1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Milyon sterlin ödenmeyen kira”
“Milyon sterlin ödenmeyen kira”

“Milyon sterlin ödenmeyen kira”

Sayıştay Raporu’na göre Korenium Golf & Beach Resort Otel’de ‘11 yıllık ödenmeyen kira’ denetimi: Sayıştay: “1 milyon 658 bin 912 Sterlin kira borcu var”

A+A-


Günay Çerkez: “Bu rakamlar hayalidir, gerekirse Sayıştay’ı dava edeceğiz”

“Sayıştay Raporu’nu yazan kişi kendi hayali hesaplamaları üzerinden sözleşmeden ilgisi bazı rakamlar ortaya çıkartmıştır.”


Ayşe GÜLER

Kamuoyunda sıklıkla gündeme gelen Vakıflar İdaresi’nin yaptığı sözleşmelere yönelik ciddi iddiaların ortaya atıldığı Sayıştay Raporu yayımlandı.

Sayıştay Başkanlığı, Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi tarafından 1992 yılında, 49 yıllığına Wintersun Developments Ltd’e kiralanan, şu anda da Korenium Golf& Beach Resort Otel’in bulunduğu 800 dönümlük arazi ile ilgili 11 yıldır kira ödenmediğini raporladı.

Sayıştay denetim raporunda; Karaağaç’taki araziye yönelik son kira bedelinin 2007’de ödendiği, o tarihten bugüne de Wintersun Developments Ltd.’in Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi’ne toplam 1 milyon 658 bin 912 Sterlin tutarında kira bedeli borcu olduğu belirtildi.

Söz konusu raporda; ilgili şirketin 2007 yılından sonra Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi’ne yatırmış olduğu toplam 15 bin 700 Sterlin’in hesap edilerek, bedelden düşüldüğü de kaydedildi.

24 sayfalık, Sayıştay Denetçisi Hüseyin Özgit imzasıyla hazırlanan rapor, Sayıştay Başkanlığı’nın resmi internet sitesinde duyuruldu.

Sözleşme detayları paylaşıldı…

Denetim raporunda, 2 Nisan 1992 tarihli Resmi Gazete’de yer alan kira sözleşmesi ile ilgili Meclis kararının detayları paylaşıldı.

Buna göre; Resmi Gazete’de yayımlanan kararda; kiranın 15 yılsonunda, her 5 yılda bir günün koşullarına göre tekrar gözden geçileceğinin ifade edildiği görüldü.

“Göstermelik kiralar belirlendi”

Denetim raporunda; ilk 15 yıllık kira bedeli olan 121 bin 548 Sterlin’in peşin olarak ödenmesinden dolayı söz konusu tarihler için yıllık nominal (göstermelik) kiraların belirlendiği kaydedildi.

Bu nedenle söz konusu nominal kiraların, yıllık kira bedeli anlamı taşımadığı ve yıllık kira bedeli olarak kabul edilemeyeceği de denetim raporunda belirtildi.

“15 yıl sonrası için mutabakata varılan kira bedeli ödemesi yapılmadı”

Raporda, ilk 15 yıl için ‘peşinatlı’ sistemin kabul edildiği ve peşinatlı sistemde belirlenen 121 bin 548 Sterlin peşin kira tutarının ödendiği belirtildi.

Denetimde; ilk 15 yıldan sonraki dönem için yapılacak yıllık kira bedeli hesaplamalarında, kiracı tarafından Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi ile mutabakata varılmış herhangi bir yıllık kira bedeli ödemesi yapılmadığı kaydedildi.

Bu nedenle ‘peşinatsız’ sistemin uygulanması ve toplam emlak bedelleri üzerinden yüzde 2 yıllık kira bedeli belirlenmesi gerektiği raporda yer aldı.

1991’de 925 bin Sterlin, 2015’te 8 milyon 280 bin Sterlin…

Sayıştay denetim raporuna göre; 1991 yılındaki emlak değerlemesinin 925 bin Sterlin olduğu, bu rakamın 2015’te 8 milyon 280 bin Sterline çıktığı belirtildi.

Bu nedenle her iki emlak değerlendirmesinin kullanılarak 1991’den 2018 yılına kadar konu arazinin “Yıllık Ortalama Artış Değeri” hesap edilerek yıllık emlak değeri belirlendiği ifade edildi.

Sayıştay Başkanlığı, Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi tarafından 1992 yılında, 49 yıllığına Wintersun Developments Ltd’e kiralanan, şu anda da Korenium Golf& Beach Resort Otel’in bulunduğu 800 dönümlük arazi ile ilgili 11 yıldır kira ödenmediğini raporladı.

 

Peşinatsız sistem uygulandı…

2007 yılındaki arazi bedelinin 5 milyon 828 bin 333 Sterlin olduğunun hesap edildiği, bu tarihten itibaren ‘peşinatsız’ sistem uygulanarak arazinin yıllık kira bedelinin arazi bedelinin yüzde 2’si olarak hesaplandığı raporda yer aldı.

Raporda; 2007’de 800 dönüm arazinin yıllık kira bedelinin 116 bin 566 Sterlin olarak hesaplandığı ifade edildi.

2 Nisan 1992 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Meclis kararının ilgili maddesinde; kiranın her beş yılda bir tekrar gözden geçirileceğinin hükme bağlandığına yer verildi.

Bu nedenle 2007 yılından 2011 yılına kadar yıllık kira bedelinin 116 bin 566.67 Sterlin, 2012 yılından 2016 yılına kadar 147 bin 212 Sterlin, 2017 yılından 2021 yılına kadar da 177 bin 858 Sterlin olması gerektiği raporda detaylandırıldı.

