1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 'MESAFELER KISALSIN'
MESAFELER KISALSIN

'MESAFELER KISALSIN'

Derinya Barikatı’nın açılması için bugün eylem düzenleniyor. Mağusa İnisiyatifi, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve sendikaların destek vereceği “Derinya Kapısı Açılsın” eylemi bugün saat 10:00- 11:00 saatleri arasında Derinya Geçiş Noktası’nda ge

A+A-

Didem MENTEŞ

Derinya Barikatı’nın açılması için bugün eylem düzenleniyor. Mağusa İnisiyatifi, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve sendikaların destek vereceği “Derinya Kapısı Açılsın” eylemi bugün saat 10:00- 11:00 saatleri arasında Derinya Geçiş Noktası’nda gerçekleşecek.  ‘Daha rahat yarınlar için gelin güç birliği yapalım’ diyen örgüt ve parti temsilcileri, ortak talepleri ortaya koymak için tüm Mağusalılara çağrıda bulundu.

Mağusa İnisiyatifi Sözcüsü Okan Dağlı, bugünkü eylemin iki toplum adına önemli bir mesaj vereceğini belirterek, Derinya Kapısı’nın açılmasının hem ekonomik hem sosyal hem de politik olarak iki toplumun kaynaşması adına önemli bir adım olacağını vurguladı. Dağlı, aynı anda hem Kuzey’de hem de Güney’de eylem düzenleneceğini ve eylemcilerin Derinya Kapısı’na 1 km uzaklıkta toplanarak geçiş noktasına yürüneceğini dile getirdi.

Ekonomik, sosyal ve politik yarar…
Okan Dağlı, 25’e yakın örgütün eyleme destek vereceğini, UBP Mağusa İlçe Örgütü’nün de bunların arasında olmasının ortak bir talepte uzlaşıya varıldığının görüldüğü belirten Dağlı, bunun siyasete yeni bir boyut kazandırdığını söyledi. Güney’de ise AKEL ve DİSİ üyelerinin yer almasının da önemine dikkat çeken Dağlı, iki toplumlu iki bölgeli bir eylem yapılacağını aktardı. Okan Dağlı, gerçekleşecek olan bu eylemle hem ekonomik hem sosyal hem de politik olarak önemli bir mesaj ve yol almak olduğunun hedeflendiğinin de altını çizdi.

Mesafeler kısalacak
Mağusa İnisiyatifi’nin, iki bölgedeki Mağusalı Kıbrıslıların yakınlaşmaları için birlikte ortak hareket ederek festivaller ve etkinlikler yapıldığını söyleyen Dağlı, Derinya Barikatı’nın açılmasıyla iki toplumun ilişkilerinde ciddi bir empati geliştirmesi için pozitif bir olay olacağına dikkat çekti. Dağlı, referandumla ‘evet’ oyuna ihtiyaç duyulduğunu, bu memnuniyeti yakalayarak bu ilişkiyi gösterilmesi gerektiğini bu nedenle Derinya Kapısı’nın açılmasının önemli olduğunu aktardı. Derinya Kapısı’nın açılmasıyla mesafelerinde kısalacağına değinen Okan Dağlı, Derinya ile Mağusa’yı buluşturmak için 20 kilometre yerine sadece 800 metre yok kat edileceğine dikkat çekti.

Esnafın yüzü gülecek
Dağlı, Derinya Kapısı’nın Mağusalı Rumların yoğun olarak bulunduğu Ayia Napa, Paralimni, Protaras bölgelerini direkt olarak Mağusa’ya bağlayacak bir yol olduğunu belirterek, turistlerin Mağusa’ya yarım saat ile bir saat arasında kısa mesafeden gidiş dönüş yapabileceklerini vurguladı.

Dağlı, açılımın mesafeleri kısaltması yanı sıra esnaf için de büyük önem taşıdığına değinerek, Güney’e gelen 1 milyon turistin Kuzey’de daha uzun vakit geçirerek, esnafa da büyük fayda sağlayacağına değindi. Esnafın da Derinya Kapısı’nın açılması için büyük bir arzusu olduğunu bu nedenle eylem için kepenkleri indireceklerini aktaran Dağlı, Derinya Barikatı’nın ekonomik açıdan önem taşıdığına bir kez daha dikkat çekti.

Esnaf beklentide
Mağusa İnisiyatifi Sözcüsü Okan Dağlı, Derinya Kapısı’nın sosyal açıdan da büyük önem arz ettiğni belirterek, son 5 yılda iki toplum insanın bir araya gelerek ilişkilerini ilerlettiğini, mesafelerin kısalmasıyla bu ilişkilerin daha da artacağını söyledi. Politik açıdan ise Derinya Kapısı’nın önemine değinen Dağlı, insanların temas ettiği yerlerde ‘evet’ oylarının giderek yükseldiğini bunun araştırmalarla da ortaya konulduğunu ifade etti. Derinya Barikatı’nın açılmasının üç yüzüyle olumlu bir noktada olduğunu aktaran Okan Dağlı, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın propaganda döneminde söylediği gibi Derinya Kapısı’nın açılması noktasındaki tavrının da bu yönde olduğuna dikkat çekti.

Hatırlanacağı üzere YENİDÜZEN Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası Mağusalı vatandaşlarla görüşmüş ve müzakerelerle ilgili görüşlerini ortaya koymuştu. Müzakerelerin yeniden başlayacağına sevinen kimi yurttaş, tüm barikatların açılması gerektiğine bunun ‘barış’ adına atılmış iyi bir adım olacağını belirtmişti. Özellikle Derinya Barikatı’nın biran evvel açılmasının önemine vurgu yaparak, bunun için eylem düzenleyeceklerini aktarmıştı. Derinya Barikatı’nın açılmasıyla hem turizme hem de ekonomiye katkı sağlanacağına inanan vatandaşlar, Kıbrıs’ın güneyinden kuzeye geçen turist sayısında da artış yaşanacağını belirtmişti.  “Güney’deki deniz sahilleri kötü durumdadır. Kapının açılması ile birçok turist Kuzey Kıbrıs’ı da tercih edecek” diyen yurttaş, böylelikle esnafın da rahatlayacağını vurgulamıştı.

Uluçay açıkladı: “Derinya Kapısı için çalışma başlattık”
İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, Kıbrıs Genç TV’de Aysu Basri Akter’e Derinya Kapısı ile ilgili açıklamalarda bulundu.  Uluçay telefon aracılığıyla katıldığı canlı yayında Derinya Kapısı’nın açılması için çalışma başlattıklarını duyurdu.  Uluçay, "Herhangi bir kapının açılıp açılmaması liderler görüşmesinde netleşecek ancak biz hükümet olarak altyapı çalışmalarımızı başlatmış durumdayız" dedi.

Bu haber toplam 2110 defa okunmuştur