1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Mers virüsü ölüm getirdi!
Mers virüsü ölüm getirdi!

Mers virüsü ölüm getirdi!

Haç ziyareti sırasında rahatsızlanan ve önceki gün hastaneye başvuran 83 yaşındaki kadın hayatını kaybetti

A+A-

Mers dahil kesin tanıya yönelik tetkikler için örnekler Türkiye’ye gönderildi

Suudi Arabistan'da haç ziyaretini yaparken rahatsızlanıp ilk tedavisini orada alan ve önceki gün Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne başvuran 83 yaşındaki kadın hayatını kaybetti.
Hastane Başhekimi Dr. Ramadan Kamiloğlu, yaptığı açıklamada, aynı zamanda kalp hastası olup kalbinde pil takılı olan, şeker hastalığı, yüksek tansiyonu bulunan 83 yaşındaki kadın hasta E.N.’nin, dünden beri ateş, öksürük, halsizlik, kalp ve solunum yetmezliği şikayetleriyle yattığı hastanedeki tüm tedavilere rağmen kurtarılamadığını belirtti.
Ölüm nedeninin belirlenmesine yönelik, MERS dahil kesin tanı tetkikleri için örnekler alınıp Türkiye’deki Hıfzısıhha Enstitüsü’ne gönderildiğini kaydeden Kamiloğlu, “Kaybettiğimiz vatandaşımızın kesin ölüm nedenine ait sonuç, Hıfzısıhha 'dan gelecek raporla belli olacak ve halkımıza duyurulacaktır. Konu dünden beri Sağlık Bakanlığı’nın bilgisi ve takibindedir. Bakanlığın aldığı tedbirlerle ilgili basın duyurusu da ilgili birim tarafından duyurulacaktır” dedi.
 

-----------------------------------------------------------------------

Sağlık Bakanlığı: “Mers’le ilgili tüm önlemler alındı”

Bakanlık Enfeksiyon Komitesi irtibat numaralarını da açıkladı

Sağlık Bakanlığı, şiddetli solunum yolu hastalığına neden olan Mers virüsü hakkında bir açıklama yaparak, Mers’e dair son gelişmelerin yakından takip edilmekte olduğunu vurguladı ve ülkede gerekli tüm önlemlerin alındığını duyurdu.
Bakanlık Basın Bürosu aracılığıyla yapılan açıklamada, Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışmalar yürüten ‘Enfeksiyon Komitesinin’ konuyla ilgili titiz bir çalışma yürüttüğü vurgulandı.

Sağlık Bakanlığı Enfeksiyon Komitesi irtibat numaraları…

Bakanlık açılamasında, Mers şüphesi taşıyan kişilerin ulaşabilecekleri telefon numaralarını da duyurdu. Buna göre Mers şüphesi taşıyan kişiler, 24 saat boyunca Sağlık Bakanlığı Enfeksiyon Komitesine, 0533 850 11 88 ve 0548 850 11 88 numaralı telefonları arayarak ücretsiz bir şekilde ulaşabilecekler.

Sağlık Bakanlığı açıklamasında şu bilgiler verildi:

“Hastalık ilk defa 2012’de Suudi Arabistan’da ortaya çıktı…”

MERS-CoV, şiddetli solunum yolu hastalığına neden olan ve 2012 yılının Eylül ayında ilk defa Suudi Arabistan’da ortaya çıkan bir virüstür. Dünya üzerinde 24 Ekim itibariyle MERS nedeniyle hastalanmış 877 kişi tespit edilmiştir. Hastalık özellikle şeker, kronik akciğer, böbrek yetmezliği ve immün sistem yetmezliği hastalarında MERS virüsü daha şiddetli hastalık yapabilmektedir. Hastaların çoğu (%80’i) Suudi Arabistan’da tespit edilmiştir.
Sağlık Bakanlığımız MERS’e dair son gelişmeleri yakından takip etmektedir. Enfeksiyon Komitesi, konu ile ilgili çalışmalar yapmaktadır. Bu konu ile ilgili gerekli önlemler alınmıştır.

“Hastalık, 2-14 gün süren kuluçka döneminde bulaşıcı değil…”

Hastalığın 2 ile 14 gün süren bir kuluçka dönemi vardır. Yapılan araştırmalara göre hastalık kuluçka döneminde bulaştırıcı değildir.