“Yıllık kira bedelleri, 6 ayda bir ödenecek”

Yapılan denetim sonucunda elde edilen raporda; yıllık kiraların her 6 ayda bir, peşin ve Sterlin olarak ödeneceği, ya da Merkez Bankası’nın resmi efektif satış kuru üzerinden Türk Lirası karşılığının ödeneceği belirtildi.

Sayıştay denetim raporunda; Karaağaç’taki araziye yönelik son kira bedelinin 2007’de ödendiği, o tarihten bugüne de Wintersun Developments Ltd.’in Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi’ne toplam 1 milyon 658 bin 912 Sterlin tutarında kira bedeli borcu olduğu belirtildi.

 

Milyonlarca Sterlin kira borcu…

Sayıştay denetim raporunda, Wintersun Developments Ltd.’in Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi’ne toplam 1 milyon 658 bin 912 Sterlin tutarında kira bedeli borcu olduğu belirtildi.

Söz konusu raporda; ilgili şirketin 2007 yılından sonra Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi’ne yatırmış olduğu toplam 15 bin 700 Sterlin’in hesap edildiği de kaydedildi.

 

 “ORTADAN KALDIRILMAZSA, MAHKEMEYE”… Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi’nin oluşan gelir kaybının ilgili şirketle görüşülerek ortadan kaldırılması gerektiği, aksi takdirde mahkemeye başvurulması konusu Sayıştay raporunda yer aldı.

 

“Gelir kaybı ortadan kaldırılmalı, aksi halde mahkemeye başvurulmalı”

Raporda, 2007 yılından 2018 yılına kadar kira bedellerinin belirlenmemesinden dolayı Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi’nin oluşan toplam 1 milyon 658 bin 912 Sterlin tutarındaki gelir kaybının Wintersun Developments Ltd. ile görüşülerek ortadan kaldırılması gerektiği ifade edildi.

Aksi taktirde mahkemeye başvurulması konusuna işaret edildi.

 


3 maddelik öneri…

Sözleşmeye uymayan kiracılara dava süreci başlatın

Raporda, Sayıştay Başkanlığı tarafından 3 maddelik önerilere de yer verildi.

Önerilerde; Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi’nin sözleşme hükümlerine uymayan kiracılara geciktirilmeden dava sürecini başlatması çağrısı yapıldı.

Bununla birlikte Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi Yönetim Kurulu ve/veya Bakanlar Kurulu ve/veya Cumhuriyet Meclisi tarafından yapılan uzun vadeli kiralamalara ilişkin kararlarda kira bedellerinin net olarak yazılması ve/veya nasıl belirleneceğinin açık şekilde belirtilmesi gerektiği kaydedildi.

Ayrıca kararlarda yer alan ilgili maddenin sözleşmede değiştirilemeyeceğinin ifade edilmesinin şart olduğu dile getirildi.

Raporun öneriler kısmında; kiracı tarafından konu arazi üzerine yapılan yatırımlar kira süresi bitiminde Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi’nin mülkiyetine geçeceğinden kira süresinin 6 Nisan 2041 tarihinde bitmesi ile konu arazinin üzerindeki yatırımlarla birlikte Kamu İhale Yasası kurallarına uygun olarak kiralanması gerektiği belirtildi.

 



Günay Çerkez: “Bu rakamlar hayalidir,  gerekirse Sayıştay’ı dava edeceğiz”
 

gg-056.jpg

Korenium Golf& Beach Resort Otel Kurucusu, iş insanı Günay Çerkez, Sayıştay Raporu’na yansıyan rakamların tümüyle hayali olduğunu, avukatı ile gerekli incelemeler yapılmasından sonra gerekirse kendilerinin de dava yoluna gideceğini söyledi.
YENİDÜZEN’in sorularını yanıtlayan Günay Çerkez “Bu rapor tümüyle yanlıştır” diyerek, sözleşmenin kirayla ilgili maddesinin çok açık olduğunu ve sözleşmede yazan hususların gözetilmediğini belirtti.
“Raporu avukatımızla inceledikten sonra ihtiyaç hissetmemiz halinde daha detaylı açıklama yapacak, ayrıca, gerekirse Sayıştay’ı dava edeceğiz” diyen Günay Çerkez, raporu yazan kişinin kendi hayali hesaplamaları üzerinden ortaya bazı rakamlar çıkardığını belirtti.
Günay Çerkez şunları söyledi:
“Vakıflar’a göre yol üzerinde 250 dönüm araziden söz edilmekte ve buna göre bir değer hesaplaması yapılmaktadır. Oysa arazinin belki sadece 20 dönümü yol üzerindedir. Bu kiralama 1992 yılında yapılmıştır ve o dönem 121 bin 548 sterlin bir ödeme olmuştur. Sözleşmeye göre, 15 sene sonra ve her 5 yılda bir taraflar bir araya gelecektir. Kira ayarlaması için sözleşmeye göre günün koşulları, sektör bazında yaşanan gelişmeler ve işletmenin durumu göz önüne alınmalıdır. Bu değerlendirme yapılmadığı için 2007’de kira konusunda bir itilaf olmuştur. Ancak Sayıştay Raporu’nda ortaya konan rakamların gerçekle bir ilgisi yoktur ve tümüyle hayali hesaplar yapılmıştır. Burada önemli olan sözleşmede belirtildiği gibi sektördeki gelişmeler ve işletmenin durumunun doğru değerlendirilmesidir. Sayıştay’ın tümüyle emlak odağı üzerinden yaptığı hayali değerlendirme, kendi yarattığımız değeri, farazi hesaplamalarla bize fatura etmesidir. Bu raporun gerçeklerle ilgili yoktur.”

 

 

yeniduzen-satin-aliniz-20181219102157.jpg

Bu haber toplam 4443 defa okunmuştur