1. HABERLER

  2. SPOR

  3. Mevlit, adaylığının onayını istiyor
Mevlit, adaylığının onayını istiyor

Mevlit, adaylığının onayını istiyor

Basketbol Federasyonu’na başkan adayı olan ve adaylığı kabul edilmeyen Orhun Mevlit, bir basın açıklaması yaparak, adaylığının yeniden değerlendirilmesini talep etti

A+A-

Basketbol Federasyonu’na başkan adayı olan ve adaylığı kabul edilmeyen Orhun Mevlit, bir basın açıklaması yaparak, adaylığının yeniden değerlendirilmesini talep etti. Mevlit’in açıklaması şöyle:

“KKTC Basketbol Federasyonu Olağan Genel Kurulu 10 Ekim 2014 tarihinde gerçekleşecek. Basketbol Federasyonu’na başkan adaylığı başvurumuz yapılmış mamafih ilgili başvurumuz şu anda görev süresi dolmuş olup yönetimde yer almayan Basketbol Federasyonu Yönetim Kurulu tarafından tüm demokratik ilke ve temayüller çiğnenerek adaylık başvurumuz reddedilmiştir.

23.09.2014 tarihinde Basketbol Federasyonu Yönetim Kurulu adına Başkan Okan Donangil tarafından tarafımıza gönderilen cevabı yazı ile Basketbol Federasyonu Başkanlığına aday Ertuğ Nasıroğlu’nun avukatlığı yapılmış ve 67/1999 sayılı Beden Eğitimi ve Spor yasasında yer alan anti demokratik, Anayasaya ve evrensel spor hukukunun temel prensiplerine aykırı maddeler ileri sürülerek ve KKTC Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığına bağlı Gençlik Dairesi nezdinde kamu görevlisi olduğum iddiasıyla başvurum reddedilmiştir.

Okan Donangil ve Basketbol Federasyonu Yönetim Kurulunda meşru adaylığımı bertaraf etmek isteyen üyeler, Basketbol Federasyonu’nun faaliyet sahası ve amaçlarını algılayamamaktadır, Basketbol Federasyonunun ihtiyacı olan bağımsızlık ve dinamizm iradesinden korkmaktadır, basketbola gönül vermiş her bir bireyin ve özelde Basketbol Federasyonu üyelerinin oy hakkını, seçilmiş bir başkan ile ileriye dönük adımlar atma istencini tanımamaktadır.
Basketbol federasyonu ne bir siyasi partidir ne de bir bireyin ve yönetimin idaresi ile sınırlanabilecek bir yapıdır. Basketbol Federasyonu yönetimini ve başkanlığını elinde bulunduran hizip Basketbol Federasyonu Tüzüğünün amir hükümlerini özellikle Federasyon Başkan Adaylarında aranan vasıfları düzenleyen 26. Maddeyi göz ardı etmektedir. İlgili madde tahtında Federasyon başkanlığına müracaat edenlerde aranacak vasıflar sıralanmıştır. Tarafımızın mevcut maddeler tahtında adaylığının onaylanması gerektiği halde bu madde bertaraf edilerek ve adeta yönetim kendi adayları olan Ertuğ Nasıroğlu’nun avukatlığını yaparak yasal inceleme içerisine girmiş ve Spor Bakanlığı nezdinde kamu görevlilerinin aday olamayacağına ilişkin maddeleri ileri sürerek adaylık başvurumu ret etmiştir.

Yönetimin madde 26’nın sınırlarını aşarak yasal inceleme başlattığı iddiasıyla adaylığımızı ret etmesi hukuksuzdur. Spor Bakanlığına bağlı Gençlik Dairesi nezdinde kamu personelinin başkan adayı olamayacağına ilişkin olduklarını iddia ettikleri maddeler, yönetim tarafından doğrudan uygulanabilecek olan maddeler değil kaldı ki ve bira an için uygulanabileceği düşünülse de anayasaya aykırıdır. Yönetimin tek taraflı ve sadece Ertuğ Nasıroğlu’nun adaylığını destekleyen araştırmalar içerisine girmesi ve tam bir hukuki değerlendirme yapamadan avukatlık yapması kabul edilemezdir.

Onlarca, yüzlerce kamu personeli Federasyonlarda görev ifa ederken anti demokratik maddelerin işlerine geldiğinde sadece bizim önümüze sürülmesi ülke sporuna ve basketboluna zarar vermektedir. Şu anda onlarca bakanlığın, Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı döneminde ise yüzlerce insan gönüllülük esası ile görev ifa etmiş mamafih bu engel onlara karşı kullanılmamıştır. Üyeler tek adaya mahkûm değildir ve üyelerin kendi başkanlarını seçme hakkı sınırlanmamalıdır. Unutulmaması gerekir ki başkan adayları genel kurulun onayı ile seçilirler veya seçimi kaybederler. Asıl olan üyenin iradesidir. Kaldı ki seçilemeyen üye seçimin anti demokratik olduğu veya sair hukuki gerekçe ile itirazda bulunmak isterse ilgili kişinin gideceği yer yargıdır Yüksek İdare Mahkemesidir.  Yönetimin seçim olmadan, mahkeme olmadan, yargılamalar yapması, yönetimin hem savcı hem hâkim hem de infaz memuru olması kabul edilebilecek bir temayül değildir.

Dolayısıyla ve yukarıdaki gerekçelerle şu anda Federasyon içerisinde yetkili tek merci olan Divan Kuruluna 10 Ekim 2014 tarihinde gerçekleşecek olan genel kurulda “KKTC Basketbol Federasyonuna Başkan Adayı” olduğumuzu ve adaylık başvurumuzun onaylanmasını talep etmiş bulunuyoruz. Divan kurulundan talebimiz KKTC basketbolunun ileriye gidebilmesi için Adaylık başvurumuza konulan engelin bertaraf edilmesi ve Yönetimin çiğnediği hukuk ve demokrasi prensiplerinin ihlalinin son bulmasıdır.”

Bu haber toplam 1415 defa okunmuştur