6 kişi hastanede izole edilerek takibe alındı…

Hastalığın belirtileri ateş ile birlikte öksürük, nefes darlığı, kusma ve ishaldir. Şu ana kadar Suudi Arabistan’dan gelen ve MERS ile ilgili olabileceği düşünülen solunum semptomları olan 6 kişi hastanede izole edilerek takibe alınmıştır. Hastalardan biri bugün kaybedilmiştir.

Mers şüphesi olan hastalar ile aynı uçakta bulunan kişiler takip altına alınacak…

Mers şüphesi olan hastalar ile aynı uçakta bulunan kişiler başta Suudi Arabistan’dan gelenler olmak üzere tüm yolcularla temasa geçilip bilgilendirme yapılıp takip altına alınıyor.
Her ne kadar kuluçka döneminde bulaşma olmasa da bu kişilerle halkımızın ziyaretler vasıtasıyla yakın temasta bulunmaması önerilmektedir. Şüpheli hastalarla aynı uçakta olan tüm kişilere sağlık ekibimiz tarafından ulaşılıp bilgilendirme yapılacak ve 14 gün süre ile takibe alınacak.

El ilanları dağıtılacak…

Suudi Arabistan’dan ve vaka görülen ülkelerden gelen yolculara Ebola hastalığında olduğu gibi bilgilendirme ve iletişim detaylarının olduğu el ilanları dağıtılacaktır.
Hava alanında mevcut termal kamera uygulamamız da devam etmektedir. Dünyada ulaşımın çok kolaylaşması ve artması nedeniyle dünyanın herhangi bir yerinde görülen hastalık ülkemize de rahatlıkla ulaşabilmektedir.”

Önlemler

Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada uyulması gereken önlemleri de aktardı. Buna göre, uyulması önerilen önlemler şöyle:

“MERS, Ebola gibi hastalıkların yoğun olarak görüldüğü ülkelere zorunlu olmadıkça seyahat edilmemeli. Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınılmalı.

Bağışıklık sistemi baskılanmış olan kişiler (şeker hastalığı, kronik böbrek yetmezliği, kronik akciğer hastalığı, kalp yetmezliği, kemoterapi alan hastalar, kortizon tedavisi görenler, AIDS vakalar) hijyen kurallarına daha özenle uymalı.
Grip ve benzeri bir hastalık geçirildiğinde evde istirahat etmeli.
Ateşin düşmesinden sonra da tedavi ya da başka gerekliliklerin olması dışında en az 24 saat evde istirahat etmeye devam etmeli.
Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas etmekten kaçınmalı.
Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağzı kâğıt mendille kapatmalı. Kullanılan kâğıt mendili çöp kutusuna atılmalı ve kâğıt mendilin bulunmadığı durumlarda kolun iç yüzüne aksırmalı ya da öksürmeli.
Sabun ve su ile sık sık elleri yıkamalı.
Virüsün bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere temas etmekten kaçınmalı.Grip gibi mikroplarla kirlenmiş olma ihtimali olan yüzey ve eşyaları temizlenip dezenfekte etmelidir.”

 

----------------------------------------

ÖNLEM ALINDI

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde, Orda Doğu Solunum Sendromu (MERS) şüphesi üzerine önlemler alındı.

Başhekim Dr. Ramadan  Kamiloğlu, son yaşanan MERS şüphesi olgusu üzerine  Hastane Yönetim Kurulunun, Enfeksiyon Komitesi ile  birlikte belli kararlar ürettiğini açıkladı.

Kamiloğlu, yazılı açıklamasında, ziyaret saatlerinin kısıtlandığını ve 17.00 ile 19.00 saatleri arsıyla sınırlandırıldığını duyurarak, mümkün mertebe toplu ziyaretlerden kaçınılması gerektiğini kaydetti.

Servislerde muayene yapılmayacağını ve hastane muayenelerinin sadece polikliniklerde yapılacağını belirten Kamiloğlu, bu uygulamaların Enfeksiyon Komitesi’nin “Risk Ortadan Kalkmıştır” raporu gelene dek devam edeceğini ifade etti ve halkın gerekli hassasiyeti göstermesi gerektiğini dile getirdi.

(tak)

Bu haber toplam 2335 defa okunmuştur