1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 'MESAİ' TARTIŞMASI
MESAİ TARTIŞMASI

'MESAİ' TARTIŞMASI

Ticaret Odası ‘kamuda mesai saatleri özel sektöre uyumlu düzenlenmeli’ dedi, sendikalar ‘özel’in çalışma saatlerini işaret etti, hem kamuda hem de özeldeki mesai saatleri tartışma konusu oldu

A+A-

• TİCARET ODASI: KAMU BÜYÜK SORUN… Ticaret Odası’nın ‘en büyük sorun kamudaki çalışma saatlerinin düzensizliği’ açıklaması, kamuda örgütlü memur sendikalarınca tepkiyle karşılandı…

• KTAMS: KİMSE MÜDAHİL OLAMAZ… KTAMS Başkanı Kaptan: “İş Yasası’nda belirtilen çalışma saatlerine aykırı işçi çalıştıran kimsenin kamu çalışanlarının çalışma saatlerine müdahil olma hakkı yoktur”.

• KAMU-SEN: ÖZEL SEKTÖRE BAKSINLAR… KAMU-SEN Başkanı Mehmet Özkardaş: “Asgari ücret haftada 40 saat çalışmaya göre belirlenir. Ticaret Odası, haftada 50-60 saat çalıştırılarak emeği sömürülen, iş güvencesinden yoksun, sendikasız çalıştırılan özel sektör çalışanlarının mesai saatleri ile ilgilenmesi lazım…”

• İçişleri ve Çalışma Bakanı Aziz Gürpınar İş Yasası’nın bütünlüğü içerisinde mesai saatlerinde bir takım düzenlemelere gidileceğini ifade etmişti… Bakan Gürpınar, gündelik ve haftalık çalışma saatlerinde yasal sınırlar içerisinde bir değişiklik olmayacağını söylerken, ek mesailer de dikkate alınarak toplam çalışma saatlerinde düzenlemeler ve kısıtlamaların gündeme geleceğini kaydetmişti.


Meltem SONAY

Kamu sendikaları Ticaret Odası’nın, ‘Hükümet kamudaki çalışma saatlerini özel sektör çalışmaları ile uyumlu olacak ve özel sektördeki verimliği artıracak şekilde düzenlemeyi gündemine alsın’ çağrısına tepkiyle karşıladı.
Kamuda örgütlü memur sendikaları KAMU-SEN ve KTAMS, Ticaret Odası’nın kamudaki mesai saatlerini konuşmadan önce ‘özel sektördeki mesai saatlerini’ gündeme getirmesi gerekliliğine vurgu yaptı, TEK MESAİ sistemini savundu.

Ticaret Odası ‘en büyük sorun kamudaki çalışma saatlerinin düzensizliği’ demişti

Yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin, çalışma hayatı ile ilgili ortaya koyduğu hedefleri değerlendiren Ticaret Odası, ülkedeki en önemli sorunlardan bir tanesinin kamudaki çalışma saatlerinin düzensizliği ve özel sektör çalışma saatleri ile uyumsuzluğu olduğunu kaydetmişti.

Hükümetin, öncelikle kamudaki çalışma saatlerini özel sektör çalışmaları ile uyumlu olacak ve özel sektördeki verimliği artıracak şekilde düzenlemeyi gündemine alması gerektiği ifade eden Oda, çalışma saatlerinde esas önceliğin kamu çalışma saatlerinin düzenlenmesi olması gerektiği görüşünü belirtmişti.

---------------------------------------------------------

Bakan Gürpınar ‘düzenlemeye gidilecek’ demişti…

İçişleri ve Çalışma Bakanı Aziz Gürpınar bir süre önce Kıbrıs Postası’na yaptığı açıklamada, AB yasalarına uyum çalışmaları çerçevesinde sürdürülen bir çalışmaya değinerek, İş Yasası’nın bütünlüğü içerisinde bir takım düzenlemelere gidileceğini açıklamıştı.

Bakan Gürpınar, gündelik ve haftalık çalışma saatlerinde yasal sınırlar içerisinde bir değişiklik olmayacağını ancak ek mesailer de dikkate alınarak toplam çalışma saatlerinde bazı düzenlemeler ve kısıtlamaların gündeme geleceğini kaydetmişti.

Bakan Gürpınar’ın, “Haftada şu kadar saati aşamaz diye bir üst kriter olacak. Bunlar AB’de kabul gören kriterler olacak” ifadeleri basına yansımıştı.

Gürpınar ‘sıkı ve yaygın denetim’den de bahsetmişti…

Bakan Gürpınar daha sıkı ve yaygın denetim programının hayata geçilmesinin öngörüldüğünü de ifade ederken, çalışma saatlerinin, sosyal güvenlik yatırımlarının ve diğer hususların denetlenebilmesi, ölçüde kadro artırımına gidileceğini, toplumun kapasitelerinin de, güç kaynaklarının da hayata geçirileceğini kaydetmişti. ‘Günü geldiğinde açıklayacağız’ diyen Bakan Gürpınar, ‘ihbar’dan da bahsetmi, “Sadece daireden atanmış müfettiş değil ama bu toplumun dinamik kesimlerinin katkı koyacağı, birbirleriyle bağlı halde istişare edeceği bir sistem kuracağız” şeklinde konuşmuştu.

Ticaret Odası ‘denetim kamu görevinin esası’ dedi

Çalışma Bakanı’nın açıklamalarından; “İş yeri denetimleri konusundaki yetersizlikleri ortadan kaldırmak için sivil inisiyatiflerden yararlanmayı planladıklarının da anlaşıldığı”nı savunan Ticaret Odası, mevcut kuralların uygulanıp uygulanmadığını denetlemenin kamu görevinin esasını oluşturduğuna vurgu yapmıştı.

