1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. "Mersin Kapısı hala Kıbrıs Türk üreticisine KAPALI"
Mersin Kapısı hala Kıbrıs Türk üreticisine KAPALI

"Mersin Kapısı hala Kıbrıs Türk üreticisine KAPALI"

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Kıbrıslı Türklerin adanın kuzeyinde kendi ayakları üzerinde durabilecek bir yapı oluşturulmasını arzuladığını kaydederek, Türkiye’deki hükümetlerin buna saygı duymasını istedi.

A+A-

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Kıbrıslı Türklerin adanın kuzeyinde kendi ayakları üzerinde durabilecek bir yapı oluşturulmasını arzuladığını kaydederek, Türkiye’deki hükümetlerin buna saygı duymasını istedi.
Türkiye hükümetleriyle ilişkilerde birtakım sıkıntılar olduğuna işaret eden Özyiğit, “Bunu açık yüreklilikle söylemek lazım. Ana-yavru edebiyatından rahatsızız. Aradan 40 yıl geçmişse ve Kıbrıslı Türkler hala yavruysa, ‘Bu nasıl bir yavrudur, nasıl bir varlıktır’ diye sorgulamak gerek” dedi.

“TÜRKİYE HALKIYLA DAYANIŞMAMIZI HER ALANDA YİNELİYORUZ”
Türkiye hükümetleriyle karşılıklı ve eşit düzeyde bir ilişki sürdürmek istediklerini belirten TDP Genel Başkanı Özyiğit, her iki halkın birbirini anlamasının, iş ve güç birliği yapmasının önemli olduğunu söyledi.
Türkiye’nin Kıbrıslı Türkler için hayati önem taşıyan bir ülke olduğunu da vurgulayan Cemal Özyiğit, Türkiye halkıyla dayanışmalarını her alanda yinelediklerini anımsattı.
Özyiğit, Soma’daki maden kazasında hayatını kaybeden işçilere de rahmet dileyerek, “Oradaki kardeşlerimizin acısını paylaşıyoruz” dedi.

“KIBRIS SORUNU KRİTİK AŞAMADA...”
İstanbul Aydın Üniversitesi Türkiye Araştırma Merkezi’nden (İAUTAM) bir grup öğrenciyi kabul eden Özyiğit, Kıbrıs sorununu ve Türkiye hükümetleriyle ilişkileri değerlendirdi. Özyiğit, İAUTAM Başkanı Zeynep Banu Dalaman’a ve beraberindeki siyaset bilimleri, sosyoloji ve yerel yönetimler bölümü öğrencilerine müzakere süreci hakkında bilgi de verdi
Kıbrıs sorunun kritik bir aşamada olduğunu ifade eden Özyiğit, uluslararası aktörlerin adaya gerçekleştireceği ziyaretlere dikkat çekti.
TDP’nin Kıbrıs’ta 2 bölgeli, 2 toplumlu siyasi eşitliğe dayalı bir çözüm istediğini vurgulayan Özyiğit, 11 Şubat’ta açıklanan ortak metne bağlı kalınması, görüşmelerin süratlendirilmesi ve müzakerelerin kalıcı barışla sonuçlanması taleplerini anımsattı.

“KIBRIS’TAKİ ÇÖZÜMSÜZLÜĞÜN FATURASINI KIBRISLI TÜRKLER ÖDÜYOR”
Kıbrıs’taki çözümsüzlüğün faturasını Kıbrıslı Türklerin ödediğini vurgulayan Cemal Özyiğit,  uluslararası dışlanmışlığa işaret ederek, adanın kuzeyindeki sektörlerin önünün kapalı olduğunu anlattı.

“MERSİN KAPISI HALA DAHA KIBRIS TÜRK ÜRETİCİSİNE KAPALI”
Özyiğit, “Ne ilginçtir ki Mersin kapısı da hala Kıbrıs Türk üreticisine kapalıdır” dedi, bu konuda da sıkıntılar olduğunu söyledi.
Konuşmasında “Annan Planı” sürecine de değinen Özyiğit, Kıbrıslı Türklerin bu dönemde bütünlüklü çözüm olacak diye umutlandığını ancak Rumların referanduma “hayır” dediğini anımsattı.

“KIBRIS SORUNUNA ÇÖZÜM BULUNMASI OLMAZSA OLMAZIMIZDIR”
Özyiğit, “Kıbrıs sorununa çözüm bulunması olmazsa olmazımızdır. Ülkede sivil demokratik bir düzen kurulmasından, Türkiye ile her alanda sağlıklı ve düzeyli ilişki yürüten bir yapıdan söz ediyoruz. Mücadelemiz bu doğrultudadır” dedi.

“DERS OLSUN, OKUTULSUN, ÖĞRETİLİSİN...”
Özyiğit, “Kıbrıs sorunu başladığında ben çocuktum, şimdi torunum var. Bu sorun artık torunlarımıza miras kalmasın. Yarım asrı aşkın süredir devam eden sorun artık tarihe karışsın. İlerde belki başka ülkeler bundan gerekli dersleri çıkarır. Bu ders olsun, okutulsun, öğretilisin” dedi.(tak)

Bu haber toplam 1667 defa okunmuştur
Etiketler :