama borç büyüyecek”
 ‘Minimum giderler kapanacak ama borç büyüyecek”

‘Minimum giderler kapanacak ama borç büyüyecek”

Lefkoşa Türk Belediyesi’nin 6 aylık kesin hesapları belediye meclis üyeleri ile paylaşıldı. Meclis üyesi Murat Kanatlı’nın kesin hesaplara göre değerlendirmesi

A+A-

MURAT KANATLI’NIN TESPİTLERİ

-Haziran'a ayına kadar vergi ve vergi dışı olarak toplanan miktar 38 milyon TL, giderin ise 35 milyon TL

-Bu döneme dair ekonomik olarak olumlu olan, overdraft hesabının 0 olmasıdır.

-Ziraat Bankası’na olan borcun Haziran sonu itibari ile güncel rakamı 26,814,946.96 TL...

- Üç bankaya olan borçlar ise Haziran ayı sonu itibari ile kapandı.

- Mevcut bu rakamlar ile bütçe açığının yaklaşık 21 milyon TL olacağı gözükmektedir.

-Bu bütçe performansı göz önüne alındığında ise, 2016 yılı sonuna kadar, çalışanların ihtiyat sandığı ve sosyal sigorta yatırımlarının yapılamayacağı açık.

-Yıl sonuna kadar ihtiyat sandığı ve sigortalar olan borcun faizleri ile 100 milyon TL olmasını hesaplamaktayım.2016 yılı sonuna kadar ise ödenemediğini varsayarsak, faizleri ile beraber, borç 120 milyona dayanacak...

-Bu ekonomik tablo, belediyenin minimumda giderlerini karşılamaya devam edebileceği ama borcun da büyümeye devam edeceğini gösteriyor...

YENiDÜZEN Haber Merkezi

Lefkoşa Belediye'nin mali durumuna yönelik 6 aylık kesin hesapları belediye meclis üyeleri ile paylaşıldı,  Meclis üyesi Murat Kanatlı, “Minimum giderler kapanıyor ancak borç büyüyor” değerlendirmesinde bulundu.
Kanatlı, Haziran'a ayına kadar vergi ve vergi dışı olarak toplanan miktarın 38 milyon TL, giderin ise 35 milyon TL olduğunu belirtti.

“Ciddi bir artış sağlanamadı”

Kanatlı, “6 aylık kesinleşmemiş ‘kesin hesaba’ göre 30 Haziran itibari ile 2,754,862.97 TL artı bakiye görünüyor... ama Temmuz maaşları ve bir de bayramlıklar Temmuz ayı içinde ödendiği için bu bakiye o anlık durumu yansıtıyor, mevcutta var olan bir artı bakiye değil” dedi.

Kanatlı şu bilgileri verdi:
“Bu dönemde vergi ve vergi dışı gerçekleşen 38.4 milyon TL, ilk üç aylık toplanan 18,5 milyon idi, bu dönemde emlak vergilerinin toplandığı düşünüldüğünde, artış trendi, katlanma gibi gözükse de, daha fazla olması muhtemeldi. Bu rakamlar ile düşünüldüğünde 2015 sonuna kadar, 76,9 milyon TL toplanması olasıdır, başka bir performans artışı olmazsa... Vergi ve vergi dışı toplananlar 2014 sonu itibari ile 72,3 milyon idi. İkisi arasında fark 4,6 milyon TL'dir. Bu kanalizasyon tüzüğünde yapılan değişiklik ile bütçede öngörülen artıştır. Bu durumda bütçe performansında ciddi bir artış sağlanamadığı anlaşılmaktadır. Bu durumda dönüp daha detaylı rakamlara bakarsak, vergi dışı gelirler diye tanımlanan bütçedeki kalemlerde, bütçe için 32,3 milyon öngörüldüğü ama 8,9 milyon gerçekleştiği görülmektedir. Bu durumda bütçede altı aylık gerçekleşme yalnızca yüzde 25’dir, yıl sonuna kadar, bu performans ile yüzde 50 olması muhtemel. Daha detaylı bakarsak borç bakiyesi sürekli büyüyen içme suyu ücretinin gerçekleşme performansı, bu yıl da kötü... benzer şekilde kanalizasyon kullanım ücretinin de gerçekleşme performansı düşük.”

“Gerçekleşme rakamları çok düşük”

“2015 bütçesinde öngörülen toplam 13,5 milyon içme suyu ücretine rağmen gerçekleşme ilk altı ayda 3,4 milyon TL oldu, yani yüzde 25... Kanalizasyon kullanımında ise 3,55 milyon TL’lik bütçe rakamında gerçekleşme 774,5 bin TL oldu yani yüzde 21 gerçekleşme... Vergi gelirlerinde ise yüzde 40'lık gerçekleşme var gözükmekte, öngörülen bütçede 25,1 milyon TL iken, gerçekleşen, 10,1 milyon TL oldu... Ancak bu başlık altındaki "temizlik resmi" 4,5 milyon TL bütçede öngörülürken gerçekleşme 1,4 milyon TL oldu yani yüzde 30... "İlan ve Reklam Resmi" ise 1,95 milyon öngörülürken, gerçekleşme 228 bin TL oldu yani yüzde 11... Sağlık resmi ise 2,5 milyon TL öngörülürken, gerçekleşme 862 bin oldu yani yüzde 34 gerçekleşme... yani başlık altındaki "Taşınmaz Mal Tasarruf Vergisi" kaleminde 7 milyon TL bütçe tahmininde 3,5 milyon TL’lik yani yüzde 50'lilik gerçekleşme, bu başlığın genel performansını iyi göstermesine rağmen, başlık altındaki önemli bütçe kalemlerinde gerçekleşme rakamları çok düşüktür.”

“Olumlu olan overdraft hesabının 0 olması”

“Bu döneme dair ekonomik olarak olumlu olan, overdraft hesabının 0 olmasıdır.
Ziraat Bankası’na olan borcun Haziran sonu itibari ile güncel rakamı 26,814,946.96 TL... Üç bankaya olan borçlar ise Haziran ayı sonu itibari ile kapanmış gözükmekte…”

Sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımları yapılamayacak”

“Mevcut bu rakamlar ile bütçe açığının yaklaşık 21 milyon TL olacağı gözükmektedir. Bu bütçe performansı göz önüne alındığında ise, 2016 yılı sonuna kadar, çalışanların ihtiyat sandığı ve sosyal sigorta yatırımlarının yapılamayacağı açıktır. Yıl sonuna kadar ihtiyat sandığı ve sigortalar olan borcun faizleri ile 100 milyon TL olmasını hesaplamaktayım, 2016 yılı sonuna kadar ise ödenemediğini varsayarsak, faizleri ile beraber, borç 120 milyona dayanacak...

Bu ekonomik tablo, belediyenin minimumda giderlerini karşılamaya devam edebileceği ama borcun da büyümeye devam edeceğini gösteriyor...”

Bu haber toplam 1934 defa okunmuştur