1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Merkel - Tsipras görüşmesi
Merkel - Tsipras görüşmesi

Merkel - Tsipras görüşmesi

Merkel, Yunanistan'ın likidite sorunu konusunda bir şey söyleyemeyeceğini belirterek, "Ben Almanya'nın Şansölyesiyim ve böylelikle Euro Grubu'ndaki 19 ülkeden birini temsil ediyorum" dedi.

A+A-

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan'daki reform programının doğru veya yeterli olduğuna karar verenin Almanya olmadığını söyledi.
Merkel, Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras ile Berlin'de bir araya geldikten sonra iki lider Başbakanlık'ta ortak basın toplantısı düzenledi.
Yunanistan'nın hangi reformları gerçekleştireceğinin kurumlarla yaptığı görüşmede ele alındığını ifade eden Merkel, "Almanya reform programının doğru veya yeterli olduğuna karar veren bir kurum değil. Reform programı 3 kurum tarafından değerlendiriliyor ve Euro Grubu karar veriyor" diye konuştu.

Merkel, Yunanistan'ın likidite sorunu konusunda bir şey söyleyemeyeceğini belirterek, "Ben Almanya'nın Şansölyesiyim ve böylelikle Euro Grubu'ndaki 19 ülkeden birini temsil ediyorum" dedi.

Yunanistan'ın ekonomik olarak güçlü olmasını, ekonomisinin büyümesini ve özellikle ülkedeki yüksek olan işsizlik sayısını azaltmasını istediğini aktaran Merkel, bunun için yapısal reformlarla, sağlam bütçeye ve idarenin işlevini yerine getirmeye ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.
Merkel, Yunanistan'ın tazminat talebiyle ilgili olarak, tazminat konusunun Alman hükümeti açısından siyasi ve yasal olarak kapandığını yineledi.
Ancak geçmişte Yunanistan'da nasıl bir zulüm yapıldığı, Nasyonalsosyalizm döneminde Yunanistan'da nasıl bir despotluk yapıldığının bilincinde olduklarını ve bunu Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un geçen yıl Yunanistan'a yaptığı ziyarette de dile getirdiğini kaydeden Merkel, bu bilinci ayakta tutma görevini Almanya'nın çok ciddiye aldığını ifade etti.

TSİPRAS'IN GÖRÜŞLERİ

Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras da, var olan zorlukları aşmak için diyalogdan başka bir yolun bulunmadığını belirterek, "Bizim birbirimizi daha iyi anlamamız lazım" şeklinde konuştu.
Son yıllarda başarılan şeyleri yıkmak değil, yeni siyaset ile kötü olan şeyleri ortadan kaldırmak istediklerini dile getiren Tsipras, "Bizim ortak hedefimiz Yunanistan'da önceki hükümetlerin ilerletmediği ve gerekli olan büyük yapısal reformları gerçekleştirmek" dedi.
Yunanistan'daki krizin iç sorunlarla ilgili de olduğunu kaydeden Tsipras, hedeflerinin vergi sistemindeki adaleti sağlamak, yolsuzlukla ve vergilerin yurt dışına kaçırılmasıyla mücadele etmek olduğunu belirtti.

"NE YUNANLILAR TEMBEL NE DE ALMANYA SUÇLU"

Son yıllardaki ön yargıların ortadan kaldırılması gerektiğini söyleyen Tsipras, şöyle devam etti:
"Ne Yunanlılar tembeldir ne de Yunanistan'ın kötü duruma gelmesinde Almanya'nın suçu var. Bu ön yargıları kaldırmak için iki ülke de yoğun çaba göstermemiz lazım."
İki ülkenin birlikte yolsuzlukla mücadele etmesi gerektiğini vurgulayan Tsipras, bu konuda Alman hükümetinin yardımına ve desteğine ihtiyaç duyduklarını kaydetti.
Tsipras, özellikle yolsuzluk konusunda Siemens şirketinin davasının bir an önce son bulmasını istedi.
İki ülke arasındaki ilişkileri geren Almanya'nın Yunanistan'a savaş tazminatı ödemesi gerektiğine ilişkin tartışmalarla ilgili olarak da Tsipras, "Geçmişteki gölgeleri aydınlatmamız lazım" ifadelerini kullandı.
Tsipras bu konunun borç kriziyle bir ilgisinin olmadığını söyledi.
"Bu bizim için ilk etapta maddi bir konu değildir. Bu, iki ülkenin birlikte çalışacağı etik ve ahlaki bir sorun" diyen Tsipras, bunun Almanya ve Yunanistan ile ilgili değil, Nasyonalsosyalizm, faşizm ve totalitarizmi aşmak için çok kan kaybeden Almanların ve Yunanlıların konusu olduğunu kaydetti.
Tsipras, Avrupa'da yapılan sözleşmelerin yerine getirilmesi gerektiğini belirterek, sözleşmelerde taahhütleri de saygıyla karşıladıklarını, ancak farklı öncelikler getirilmesi gerektiğini anlattı.
Yunanistan'daki Alman devletine ait mülklere el konulması ve Goethe Enstitüsü'nün kapatılmasına ilişkin açıklamalarla ilgili olarak Tsipras, "Bunları unutun. Bu olamaz" ifadesini kullandı.
Başbakan Merkel ile olan ilişki konusunda da Tsipras, "Merkel dinliyor ve bu fikir alışverişinde yapıcı bir şekilde ilerlemek istiyor. Belki dışarıda bizim ilişkimizle ilgili farklı bir imaj var. Ancak ilişkimiz olumlu. Bu da bir ön yargı" şeklinde konuştu.
Alman Der Spiegel dergisinin Merkel'i fotomontaj yöntemiyle Yunanistan'ı işgal eden Nazi subaylarıyla birlikte gösteren kapağını da eleştiren Tsipras, "Bunu Merkel'e ve Alman halkına karşı adaletsiz buluyorum" dedi.
Bunun yayımlanmasını bir provokasyon ve saldırı olarak nitelendiren Tsipras, bugünkü Almanya'nın Nasyonalsosyalizm Almanya'sı ile bir ilgisinin olmadığını bildirdi.
Tsipras, Syriza partisinin gazetesinin de benzer bir şey yayınladığını hatırlatarak, buna karşı çıktığını söyledi.
Tsipras, "Benim ekonomik ve mali destek talep etmek için Almanya'ya geldiğim söylendi. Sebep bu değil. Birlikte fikir alışverişinde bulunmak. Biz nerede ortak bir temel var ve nerede farklı düşündüğümüzü görmek istedik. Bu farklılıklar da tartışılmalı. Bu görüşmemiz verimli olabilir ve iki ülke arasında yeni bir tür ilişki oluşur" değerlendirmesinde bulundu.
Yunanistan'ın likidite sorunlarını aşmak için yeteri kadar para almadığını ve sorunların bilindiğini ifade eden Tsipras, bu konuda ilerlemek için siyasi çözümler bulmak istediklerini sözlerine ekledi.
Merkel ve Tsipras basın toplantısından sonra akşam yemeğinde de bir araya gelecek.
Öte yandan Başbakanlık önünde Tsipras lehine gösteri yapıldı.

(AA)

Bu haber toplam 1340 defa okunmuştur