Açıklamada, “Devlet, denetleme görevini devredemez, devretmemelidir. Mevcut kuralların denetimini kamu görevi dışından kişi veya kurumlara devretmek, yurttaşları birbirine düşürmek sonucunu doğurmak tehlikesini taşımaktadır” denilmişti.

----------------------------------------------------------

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan: “Sorun denetim mekanizmalarının çalışmaması”

Ticaret Odası’nın Kıbrıs’ta çözümü savunan, kurulacak Birleşik Kıbrıs Federasyonu’nu da kabul ettiğini belirten bir Sivil Toplum Örgütü olduğunu ifade eden KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan, “Ticaret Odası’nın söylediği ile yaptıklarının örtüşmesi gerekir” dedi.

Bugün ortaklık kurmaya hazırlandığımız Güney Kıbrıs’ta da tek mesai sisteminin uygulandığına işaret eden Kaptan, tek mesai sistemine de kurulacak ortaklık öngörülüp bu sistem özümsendiği için geçildiğini kaydetti.
“Yanlış uygulamalar, sistemsizlik ve bazı yöneticilerin basiretsizliği çalışanlara mal edilemez” diyen Kaptan, bugün yaşanan sorunların nedeninin uygulanan sistem değil, denetim mekanizmalarının çalışmaması, bazı dairelerde müdürlerin görevlerini yapmaması olduğu görüşüne vurgu yaptı.

KTAMS olarak TEK MESAİ sistemini savunduklarını ve devamının sağlanmasında da kararlı olduklarını kaydeden Başkan Kaptan, “Denetim yapılmasına engel biz değiliz, denetim yapmayan siyasilerdir. Çalışanla çalışmayanın aynı kefeye konması haksızlık, herkes aynı değildir” dedi.

“Kamu çalışanlarının çalışma saatlerine müdahil olma hakkı yok”

KTAMS yaptığı yazılı açıklamada da, özel sektörde işverenin çalışma hayatını düzenleyen 22/1992 sayılı İş Yasası’na uygulamaması nedeniyle çalışanların mağdur edildiğini savundu.

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan yaptığı yazılı açıklamada, İş Yasası’na göre günlük çalışma saatinin 8, haftalık ise 40 saat olduğunu, fazladan her  çalışma saati için ise hafta içi normal saatin yüzde 10’u hafta sonu ise yüzde 50’si oranında artışlı ödeme yapılması gerektiğini kaydetti.

Kaptan, ayrıca İş Yasası’nın ilgili maddesi uyarınca düzensiz mesai yapan işçilere ek mesai hakları saklı kalmak kaydıyla  yüzde 15 düzensiz mesai ödeneği ödenmesi gerektiğini belirtti.

Kaptan, “İş Yasası’nda özel sektör çalışanlarının, çalışma saatleri ve karşılığında alacağı ücretler düzenlenmesine karşın işverenlerin %99’u yasalara aykırı bir şekilde suç işleyerek işçi çalıştırmakta ve bir de bu yetmezmiş gibi yasa dışı işçi çalıştıran bu kesimin temsilcisi Kıbrıs Türk Ticaret Odası açıklama yaparak çalışma saatlerinde esas önceliğin kamu çalışma saatlerinin düzenlenmesi olduğunu ifade etmektedir” ifadelerini kullandı.

Özel sektör temsilcilerinin kamuda çalışma saatlerinin özel sektörle uyumlu olmasını önerdiğine dikkat çeken Kaptan, “İş Yasası’nda belirtilen çalışma saatlerine aykırı işçi çalıştıran kimsenin kamu çalışanlarının çalışma saatlerine müdahil olma hakkı olmadığını belirtir KTAMS olarak haksız bir şekilde kamu çalışanlarına yapılan bu tür saldırıların karşısında olacağımızı kamuoyu ile paylaşırız” dedi.

--------------------------------------------------------------------

KAMU-SEN Başkanı Mehmet Özkardaş: “Oldu olacak sendikaları da kapatsınlar”

KAMU-SEN Başkanı Mehmet Özkardaş, asgari ücretin haftada 40 saat çalışmaya göre belirlendiğin işaret ederken, Ticaret Odası’nın, haftada 50-60 saat çalıştırılarak emeği sömürülen, iş güvencesinden yoksun, sendikasız çalıştırılan özel sektör çalışanlarını mesai saatleri ile ilgilenmesi gerekliliğine işaret etti.

“Ticaret Odası Başkanı’nın, alınacak çok basit önlemler olmasına karşın, alınmayan önlemeler nedeniyle iş kazasında yaşamını yitiren çalışanları konuşmalı, hasta olduğu zaman hastalık izni olmayan, çoluğu çocuğu hastalandığında mazeret izni olmayan çalışanları konuşmalı” diyen Özkardaş’ın ifadeleri devamla şöyle:
“Birkaç yıl önce başarıp kamu maaşlarını özel sektör maaşlarına çektikleri gibi, şimdi de çalışma saatleri, izinleri, çalışma koşullarını çekelim ki özel sektör çalışanları kamuyu örnek gösterip baş kaldırmasın diye düşünüyorlar.
İstedikleri sömürü düzeninin devamıdır ama artık yeter. Oldu olacak sendikaları da kapatsınlar, zaten kapalı kapılar ardında bunları da konuştuklarını biliyoruz”.

 

Bu haber toplam 3023 defa okunmuştur