1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Mezze Meyhane
Mezze Meyhane

Mezze Meyhane

Mezze Meyhane

A+A-

 

Zekai Altan

Gönyeli Spor Kulübünü geçince yaklaşık iki yüz metre ileride. Yol kenarında. Tabelası yazılı. Meze. Araç park alanı restorantın hemen yanı veya yakınındaki alan. İç alan oldukça geniş. Ferah bir ortam. Masalar düzenli ve restorant ortamına uygun. Kuverler hazır. Tipik bir taverna ortamı. İlk imajı. Çok aydınlık veya çok loş ışıklar yok. Geniş salonun hemen yanında da mangal ve mutfak. İşletmeci Kadir. Vücut yapısına uygun bir tebessüme sahip. Oldukça sempatik. Yardımcı olmak için elinden geldiğince hizmet edeceği imajını veriyor. Meze Mey Hane’ye Dr. Özlem hanım ile birlikte gittik. Salonda yol kenarı pencere tarafına oturduk.

MÖNÜ VE LEZZET

Mönüde giriş yok. Serpme meze servisi uygulanıyor. Mönü listesi de yok. Tipik bir taverna dedik ya. Mekan sakin. İçecek olarak rakı. Ancak yerli rakı. Genelde yerli rakıya burun bükenler vardır. Küçümsüyorlar. Ben ise büyütüyorum. Bizim yerli rakımız da çok güzel. Kendi işletmemde de yerli içki kullanıyorum. Bayağı da güzeldir. Çoğu çok bilmişlik taslar. Bilir bilmez bir markayı dolamış diline onu talep eder. Sormak gerekir acaba rakı ile ilişkisi ne kadardır. Rakı kültürünü ne kadar biliyor. Yaş üzüm ile üretilmiş rakı ile  kuru üzüm ile üretilmiş rakının farkını ayırt etmeden bu tercihi neye göre yapıyorlar. Yani bu seçicilere ben yalnızca gülerim. Kendini bilmiş rakı seçicisi sananlara. Pek ala rakının mezeli değil de genelde digestif dediğimiz yemek sonrası likör diye alınan bir içki olduğunu da bilir misiniz rakı seçicileri. Dilerseniz rakı konusunda kısaca bir de bilgi verelim.  Rakı, ana maddesi üzüm olan, yapımında suma ve anason tohumu kullanılan bir içkidir. Suma yani, alkollü sıvı kolonlu damıtım yöntemi ile damıtılarak suma haline getirilir. Stoklanan suma, bakır imbiklerde anason tohumu ile ikinci kez damıtılır. Üzüm veya incir mayşesinin damıtılmasıyla elde edilen içki alkolüdür. Suma, yaş üzümden çekiliyorsa yaş üzüm suması, kuru üzümden çekiliyorsa kuru üzüm suması olarak adlandırılır. Yaş üzüm suması, sıvının sıcaklığı 8–9 dereceye yükseldiğinde çekilebilir. Kuru üzümün sumasının alınabilmesi için üzümün değirmenden geçirilerek öğütülmesi gerekir. Siz gelin ve bizim ülkemizin yerli rakısını tadın ve gösterişi bırakın. Hem tadını alın hem de yerli sermayeyi destekleyin. Çok güzel rakıdır bizim rakımız da.

TADI İLE ÖZLEMLENECEK BİR AKŞAM YEMEĞİ

Gelelim lezzetlere. Ben bu haftaki tadımın yorumlarını Özlem hanıma bıraktım. Arada şunu da belirteyim. Özlem hanımın yaşam tecrübesi de çok dikkatimi çekti. Hele hele bir Kıbrıslı gibi hem de bayan olması beni oldukça etkiledi. Ve rakılarımız geldi. Terli rakılarımız. Hata Kadir bile bize yerli rakıyı getirene kadar tüm ambarı karıştırmış. Türkiye rakısı sipariş verseydik hemen gelecekti yanılmıyorsam. Tabii bu da bir arz talep. Bu güzel Kıbrıs tavernası ortamında mezelerimiz gelmeye başladı. Kadir’in güleryüzlü servisi ile. Tam yirmi altı çeşit meze. Soğuk meze.  Çoğu da özellikli meze. Kıbrıs ve Türk mutfağı bir arada. Mezeler taze. Tabii tümünü yorumlamak mümkün değil. Buraya giderek tatmanızı ve yorumlamanızı öneririm. Kayseri pastırması yani Kıbrıs’ta But pastırması olarak bilinir. Tahın, patates köftesi, Kıbrıs mutfağında da ayak köftesi. Dil, semiotlu cacık (talatur), kısır, acılı ezme  bazıları. Ara sıcaklara gelince hellimli pide, pastırma pide, mantar ızgara, tavuk ciğeri, tab-vyk ganadı, döş, herse ve silkeleme patates. Bunlar geldikçe Özlem hanım dur demeye başladı. Tabii bu tür mönüler uzun süreli yemek ve eğlence yani taverna mönüleridir. Yemek süresince misafirler de gelmeye başladı. Ve fasıl müziği başladı. Bizim hesapta bu yoktu. Fasıl müziği eşliğinde devam eden yemekte ana yemekler de silver servis olarak devam etti.

ÜÇ GÜN BOYUNCA YEMEK YEMEYİN

Et şiş, tavuk şiş, et pirzola, tavuk pirzola ve şişköfte. Özlem hanımın ilk ve son yorumu. “Buraya gelecek olanlar üç gün boyunca yemek yememesi lazım.” Ve finalimiz. Gırbaç tatlısı ve mevsim meyvesi. Gerçekten taze hazırlanmış bir set mönü ve nefis lezetler. Bunları yorumlayamadım. Sizin gimeniz gerektiğini öneriryorum. Ben değil. Özlem hanım da aynı görüşte. Uzun ancak çok kısa bir yemek oldu. Tadı ile fasılı ile sohbeti ile. Özlemlenecek bir yemek. Bu mekanı tavsiye ederim. Uğrayın. Her akşam fasıl müziği. Şikayetiniz olursa da bana yazın. Kadir’e güvenin.

 

TEL: 0392 223 14 46
ADRES: GÖNYELİ-LEFKOŞA
KAPSİTE. 170 KİŞİ
SERVİS SAATLERİ: 19.00-02.00
KAPALI GÜNLER: HER GÜN AÇIK
www.mezzemeyhane.com        


MÖNÜ
FİX MÖNÜ
KİŞİ BAŞINA  45 TL

 

Bu haber toplam 9955 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 208. Sayısı

Adres Kıbrıs 208. Sayısı